Η Νότια Αφρική παραπέμπει στο Διεθνές Δικαστήριο το Ισραήλ με την κατηγορία της Γενοκτονίας

Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια πράξη σε βάρος του Ισραήλ και αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τη διεθνή του εικόνα.

ιρσαηλ εγκληματα

Στο Διεθνές Δικαστήριο προσέφυγε η Νότια Αφρική ζητώντας να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να κριθεί εάν το Ισραήλ έχει προβεί σε «γενοκτονικές πράξεις» στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια πράξη σε βάρος του Ισραήλ και αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τη διεθνή του εικόνα. Ωστόσο, για να  εισέλθει ένα θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο πρέπει όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη να συμφωνήσουν για την παραπομπή της διαφοράς τους σ’ αυτό.Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του Δικαστηρίου, σήμερα η Νότια Αφρική, κατέθεσε αίτημα, προκαλώντας την έναρξη των διαδικασιών εναντίον του Ισραήλ σχέση με «φερόμενες παραβιάσεις των υποχρεώσεων του Ισραήλ υπό τη Σύμβαση για την Αποτροπή και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα».

Όπως αναφέρει η αίτηση της Νότιας Αφρικής, «οι ενέργειες και οι παραλείψεις του Ισραήλ έχουν γενοκτονικό χαρακτήρα καθώς έγιναν με εκούσια με σκοπό να καταστρέψουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα ως μέρος της ευρύτερης εθνικής, εθνοτικής και φυλετικής ομάδας των Παλαιστινίων» και ότι «οι ενέργειες του Ισραήλ μέσω των οργάνων του κράτους του, κρατικών αξιωματούχων και άλλων ατόμων και οργανισμών που λειτουργούσαν υπό τις εντολές του, την καθοδήγηση ή την επιρροή του, σε σχέση με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, παραβιάζουν τις υποχρεώσεις του υπό τη Σύμβαση για τις Γενοκτονίες.

Η αίτηση περιλαμβάνει επίσης αίτημα για τη λήψη προληπτικών μέτρων κατά του Ισραήλ ώστε «να προστατέψουν ενάντια σε περαιτέρω σοβαρή και ανεπανόρθωτη ζημιά στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού υπό τη Σύμβαση για τις Γενοκτονίες» και ώστε «να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση του Ισραήλ με τις υποχρεώσεις του σε σχέση με τη σύμβαση για τις Γενοκτονίες, να μην πραγματοποιήσει γενοκτονία, να αποτρέψει και να τιμωρήσει τη γενοκτονία».