ΡΝ

Ραγκίπ Ντουράν

Η Μοναδική Επιτυχία του Σουλτάνου

Η Άγκυρα, χωρίς μεγάλο στρατιωτικό προϋπολογισμό, χωρίς πλαισίωση από καλά εκπαιδευμένους στρατηγούς, χωρίς συμμάχους, δεν θα τολμήσει πιθανότατα μία μεγάλη περιπέτεια στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο, πιστεύει η πλειονότητα των Τούρκων και ξένων ανεξάρτητων παρατηρητών. 

ερντογάν

«Τρέχουσα κατάσταση της εξωτερικής μας πολιτικής: Δεν διαθέτουμε Πρέσβεις στη Συρία, το Ισραήλ, τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Φαίνεται ότι διαθέτουμε Πρέσβεις στο Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, αλλά απουσιάζουν. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία είναι τεταμένες και αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Αυτές οι γραμμές αναρτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Twitter από έναν συνταξιούχο Πρέσβυ, τον Ναμίκ Ταν.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος: Η Τουρκία πρέπει να αποσύρει άνευ όρων τους στρατιώτες της από τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη», ήταν ο τίτλος μιας είδησης του πρακτορείου Reuters και άλλων σημαντικών διεθνών οργανισμών.

Η πολιτική της Άγκυρας εδώ και ένα χρόνο:

-Δημιουργήθηκε το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο αποκλείει την Τουρκία
-Υπεγράφη η επί δέκα χρόνια ανενεργή Συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ   Ελλάδας και Ιταλίας
-Υπεγράφη η Σύμβαση για την Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου
-Υπεγράφη η Σύμβαση για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας
-Η Ελλάδα επικαιροποίησε και ενίσχυσε τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές της σχέσεις με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
“Εξαιρετικές επιτυχίες!”, δήλωσε ο Δρ Κερίμ Χας, ειδικός επί των διεθνών σχέσεων.

Τέλος, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην κριτική του Προέδρου Μακρόν με μία επίσημη δήλωση, η οποία μοιάζει περισσότερο με φυλλάδιο εθνικιστικού γκρουπούσκουλου.

Το σύνολο των χωρών της Μεσογείου, καθώς και αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχεται επί του παρόντος, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας κατά του τουρκικού επεκτατισμού. Μερικοί ηγέτες μιλούν ακόμη και για «τουρκικό ιμπεριαλισμό», ενώ άλλοι για «αναγέννηση των οθωμανικών ορδών».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος, του καθεστώτος «Ενός Ανδρός Αρχή», μπορεί να συνδιαλέγεται μόνον με ηγέτες της Χαμάς, δημοσίως, και με άλλες ισλαμιστικές ομάδες, ιδιωτικώς. Το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν αποτελούν – λέγεται – τους μόνους τελευταίους συμμάχους της Άγκυρας, αλλά η Ντόχα και το Μπακού δεν προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις υπέρ των επιθετικών πολιτικών και στόχων της Τουρκίας.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι πολύ πονηρός (ακουσίως), για να δημιουργήσει μέτωπα εναντίον του. Τρέφεται με ένα είδος πολιτικού μαζοχισμού. Όταν κάποιος μένει μόνος του, τότε ο λόγος του απομονωμένου μετατρέπεται σε λόγο του καταπιεσμένου (θεμελιώδης βάση του εθνικισμού). Οι ειδικοί μελετητές των δηλώσεων του Ερντογάν βλέπουν σαφώς την επιθυμία του να προκαλέσει εθνικιστικά συναισθήματα, δηλαδή συναισθήματα εναντίον «του Έλληνα», «του Γάλλου αποικιοκράτη» και «της Άπιστης Ευρώπης».

Επιπλέον, ένας ολοένα και πιο πολεμικός τόνος κυριαρχεί στις ομιλίες του. Πιστεύει έτσι ότι μπορεί να παρουσιαστεί ενώπιον του εξασθενημένου -σε αριθμό και ποιότητα- ακροατηρίου του, ως ο Μεγάλος Σωτήρας του Έθνους. Στη βρετανική καθημερινή εφημερίδα Financial Times γράφτηκε ότι «ο Ερντογάν παρουσιάζεται ως ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου», ένας εικονικός τίτλος, τον οποίο ουδείς σχεδόν λαμβάνει σοβαρά. Τα θρησκευτικά θέματα είναι, επίσης, ιδιαιτέρως συνήθη στις δηλώσεις του, διότι θεωρεί ότι η πίστη μπορεί να αντικαταστήσει τον ορθολογισμό, όταν αυτός, ο τελευταίος, εκλείπει σχεδόν παντελώς.

Οι εθνικιστικές, ακόμη και ρατσιστικές, κραυγές των τουρκικών λαϊκών Μ.Μ.Ε., αλλά και αυτών του δεξιού Τύπου στην Ελλάδα, συμβάλλουν στην εδραίωση της πολεμικής ατμόσφαιρας, η οποία έχει ήδη την ιστορία της από το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πρέπει να προστεθεί ότι τα ειδησεογραφικά πρακτορεία του επιχειρηματικού κόσμου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη οξύνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση με τις -υπό τη μορφή πληροφοριών ή σχολίων- διαφημίσεις εξεζητημένων όπλων.

Η Άγκυρα, τέλος, χωρίς μεγάλο στρατιωτικό προϋπολογισμό, χωρίς πλαισίωση από καλά εκπαιδευμένους στρατηγούς, χωρίς συμμάχους, δεν θα τολμήσει πιθανότατα μία μεγάλη περιπέτεια στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο, πιστεύει η πλειονότητα των Τούρκων και ξένων ανεξάρτητων παρατηρητών. Αυτό που είναι, όμως, ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι επί του παρόντος όλες οι δομικές και οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στην Τουρκία να επιχειρήσει την πραγματοποίηση των ονείρων της. Πρόκειται, άλλωστε, για τα όνειρα ενός Σουλτάνου που κινδυνεύει να χάσει το θρόνο του.

Πηγή: tvxs.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό