Η «Νίκη της Σαμοθράκης» βρήκε το δρόμο του… γυρισμού (εικόνες – video)

Στην πρωτεύουσα του Έβρου βρίσκεται από σήμερα το άγαλμα – σήμα κατατεθέν της Σαμοθράκης.  Η μεγαλόπρεπη «Νίκη» θα δεσπόζει στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης, όπου μεταφέρθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου.

Screenshot 1 5

Πρόκειται για το πιστό αντίγραφο του πρωτοτύπου στο Μουσείου Λούβρου, που κατασκευάστηκε από Τηνιακούς μαστόρους και ένα …ρομπότ, στη Δράμα.

Τελικός προορισμός της «Νίκης» είναι ο προαύλιος χώρος του αρχαιολογικού μουσείου στην Παλαιόπολη Σαμοθράκης. Ωστόσο για την μεταφορά του εκεί θα χρειαστεί πρώτα να ολοκληρωθεί η βάση του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Το άγαλμα διανυκτέρευσε σε αποθήκη στην Αλεξανδρούπολη και μεταφέρθηκε με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στο Νομαρχείο ενώ το διάστημα για το οποίο θα παραμείνει εκεί παραμένει άγνωστο.

Σε ότι αφορά τις λεπτομέρειες του έργου, πρόκειται για πιστοποιημένο αντίγραφο του πρωτοτύπου στο Μουσείου Λούβρου, σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού (ύψους 2,44 μ.) και με βάρος περίπου 6,5 τόνους. Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή-διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου ( βάρους 18 τόνων) από το ρομποτικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που σμίλευσε την φτερωτή Νίκη.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ).

Τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου, εργάστηκαν ακόμη ένα μήνα εντατικά, για το τελικό φινίρισμα του αγάλματος.

H ιδέα γεννήθηκε από τον αείμνηστο περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, το καλοκαίρι του 2012 στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης και έγινε πραγματικότητα, χάρη στην ευγενική δωρεά του ευπατρίδη επιχειρηματία Ηλία Κυριακίδη.

Πηγή:e-evros.gr, evros24.gr
 

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…