Η ΝΔ αρχίζει να μοιάζει με το αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό κόμμα που θα ήθελε ο Βορίδης

Ο Μάκης Βορίδης δεν θα είχε καμιά αντίρρηση να μετατραπεί σε Έλληνα Ορμπάν αν του το προσφέρει στο πιάτο ο Μητσοτάκης.

1946988

Σε γενικές γραμμές, η Ευρώπη έχει χωριστεί πολιτικά στα 3. Στην εθνικιστική ακροδεξιά, στην νεοφιλελεύθερη δεξιά και κεντροδεξιά, στην ευρεία κεντροαριστερά και αριστερά. Μετά την επίσκεψη Μέρκελ είναι σαφές ότι η σημερινή ΝΔ είναι κοντύτερα στην Λεπεν, τον Σαλβίνι και τον Ορμπάν. Μήπως αυτό είναι επικίνδυνο για τη χώρα;

Για την γνωστή ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ η διαφορά είναι ασήμαντη. Έλα μωρέ, όλοι δεξιοί είμαστε, σκέφτονται. Δεν είναι καθόλου έτσι, γιατί η διαφορά  αφορά όχι μόνον την λειτουργία της δημοκρατίας αλλά και γεωπολιτικούς συσχετισμούς. Και με αυτά δεν παίζουν.

Η εθνικιστική ακροδεξιά συνειδητά υπονομεύει το μέλλον της ΕΕ. Συνομιλεί και συμπλέει για αυτή την επιδίωξη άλλοτε με ανθρώπους του Τραμπ και άλλοτε του Πούτιν. Εμπλέκεται λοιπόν η ευρωπαϊκή ακροδεξιά στο σύγχρονο «μεγάλο παιχνίδι» της διαμόρφωσης του πολυπολικού κόσμου και επιλέγει ένα κόσμο χωρίς τον ευρωπαϊκό πόλο. Όπου μια Γαλλία της ΛεΠεν ή μια Ιταλία του Σαλβίνι θα συμμαχούν με όρους φυσικά υποτέλειας με τις ΗΠΑ ή τη  Ρωσία.

Σε ένα τέτοιο σενάριο η θέση χωρών σαν την Ελλάδα θα ήταν ακόμη χειρότερη, θα στριμωχνόταν σε ρόλο δορυφόρου των δορυφόρων. Με πολύ συγκεκριμένες αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη και την απασχόληση αλλά και για τα εθνικά συμφέροντα.

Το μεγάλο ζήτημα στο οποίο αναδεικνύεται η ταύτιση της ΝΔ με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά είναι βέβαια η Συμφωνία των Πρεσπών. Όχι μόνον λόγω του εθνικιστικού λόγου που έχει κατακλύσει την ΝΔ αλλά και λόγω των ξεκάθαρων διεθνών συγκλίσεων της ΝΔ στο ζήτημα, στις άμεσες αντιευρωπαϊκές συνέπειες της γραμμής της.  Μόνον η ΝΔ και ο Ορμπαν είναι τόσο κοντά στις θέσεις του VMRO.

Επενδύει λοιπόν η ΝΔ στην αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια, σε ευθεία σύγκρουση όχι μόνον με τις θέσεις της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς και αριστεράς αλλά και της ευρωπαϊκής δεξιάς. Παίζει με τη φωτιά επιδιώκοντας την ανατροπή της κυβέρνησης ώστε να μην κυρωθεί η Συμφωνία.

Κι αν τα κατάφερνε, ποια θα ήταν η διεθνής θέση της χώρας; Ποιος θα μας στήριζε αύριο, ο Σαλβίνι και ο Ορμπάν; Σιγά τους γίγαντες. Είναι αδιανόητο για τα εθνικά συμφέροντα η Ελλάδα να επιδιώξει να μετατραπεί σε παράγοντα αστάθειας στην περιοχή, να παίξει ενάντια στην Ευρώπη ως οικονομική και γεωπολιτική οντότητα. Είναι σαν να προσκαλούμε τον Ερντογάν για επιδιαιτητή στα Βαλκάνια. Ο Σαλβίνι και η ΛεΠεν μπορεί να θέλουν τον Ερντογάν επιδιαιτητή στα Βαλκάνια γιατί φλερτάρουν και οι δυο με τον Πούτιν, όπως ακριβώς ο Ερντογάν. Η ΝΔ τι δεν κατανοεί;

Η ΕΕ σήμερα δεν είναι η ΕΕ που θέλουμε, γιατί κυριαρχείται από τον νεοφιλελευθερισμό. Αλλά παραμένει η μοναδική περιοχή όπου μπορεί να δοθεί μάχη από την ευρύτερη αριστερά και κεντροαριστερά για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και την ανάσχεση της ασυδοσίας των αγορών (ακόμη περισσότερο αν ανατραπεί η Μει και ο Κόρμπιν κρατήσει  την Βρετανία στην ΕΕ). Και επίσης παραμένει η στρατηγική επιλογή που θωρακίζει την Ελλάδα στην δύσκολη γεωπολιτική γειτονιά μας.

Η απορριπτική στάση της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτός του δεδομένου ότι αντιτίθεται σε μια Συμφωνία που διασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή (μην τα ξαναλέμε συνέχεια αυτά), σηματοδοτεί μια αντιευρωπαϊκή στροφή της ΝΔ και την προσέγγιση της με τις ακροδεξιές δυνάμεις που απεργάζονται την υπονόμευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Όχι όπως η ΛεΠεν που προτείνει αποχώρηση από το Ευρώ, αλλά όπως οι κυβερνήσεις Πολωνίας και  Ουγγαρίας που υπονομεύουν την Ευρώπη από το εσωτερικό. Η διαφορά τελικά είναι μικρή γιατί οι προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι μεγάλες. 

Για να είμαστε ξεκάθαροι: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι στ’ αλήθεια αυτής της γραμμής. Εκλογικό τακτικισμό κάνει. Όμως, μπορεί να είναι βέβαιος τι σκέφτονται στ’ αλήθεια για το μέλλον οι Σαμαράς, Γεωργιάδης και –κυρίως θεωρώ- ο Βορίδης; Ειδικά ο τελευταίος δεν θα είχε καμιά αντίρρηση να μετατραπεί σε Έλληνα Ορμπάν αν του το προσφέρει στο πιάτο ο Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση, για την ιστορική ΝΔ, αυτή η στροφή είναι πρωτοφανής. Και βάζει όσους στην ΝΔ αλλά και σε όλο το πολιτικό φάσμα αντιλαμβάνονται τους κινδύνους, μπροστά σε επιλογές που δεν παίρνουν αναβολή.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Screenshot 2024 05 04 211220

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Ο ηθοποιός, Θανάσης Ευθυμιάδης, αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου δημοσιεύοντας μια φωτογραφία τους από τα γυρίσματα…