Newsroom

Newsroom

Η Novartis στην Oλομέλεια Εφετών Αθήνας

Δικαστικές αλλά και... δημοσιογραφικές πηγές προεξοφλούν εδώ και καιρό ότι η δικογραφία θα αφαιρεθεί από την κα Ελένη Τουλουπάκη.

AP Novartis

Ξεκινά η συνεδρίαση της Ολομέλειας Εφετών Αθήνας που καλούνται να αποφανθούν επί του αιτήματος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, για την ανάθεση όλων των εκκρεμών δικογραφιών που αφορούν στο σκάνδαλο της Novartis σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

Ακόμα δε, και του σκέλους της δικογραφίας που είναι στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης ενώπιον της αρμόδιας εισαγγελέως κατά της διαφθοράς.

Κι ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί , να αφαιρεθεί δηλαδή μια δικογραφία για να πάει σε εφέτη ανακριτή πριν ασκηθεί η ποινική δίωξη , δικαστικές αλλά και… δημοσιογραφικές πηγές προεξοφλούν εδώ και καιρό ότι η δικογραφία θα αφαιρεθεί από την κα Ελένη Τουλουπάκη.

Με τη βοήθεια μάλιστα ευεργετηθέντων από την πραξικοπηματική τροπολογία της Κυβέρνησης δικαστών, με την οποία 86 εφέτες προάγονται σε προέδρους εφετών .

Το μέγα ζητούμενο άλλωστε της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας δεν είναι τόσο η αφαίρεση των σκελών της δικογραφίας που μετά την άσκηση ποινικών διώξεων ( πχ περιπτώσεις Φρουζή και Μανιαδάκη) έχει διαβιβαστεί για τα περαιτέρω σε ανακριτές κατά της διαφθοράς. Αυτό το σκέλος της σχετικής παραγγελίας του Εισαγγελέα Αρειου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα εκτιμάται ότι είναι πιο εύκολο να γίνει δεκτό με το σκεπτικό ότι πράγματι υπάρχει καθυστέρηση στην διερεύνηση και ότι θα περάσει στα χέρια εμπειρότερων ανώτερων δικαστών, δηλαδή εφετών.

Σε ότι αφορά όμως , την αφαίρεση της δικογραφίας που είναι ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο και βρίσκεται στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς, που εποπτεύεται από Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και η τυχόν απόφαση για αφαίρεση είναι πιθανό να δημιουργήσει ακυρότητα των δικονομικών ενεργειών που θα ακολουθήσουν. Το σκάνδαλο της Novartis είναι από τις υποθέσεις που υπάγονται στον νόμο 4022/2011 για την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και τις ειδικές/μεταβατικές διατάξεις, στις περιπτώσεις των εγκλημάτων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα Διαφθοράς η διαδικασία που ακολουθείται στην προδικασία είναι όλως εξαιρετική και είναι αυτή του Ν. 4022/2011, όπου η προκαταρκτική διεξάγεται από τον εισαγγελέα Διαφθοράς και η ποινική δίωξη ασκείται έπειτα από παραγγελία του. Εν προκειμένω μάλιστα δεν υφίσταται καν το επιχείρημα ότι η υπόθεση θα φύγει από πρωτοδίκη για να πάει σε εμπειρότερο εφέτη, καθώς η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη , που έχει ακόμα ανοικτή τη δικογραφία ως προς τους Άδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου, έχει βαθμό εφέτη. Υπενθυμίζεται ότι κάτι τέτοιο είχε επιχειρηθεί να γίνει και στην υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας (Βγενόπουλος), αλλά τελικά εμποδίστηκε μετά από γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκου Παντελή.

Πηγή: documentonews.gr

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…