Newsroom

Newsroom

Η Μέρκελ βλέπει τους “πρώτους καρπούς” των προσπαθειών της Ελλάδας…και περιμένει όλη τη σοδειά

Βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της προσπάθειάς σας και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα τέτοιο δείγμα, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ…

merkel samaras

Βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της προσπάθειάς σας και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα τέτοιο δείγμα, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ μετά την συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά. Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2014 «πρόβλημα», ενώ για το πρωτογενές πλεόνασμα σημείωσε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί και να επιβεβαιωθεί, ώστε οι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα. Δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, είπε από την πλευρά του ο Αντ.Σαμαράς επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να θιγούν εκ νέου μισθοί και συντάξεις.

Η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο η δημιουργία της τράπεζας επενδύσεων στα πρότυπα της γερμανικής KfW, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα βοηθήσει και διμερώς την Ελλάδα.

Οι όροι για τις «καλύτερες μέρες»

Πάντως, η κ. Μέρκελ στη διάρκεια των ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους πρόσθεσε ότι «εάν οι Έλληνες θέλουν να δουν καλύτερες μέρες, θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές και να επιτευχθεί ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2014 είναι «ένα πρόβλημα». 

Η γερμανίδα καγκελάριος ουσιαστικά συμπαρατάχθηκε με τη δήλωση Ρεν ότι ο προϋπολογισμός είναι υπό αίρεση, αφού δεν έχει ακόμη πάρει το πράσινο φως από την τρόικα.

Σημείωσε ότι αυτή την ώρα υπάρχουν δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη: οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και η ανάληψη της προεδρίας του ευρωπαϊκού συμβουλίου από την Ελλάδα.

Για το θέμα των διαπραγματεύσεων η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς τής ανέφερε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί. 

Για την ελληνική προεδρία τόνισε ότι έχει σημαντική ατζέντα, όπως η ανεργία, οι αναπτυξιακές ωθήσεις, αλλά και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης λόγω και της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας. 

Η Γερμανία θα συνεργαστεί με την Ελλάδα στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, και θα κάνουμε τα πάντα, για να έχει η Ελλάδα μια επιτυχημένη προεδρία, συμπλήρωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Υποστηρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις σας και βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της προσπάθειας σας, και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα τέτοιο δείγμα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Πάντως, πρόσθεσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να διατηρηθεί και υπογράμμισε ότι «θα περιμένουμε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για να δούμε που ακριβώς βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα».

Σαμαράς: Δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο

Στις δηλώσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα μέτρα για μισθούς και συντάξεις, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «δεν θα χρειαστεί καινούργιο μνημόνιο ή νέα ποσά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014. Θα παραμείνουμε στο πλαίσιο των συμφωνιών που ήδη ισχύουν».

Ακόμη είπε πως δεν θέλει μιλήσει δημοσίως για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς είναι ακόμη εν εξελίξει. «Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα και νομίζω και οι δηλώσεις της τρόικας επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Δεν βρισκόμαστε στο Βερολίνο, για να διαπραγματευθούμε με την τρόικα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνοντας ότι ο στόχος αυτός είχε τεθεί για το 2014, αλλά επετεύχθη από φέτος.

Μιλώντας για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε ότι «έχουμε καλύψει μεγάλη απόσταση και θα καλύψουμε κι άλλη». Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι ήδη ορατή, σημείωσε παραπέμποντας στις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Διορθώνουμε ήδη και διαρθρωτικές ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακολούθως αναφέρθηκε στις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού, σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνουν κι άλλα, πρέπει να συνεχίσουμε». «Μπαίνουμε σε εποχή ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια οδυνηρότατης ύφεσης. Η ανάκαμψη θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού» υπογράμμισε.

Οι διεθνείς αγορές δείχνουν ήδη εμπιστοσύνη, συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στην απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου του οποίου η απόδοση από 25% έχει πέσει στο 8%.

Και ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη δημιουργία της τράπεζας επενδύσεων με αποθεματικό 500 εκατ. ευρώ (100 από την KfW) για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Ευχαριστώ τη γερμανίδα καγκελάριο για τη συνεχή στήριξη, όπως κι όλους τους ευρωπαίους εταίρους. Θυμηθείτε πώς ήταν η Ελλάδα 15 μήνες πριν. Αυτό το ταξίδι θα το ολοκληρώσουμε και θα είναι επιτυχημένο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Νένα Σώκου – Κική Μαργαρίτη

in.gr 

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…