Η μυρωδιά του καταλύτη

Και τώρα που κάναμε πλακίτσα στο Facebook και στο Twitter ας μιλήσουμε σοβαρά για την βόλτα της Πρωτοψάλτη με το ανοιχτό φορτηγό στους δρόμους της Αθήνας.

5072957

Κακά τα ψέματα, πολλοί ήταν εκείνοι που τις προηγούμενες μέρες εκφράστηκαν με θαυμασμό και μοιράστηκαν σε ένα κλίμα συγκίνησης εικόνες και βίντεο από ενέργειες επώνυμων καλλιτεχνών του εξωτερικού, που με τη μουσική και τα τραγούδια τους επιχείρησαν να ανυψώσουν το πεσμένο ηθικό των λαών τους που υποφέρουν από την επέλαση του κορονοϊού. Οπότε από τη σκοπιά αυτή δε θα είχε κανένα νόημα, βασικά θα αποτελούσε ανακολουθία, οι ίδιοι άνθρωποι να στήνουν σήμερα στον τοίχο μια σημαντική ελληνίδα καλλιτέχνιδα επειδή έκανε κάτι ανάλογο. Δεν μπορώ να σκεφτώ μάλιστα τι θα διαβάζαμε αν ο Μάριος Φραγκούλης, για παράδειγμα, έβγαινε να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο για να μας κάνει να ξεχαστούμε…

 Τι έγινε όμως και η βόλτα της κ. Πρωτοψάλτη πήρε διάσταση τέτοια που έδωσε στους χρήστες των social media την αφορμή να ξεσαλώσουν; Πώς φτάσαμε στο σημείο η μυρωδιά του καταλύτη που αναδύθηκε από το ανοιχτό φορτηγό να θυμίζει εκείνη που έβγαινε από τις εξατμίσεις των πρώτων καταλυτικών οχημάτων και μας έκανε να κλείνουμε τη μύτη μας;

Έχοντας την τύχη να ζούμε σε μια χώρα που δε βιώνει την πανδημία τόσο σκληρά όσο άλλες που μετράνε καθημερινά εκατοντάδες ή και χιλιάδες θανάτους, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η κίνηση αυτή ήταν έως και περιττή. Επειδή όμως υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, επειδή υπάρχουν και οι επαγγελματίες της Υγείας που υπερβάλλουν καθημερινά εαυτούς, το να δουν να περνάει κάτω από το μπαλκόνι τους η Χ Πρωτοψάλτη με την μπάντα της θα ήταν ένα πολύ ευχάριστο διάλειμμα από τη σκληρή καθημερινότητα. 

Όμως, η μουσική βόλτα της κ. Πρωτοψάλτη, την οποία ξεπροβόδισε από την Τεχνόπολη ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, έκανε μια στάση (άλλοι λένε ότι κατέληξε εκεί, αλλά δεν έχει και τόση σημασία) στο Μαξίμου, όπου την περίμενε ο πρωθυπουργός με πλήθος φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφων και άλλων παρατρεχάμενων (που ειρήσθω εν παρόδω, δεν τηρούσαν κανένα από τα μέτρα για τα οποία μας κουνάνε το δάχτυλο κάθε απόγευμα στις έξι).

Αυτομάτως η έννοια της κίνησης για χάρη του ταλαιπωρημένου κοσμάκη πήγε περίπατο. Ενός ταλαιπωρημένου κοσμάκη που ανάμεσά του υπάρχουν και εκατοντάδες συνάδελφοι της κ. Πρωτοψάλτη οι οποίοι με το χαστούκι που έχει δεχτεί η μουσική βιομηχανία (παγκοσμίως βέβαια, όχι μόνο εδώ) δυσκολεύονται αφάνταστα να τα φέρουν βόλτα. Είναι οι ίδιοι συνάδελφοί της από τον χώρο του θεάματος, μια μεγάλη μερίδα των οποίων η κυβέρνηση δεν έχει εντάξει στους δικαιούχους των επιδομάτων. Και ήταν μπροστά στο «σπίτι» αυτής της κυβέρνησης που το φορτηγό της κ. Πρωτοψάλτη έκανε τη μεγαλύτερη των στάσεων. Τα ΜΜΕ γέμισαν όχι με ερασιτεχνικές φωτογραφίες και βίντεο απλού κόσμου που είδε ξαφνικά να περνάει από μπροστά του ένα φορτηγό με μια σπουδαία καλλιτέχνιδα, αλλά με επαγγελματικά πλάνα από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και τα συνεργεία που ήταν έξω από το Μαξίμου. Και οι τίτλοι φυσικά δεν είχαν να κάνουν με τη μουσική βόλτα της Αλκήστιδος στις γειτονιές και στα νοσοκομεία, αλλά με το ευχάριστο μουσικό διάλειμμα του Κυριάκου, του πρωθυπουργού που βγήκε με casual ντύσιμο να χαιρετήσει την Πρωτοψάλτη.

Με λίγα λόγια το επίκεντρο έγινε ξαφνικά ο άνθρωπος που την προηγούμενη μέρα δεν μπήκε καν στον κόπο να δώσει το παρών στη Βουλή και να απαντήσει στα ερωτήματα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και των άλλων κομμάτων, για τα αμαρτωλά voucher, αλλά έμεινε στη λερωμένη του φωλιά και εμφανίστηκε πάλι ως Μεσσίας σε ένα μεσσιανικό σκηνικό από το οποίο έλειπαν τα λουλούδια της πίστας.

Αν η κ. Πρωτοψάλτη ήθελε να προβεί σε μια συμβολική κίνηση προς τέρψιν των έγκλειστων και δοκιμαζόμενων πολιτών, ακόμα και με την υποστήριξη του δήμου Αθηναίων, θα μπορούσε κάλλιστα να το κάνει με μοναδικές τυμπανοκρουσίες αυτές που θα ακούγονταν από τα ηχεία στην καρότσα του φορτηγού. 

Αντί για αυτό έδωσε στην κίνησή της μια πολιτική διάσταση και, μοιραία, έδωσε και αφορμή για «αντιπολίτευση», έστω και αν αυτή εκφράστηκε μέσα από λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές αναρτήσεις στα social media.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…