Η Νάνσυ, η Δήμητρα κι ο καθηγητής κύριος Νίκος Αλιβιζάτος

Η αστυνομική βία προχωρά όσο βρίσκει κλειστά στόματα, ανοχή, αδιαφορία. Δυστυχώς μια μερίδα προοδευτικών ανθρώπων δέσμιοι των αντιαριστερών προκαταλήψεων τους σιωπούν. Και μ’αυτόν τον τρόπο γίνονται συνεργοί μιας εγκληματικής ακροδεξιάς κυβέρνησης.

20190817 IRD001 11

Η Νάνσυ είναι αρχιτέκτονας με ειδίκευση στο interior design. Τούτο τον καιρό ασχολείται με την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ένα ρετιρέ 150 τ.μ, με θέα τη μισή Αθήνα. Η δουλειά αυτή απορροφά όλο της το εικοσιτετράωρο. Η Νάνσυ λόγω επαγγέλματος και ιδιοσυγκρασίας έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αισθητική άποψη. Έχοντας επισκεφθεί σχεδόν όλες τις σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αναζητά για την Αθήνα την ποιότητα και την ευταξία που
συναντά κανείς σ αυτές τις ποιοτικές Ευρωπαϊκές μητροπόλεις.

Η Αθήνα την ενοχλεί. Πάντα την ενοχλούσε. Δεν άντεχε τους βρώμικους δρόμους με τα γραμμένα συνθήματα, δεν άντεχε τους γεμάτους αφίσες τοίχους, δεν άντεχε να περνά μπροστά από την ΑΣΟΕΕ και να βλέπει τα πανό και τα συνθήματα. Δεν άντεχε τους σκουρόχρωμους μετανάστες στις
γειτονιές.

Η Νάνσυ θεωρεί ότι η αισθητική της άποψη αυτομάτως την καθιστά προοδευτική. Ψήφιζε Σημίτη, μετά Στέφανο Μάνο και αργότερα ΠΟΤΑΜΙ. Τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ την εξαγρίωναν. Δεν τον άντεχε. Γενικώς θεωρούσε τον ΣΥΡΙΖΑ χύμα και δεν ήταν του γούστου της. Κόμμα των μπαχαλάκηδων και του λαϊκισμού. Στις τελευταίες εκλογές μ’ένα βουβό πείσμα και φανατισμό ψήφισε Μητσοτάκη. Για να καθαρίσουν οι πόλεις από αυτούς που τα σπάνε, για να καθαρίσουν τα Εξάρχεια, για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις που κλείνουν το κέντρο της Αθήνας, για να γίνουν τα Πανεπιστήμια μας εφάμιλλα των Ευρωπαϊκών. Επιτέλους να γίνουμε Ευρωπαίοι. Εκτός από την πολιτική ταύτιση της με τον Κυριάκο, ανέπτυξε και έναν βουβό αισθητικό δεσμό με την Μαρέβα. Η καλαισθησία της Νάνσυς ενώθηκε με ένα αόρατο νήμα με την λεπτότητα, το γούστο και την καλαισθησία της Μαρέβας. Ένας ακατάλυτος αισθητικός δεσμός.

Η άποψη της Νάνσυς για την αστυνομία είναι ουδέτερη. Δεν νοιώθει ότι η αστυνομία την απειλεί.
Όποτε συναντήθηκε μαζί τους δεν είχε πρόβλημα. Αυτή κοιτάζει τη δουλειά της και αυτοί κάνουν την δική τους. Επιτέλους κάποιος να βάλει τάξη σ’αυτή τη χώρα.

Η Δήμητρα είναι υπάλληλος γραφείου. Κοινωνικά ενεργή, θεωρεί ότι δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπούμε. Να μην μιλάμε, να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τι συμβαίνει δίπλα μας. Για αυτό η Δήμητρα βλέπει, μιλά και δεν σωπαίνει. Έχει μια κόρη τεταρτοετή φοιτήτρια της αρχιτεκτονικής σχολής του ΑΠΘ. Είναι μέλλος του διοικητικού συμβουλίου των φοιτητών της σχολής της. Εδώ και ένα μήνα το ΑΠΘ όπως και οι υπόλοιπες πανεπιστημιακές σχολές βράζουν. Το νομοσχέδιο για την παιδεία Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, έχει ανάψει μπουρλότο στις σχολές. Έβαλαν την αστυνομία μέσα στα ΑΕΙ. Έβαλαν τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα. Ο εμβολιασμένος εκτός σειράς και ηθικής πρύτανης του ΑΠΘ, σε ρόλο αρχιμπάτσου κι όχι πρύτανη, κάλεσε τα ΜΑΤ για να προστατέψουν το Πανεπιστήμιο από τους φοιτητές. Οι σύλλογοι των φοιτητών αντιδρούν. Συνεχείς διαδηλώσεις. Δίπλα-δίπλα με τα ρόμποκοπ του Χρυσοχοΐδη.

Η Δήμητρα ανησυχεί πολύ. Νοιώθει ότι το παιδί της καθημερινά απειλείται. Αυτοί που ούρλιαζαν πάμε να τους γαμήσουμε, πάμε να τους σκοτώσουμε, βρίσκονται δίπλα στους φοιτητές. Ανησυχεί για το παιδί της για όλα τα παιδιά. Δεν αργεί να γίνει το κακό. Ένα χτύπημα μ’ένα μεταλλικό γκλομπ στο κεφάλι… Δεν στείλαμε τα παιδιά μας θυσία στον βωμό του Μητσοτάκη.

Ευτυχώς η μέρα πέρασε και το κακό δεν έγινε. Αύριο θα δούμε…

Ο καθηγητής κύριος Νίκος Αλιβιζάτος ορίστηκε από τον Χρυσοχοΐδη στην Επιτροπή Διερεύνησης Αστυνομικής Βίας. Στις 4/5/2020 η Επιτροπή κατέθεσε το πόρισμα της. Σύμφωνα με τον κύριο Αλιβιζάτο «η εν λόγω Επιτροπή που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει», καθώς, όπως εξηγεί ο καθηγητής, «μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της».

Εδώ και ένα μήνα η αστυνομική βία τρέχει με ταχύτητα στους δρόμους. Ο καθηγητής κύριος Νίκος Αλιβιζάτος πρόεδρος στην Επιτροπή Διερεύνησης Αστυνομικής Βίας, δεν βρήκε μια κουβέντα να πει γι αυτό. Ίσως θεωρεί αυτονόητο ότι το καταδικάζει. Ίσως θεωρεί περιττό να μιλήσει. Δεν είναι. Η αστυνομική βία προχωρά όσο βρίσκει κλειστά στόματα, ανοχή, αδιαφορία. Δυστυχώς μια μερίδα προοδευτικών ανθρώπων δέσμιοι των αντιαριστερών προκαταλήψεων τους σιωπούν. Και μ’αυτόν τον τρόπο γίνονται συνεργοί μιας εγκληματικής ακροδεξιάς κυβέρνησης. Η σιωπή τους νομιμοποιεί την δράση της. Την αναλγησία της. Την βία της.

Όλοι οφείλουμε να παίρνουμε θέση. Να μιλάμε. Να μην είμαστε Πόντιοι Πιλάτοι. Η σιωπή είναι συνέργεια. Η αδιαφορία είναι συνενοχή.
Μιλάμε, μιλάμε, μιλάμε…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων