Το κρασί στο στόχαστρο των τεχνοκρατών της πολιτικής ορθότητας

Ισχυρές αντιδράσεις και προβληματισμό ιδιαίτερα στο χώρο της οινοποιοίας έχουν προκαλέσει οι επερχόμενες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για τη διατροφική επισήμανση και την αναγραφή των συστατικών των αλκοολούχων ποτών. «Η επισήμανση των συστατικών και των θερμίδων, μάλιστα, σε ένα προϊόν που μεταβάλλεται, όπως το κρασί, δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες, καθώς επηρεάζεται από φυσικές και όχι από βιομηχανικές μεταβολές, που αλλάζουν τις διατροφικές μεταβλητές από τον ένα χρόνο στον άλλο», επισημαίνει στο Κουτί της Πανδώρας εκπρόσωπος της Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων.

wine

Εν αναμονή της ψήφισης των κανονισμών σχετικά με τις ετικέτες α και την επισήμανση της ενεργειακής και διατροφικής αξίας (δηλαδή τις θερμίδες που περιέχονται) στα αλκοολούχα ποτά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντοπίζονται μια σειρά από ζητήματα που πλήττουν τους κυρίως τους μικρούς οινοπαραγωγούς καθώς το κόστος που καλούνται να επωμιστούν είναι δυσανάλογο με αυτό των βιομηχανιών. 

Ήδη από τις 13 Μαρτίου 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε έκθεση στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την υποχρεωτική επισήμανση των αλκοολούχων ποτών με συστατικά και πληροφορίες για τη διατροφική δήλωση, καλώντας τους παραγωγούς οινοπνευματωδών ποτών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του οίνου, να δημιουργήσουν ένα σύστημα αυτορρύθμισης, το οποίο τελικά αποφάσισε να επιβάλει υποχρεωτική ρύθμιση η ίδια η Επιτροπή, περίπου ένα χρόνο μετά.

Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω ρύθμιση, μέχρι το 2020 η ενεργειακή αξία θα εμφανίζονται στο 25% των φιαλών που θα «κυκλοφορούν» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ για το 2021 και 2022 το ποσοστό θα ανέλθει σε 50 και 66% αντίστοιχα.

Η σήμανση των θερμίδων θα έχει δυο μορφές. Η πρώτη θα αφορά τις θερμίδες ανά 100 ml και ο δεύτερος τον αριθμό ανά μονάδα σερβιρίσματος, ενώ θα αναγράφονται και οι πρώτες ύλες του προϊόντος.

Ενώ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το αν θα αναγράφονται τα συστατικά στην ετικέτα ή σε άλλο σημείο, οι αλλαγές αυτές για τους παραγωγούς κρασιού δεν φαίνεται να είναι συμφέρουσες, καθώς η εν λόγω διάταξη δημιουργεί περισσότερα ζητήματα από αυτά που λύνει, καθώς υποτίθεται, σύμφωνα με το σκεπτικό της, ότι συμβάλει στην ενημέρωση και την προστασία του καταναλωτή.

Για δυσανάλογο κόστος που καλούνται να επωμιστούν οι μικροί οινοπαραγωγοί κάνει λόγο ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων) Παρασκευάς Κορδοπάτης, στο koutipandoras.gr. «Το κόστος είναι σταθερό για κάθε κλίμακα, είναι το ίδιο για μια βιομηχανία οίνων και έναν μικρό οινοπαραγωγό, επομένως μια βιομηχανία εύκολα το επιμερίζει σε διάφορες ετικέτες. Δεν συμβαίνει το ίδιο για έναν μικρό οινοποιείο» λέει ο κ. Κορδοπάτης. 

Η επισήμανση των συστατικών και των θερμίδων, μάλιστα, σε ένα προϊόν που μεταβάλλεται, όπως το κρασί, δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες, καθώς επηρεάζεται από φυσικές και όχι από βιομηχανικές μεταβολές, που αλλάζουν τις διατροφικές μεταβλητές από τον ένα χρόνο στον άλλο.

«Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας στα ευρωπαϊκά όργανα στα οποία συμμετέχουμε και περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει κάποια τροποποίηση» συμπληρώνει ο κ. Κορδοπάτης, καθώς αυτή τη στιγμή ψηφίζονται οι κανονισμοί που αφορούν τις λεπτομέρειες της εν λόγω ρύθμισης, η οποία αναμένεται να ενσωματωθεί στην Κοινή Αγροτική Πολιτική του 2020.  

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…