ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Η μομφή όμως θα τους μείνει ανεξίτηλη…

Ακούς, βλέπεις και διαβάζεις στα λεγόμενα συστημικά ΜΜΕ γνωστούς δημοσιογράφους να σχολιάζουν την επικαιρότητα και νομίζεις ότι ζεις αλλού, σε άλλον κόσμο.

5492973

«Και τι νόημα έχει η πρόταση μομφής που υπέβαλε ο Τσίπρας; Αφού θα καταψηφιστεί από την κυβέρνηση που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», υποστηρίζουν, σαν να μη συμβαίνει τίποτε εκεί έξω, στον πραγματικό κόσμο. 

Κι ακόμη ένας γνωστός και «έγκριτος» δημοσιογράφος ισχυρίστηκε:

«Και τι θα υποστηρίξει ο Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής στη Βουλή; Ότι ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης επειδή… χιόνισε;»
Η χώρα, όμως, δεν κατέρρευσε για μέρες επειδή χιόνισε.

Η χώρα κατέρρευσε γιατί με το πρώτο χιόνι, που μάλιστα ήταν γνωστό από μέρες ότι θα ενέσκηπτε, αποκαλύφθηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού.
Με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να τα ρίχνει αφενός στους πολίτες, επικαλούμενη τη γνωστή επικοινωνιακή συνταγή της ατομικής ευθύνης.

Και αφετέρου να ρίχνει όλο το ανάθεμα σε μια ιδιωτική επιχείρηση, την Αττική Οδό. Λες και στη χώρα δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν υπάρχουν υπουργοί, δεν υπάρχουν περιφερειάρχες, δεν υπάρχει πρωθυπουργός. Λες και τη χώρα τη διοικούν αποκλειστικά ιδιωτικές εταιρείες…

Κι ακόμη, λες και μόνο η Αττική Οδός αποκλείστηκε. Όταν ολόκληρη η Αττική βρέθηκε αποκλεισμένη στα χιόνια, με αρκετές περιοχές και χωρίς ρεύμα για ώρες.

Κι όλα αυτά για μια χειμωνιάτικη κακοκαιρία που δεν ήταν ούτε τόσο ακραία, ούτε τόσο σπάνια. Αφού σύμφωνα με τους μετεωρολόγους εμφανίστηκε 8-10 φορές τα τελευταία 30 χρόνια.

Εντωμεταξύ και όσο αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος εν έτει 2022 και όχι σε καμιά τριτοκοσμική μπανανία έναν αιώνα πριν, συμβαίνει το ίδιο κράτος να ανακηρύσσεται από διεθνείς οίκους αξιολόγησης ως η δεύτερη χειρότερη χώρα της Ευρώπης, ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού από την πανδημία.

Καθώς καθημερινά προστίθενται νέες εκατόμβες αδικοχαμένων συνανθρώπων μας, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη οι θάνατοι είναι λιγότεροι από τους μισούς, αναλογικά με τον πληθυσμό.

Αν η Ελλάδα συμβάδιζε, ως προς τους θανάτους, με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα επιβεβαιώνονταν ο κυβερνητικός ισχυρισμός, ότι δηλαδή η πανδημία παντού, σε όλον τον κόσμο, έχει τις ίδιες ολέθριες συνέπειες.

Το γεγονός όμως ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση της Ευρώπης, αμέσως μετά την Κροατία, αποδεικνύει περίτρανα τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης.
Η οποία αφήνει τους νοσούντες να πεθαίνουν αβοήθητοι, χωρίς την κατάλληλη ιατρική και την αναγκαία νοσοκομειακή φροντίδα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, αναγνώρισε στη Βουλή ότι οι ΜΕΘ δεν επαρκούν για να νοσηλεύσουν όσους το έχουν ανάγκη. Ισχυριζόμενος ανακριβώς, όπως αποδείχθηκε, ότι δήθεν δεν γνωρίζει να υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει τη μεγάλη θνητότητα εκτός ΜΕΘ. Όταν ο πλησιέστερος σύμβουλός του, ο καθηγητής Τσιόδρας, από τον Μάιο ακόμη έχει παραδώσει σχετική μελέτη που αναδεικνύει τις θανατηφόρες συνέπειες της αναγκαστικής, λόγω μη επαρκούς εξοπλισμού των νοσοκομείων, νοσηλείας εκτός ΜΕΘ.

Κι ακόμη, οι 10.000 λιγότερες θέσεις υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ σε σχέση με πέρσι, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω θανατηφόρου πανδημίας, αποκαλύπτει τις ευθύνες εκείνων που εν γνώσει τους δεν εξόπλισαν επαρκώς, ούτε στελέχωσαν κατάλληλα τα δημόσια νοσοκομεία, με ολέθριες συνέπειες για τη δημόσια υγεία και τη ζωή των θυμάτων της πανδημίας.

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης συνεπώς για χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί είναι αναγνωρισμένες τόσο από τα διεθνή συγκριτικά στοιχεία, όσο και από την καθημερινή δική μας πραγματικότητα.

Παρόλα αυτά, παρά την πρωτιά της Ελλάδας στην Ευρώπη ως προς τους θανάτους από την πανδημία με ευθύνη της κυβέρνησης, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι που, όχι χωρίς σκοπιμότητα, διερωτώνται υποκριτικά:

«Ποιο άραγε είναι το νόημα της πρότασης μομφής του Αλέξη Τσίπρα εναντίον της κυβέρνησης;»

 

Συνεχίζουμε λοιπόν την απαρίθμηση των κυβερνητικών παθογενειών που δικαιολογούν την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Είναι, εκτός των προαναφερθέντων και η τεράστια οικολογική καταστροφή το καλοκαίρι του 2021. Τότε που η ίδια κυβέρνηση που σήμερα αφήνει χιλιάδες ανθρώπους να πεθαίνουν από την πανδημία χωρίς την κατάλληλη υγειονομική φροντίδα, άφησε τη χώρα να καεί αβοήθητη, στη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων χρόνων.

Και πάλι η σύγκριση με τα διεθνή στοιχεία είναι αποκαλυπτική των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης. Η Ελλάδα, συγκρινόμενη με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Τουρκία, με Μεσογειακές δηλαδή γειτονικές μας χώρες που υπέστησαν την επιδρομή των ίδιων ακριβώς καιρικών συνθηκών και των ίδιας έντασης ακραίων φαινομένων που έκαψαν στη χώρα μας 1.300.000 στρέμματα δασικής γης, εκεί προκάλεσαν υποπολλαπλάσιες καταστροφές.

Και δεν είναι μόνον οι φυσικές καταστροφές και η πανδημία που καθιστούν μια πρόταση μομφής απολύτως δικαιολογημένη και εξόχως αναγκαία.

Είναι και η πρωτιά μας στην ακρίβεια και στον πληθωρισμό στην Ευρώπη. Αφού σε εποχή ενεργειακής κρίσης η ελληνική κυβέρνηση πήρε δύο άφρονες και καταστροφικές, για το δημόσιο συμφέρον και την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, αποφάσεις.

Πρώτα προχώρησε σε μια άκαιρη, ασχεδίαστη, επιπόλαιη και χωρίς επίγνωση των συνεπειών που προκάλεσε απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας. Με αποτέλεσμα να αυξηθεί η εξάρτηση από το εισαγόμενο αέριο, σε μια εποχή που η τιμή του αυξήθηκε κατακόρυφα διεθνώς.

Και επιπλέον, η κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ τη στιγμή ακριβώς που η χώρα χρειάζονταν μια δημόσια υπηρεσία ηλεκτρισμού για να ελέγξει και να περιορίσει την κερδοσκοπία σε βάρος των πολιτών.

Οι αδικαιολόγητα αυξημένοι, για ευρωπαϊκό κράτος, θάνατοι από την πανδημία, η κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού κάτω από αναμενόμενα καιρικά φαινόμενα, καλοκαίρι και χειμώνα, αλλά και η ακρίβεια και ο πληθωρισμός και η ανεργία και η ανασφάλεια που πλήττουν τους πολίτες, αναδεικνύουν την ίδια παθογένεια.

Αναδεικνύουν μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο κοινωνικό κράτος και στο ρόλο του ως προστάτη των πολιτών σε δύσκολες συνθήκες.

Μια κυβέρνηση που επειδή δεν εμπιστεύεται τις δημόσιες δομές, γι’ αυτό και είναι απρόθυμη να τις ενισχύσει προκειμένου να προστατεύσουν ακόμη και την ίδια τη ζωή των πολιτών.

Μια κυβέρνηση που δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο, παρά μονάχα για το δικό της πολιτικό συμφέρον.

Μια κυβέρνηση διαπλεκόμενη με επιχειρηματικά συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας του πλούτου.

Μια κυβέρνηση που αντί να διώκει τη διαφθορά, έφτασε να συναλλάσσεται και σήμερα να εκβιάζεται από ανθρώπους που απασχολούν το κοινό ποινικό δίκαιο.
Μια κυβέρνηση χωρίς αίσθηση του καθήκοντός της απέναντι στους πολίτες και στη χώρα.

Μια κυβέρνηση που διώκοντας εκείνους που αποκαλύπτουν τη διαφθορά, γίνεται επικίνδυνη για τη δημοκρατία.

Μια κυβέρνηση που πρέπει να φύγει γιατί ήδη έχει κοστίσει πολύ στη χώρα τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο όμως και σε δημοκρατικούς θεσμούς, σε δημόσιο χρήμα και σε δημόσια αγαθά, αλλά και σε ταλαιπωρία και σε ακρίβεια και σε ανεργία και σε ανασφάλεια για τους πολίτες.

Δεν πρέπει να φύγουν λοιπόν γιατί χιόνισε, όπως γλαφυρά σχολίασε γνωστός δημοσιογράφος.

Πρέπει να φύγουν γιατί δεν έκαναν τίποτε για να προστατεύσουν τους πολίτες όταν χιόνισε, όπως δεν κάνουν τίποτε και όταν η χώρα πλήττεται από την πανδημία και όταν καίγεται από τις πυρκαγιές και όταν ξεσπά η ενεργειακή και η οικονομική κρίση.

Ακόμη κι αν η πρόταση μομφής απορριφθεί, η μομφή της κοινωνίας, όπως την εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας με την κορυφαίου συμβολισμού κίνησή του, θα τους μείνει ανεξίτηλη.

Πηγή: Tvxs

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…