Νέα έρευνα: Η μετάλλαξη Δέλτα «καταργεί» την ασφαλή απόσταση των 2 μέτρων – Σενάρια για νέο υγειονομικό πρωτόκολλο σε μαζικούς χώρους

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη τα νέα δεδομένα έρχονται να φέρουν αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα - Ερωτήματα για το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα ισχύσει στους μαζικούς κοινωνικούς χώρους

eifmt4wwaaaguwi 850x560 1

Τα αποτελέσματα νέας έρευνας από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής Μηχανικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια (Penn State) τα οποία και δημοσιεύει το iatropedia.gr φέρνουν νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η απόσταση των δύο μέτρων στους κλειστούς εσωτερικούς χώρους δεν επαρκεί για να αποτρέψει την αερομεταφερόμενη μετάδοση αερολυμάτων με ιικό φορτίο του κορονοϊού. 

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξηγεί ότι η ανατροπή αυτή, προήλθε από την επιστημονική παρατήρηση της συμπεριφοράς του νέου στελέχους Δέλτα, το οποίο έχει την ικανότητα να μεταδίδεται σε ταχύτερους χρόνους, επιμολύνοντας ευκολότερα τους ανθρώπους.

Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι σε δεδομένη δόση αερομεταφερόμενων σταγονιδίων (το αερόλυμα χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα), ο ιός Δέλτα μολύνει το επιθήλιο των πνευμόνων σε μόλις 30 δευτερόλεπτα, ενώ στο αρχικό στέλεχος της Γουχάν χρειαζόταν 15 ολόκληρα λεπτά:

Αναλυτικότερα, σημειώνει: «Δηλαδή με το παλιό στέλεχος έπρεπε ο άλλος να μιλάει δυνατά κοντά μου, να φτερνίζεται για 15 λεπτά για να κολλήσω χωρίς μάσκα, ενώ στην περίπτωση του Δέλτα, με την ίδια συμπεριφορά, για να κολλήσω χρειάζεται μόλις μισό λεπτό. Με το αερόλυμα χρειάζεται περισσότερος χρόνος και στις δύο περιπτώσεις, αλλά αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στο παλιό και στο νέο στέλεχος. Η απόσταση, είναι το μέτρο που παίρνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες, όμως, αυτή πλέον δείχνει πως δεν επαρκεί. Ο δεύτερος τρόπος είναι να μειώσεις το φορτίο που υπάρχει στον εσωτερικό αέρα, με καλό εξαερισμό ή απολύμανση του αέρα»

Σύμφωνα μάλιστα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα ενδέχεται να φέρουν αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν τον ερχόμενο χειμώνα, ώστε τα μέτρα να είναι πιο αποτελεσματικά για να περιοριστεί η διασπορά του ιού Δέλτα, σε εργασιακούς χώρους, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σχολεία, Πανεπιστήμια, αλλά και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Προς νέο υγειονομικό πρωτόκολλο; 

Με βάση τα νέα δεδομένα όπως προκύπτουν από την έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο καθηγητής Σαρηγιάννης σημειώνει πως πρέπει: «είτε η διάταξη του χώρου να αλλάξει στα 4 μέτρα απόσταση ή και παραπάνω, είτε να υπάρξει ενεργός τρόπος να μειώσει κανείς το διαθέσιμο ιικό φορτίο σε επίπεδο αερολύματος. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: είτε καλός εξαερισμός με ρεύμα αέρα που ανακυκλώνει όλο τον όγκο της ατμόσφαιρας στον εσωτερικό χώρο, ή προτείνει τη χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα».

Λαμβάνοντας υπόψιν και τις δηλώσεις του κ. Σαρηγιάννη, ευλόγως προκύπτουν ερωτήματα αναφορικά με το εάν και πότε θα υπάρξει ανανέωση του έως και σήμερα ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου στην κατεύθυνση της «κατάργησης» της ασφαλούς αποστάσεως των δύο μέτρων και την εισήγηση για 4 μέτρα απόσταση.

Τα εν λόγω ερωτήματα φαίνεται να βαραίνουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση αναφορικά με το τι θα ισχύσει για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και τις σχολικές αίθουσες, μαζικούς κοινωνικούς χώρους δηλαδή, για τους οποίους η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διασφαλίσει ούτε την ασφαλή απόσταση των δυο μέτρων.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…