Η Μενδώνη ακύρωσε χορηγία εμπλεκόμενου στην καταγγελία της 24χρονης για τον βιασμό στην Θεσσαλονίκη

Μετά από αντιδράσεις του ομαδικού βιασμού της 24χρονης στην Θεσσαλονίκη, η υπουργός Πολιτισμού  ανακάλεσε χορηγία που έλαβε από έναν από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση και μέλος του Δ.Σ

NewsRoom 18/01/2022 | 20:39

Αναβρασμός επικρατεί στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς η Λίνα Μενδώνη ανακάλεσε χορηγία που θα λάμβανε επιχείρηση στην οποία δραστηριοποιούνται κατηγορούμενοι για την υπόθεση βιασμό της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη. Η αποδοχή της χορηγίας του κοινωφελούς Ιδρύματος «International Foundation For Greece», αφορούσε την ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου.

Μετά τον ορυμαγδό αντιδράσεων και την αποκαλυπτική ανακοίνωση παράταξης εργαζομένων στο υπουργείο, με  μια αμήχανη ανακοίνωση και μετά από αρκετή καθυστέρηση η Λίνα Μενδώνη εξέδωσε ανακοίνωση που  αναφέρει:


«Σε απάντηση της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει ότι:

Η απόφαση 626312 «Έγκριση εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Αρχαιολογικού Χώρου Δήλου και Μελέτης για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, με δαπάνη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «International Foundation for Greece», προς το σκοπό δωρεάς της προς το Ελληνικό Δημόσιο» (ΦΕΚ Β 6387/31.12.2021) έχει ήδη ανακληθεί. Αναμένεται η δημοσίευση της ανακλητικής πράξης στο ΦΕΚ».

Νωρίτερα η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου κάλεσε την υπουργό Πολιτισμού να ανακαλέσει την απόφαση αποδοχής της χορηγίας και να διακόψει κάθε είδους συνεργασία με το εν λόγω Ίδρυμα, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

 

«Επειδή η υπόθεση της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά δύσοσμη, καλούμε την κ. Μενδώνη να ανακαλέσει άμεσα τη “χορηγία” και να διακόψει κάθε είδους συνεργασία με το εν λόγω Ίδρυμα, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι -κατεξοχήν οι γυναίκες του Πολιτισμού και του Αθλητισμού- που έχουν σηκώσει στην πλάτη τους τον αγώνα κατά του σεξισμού και της σεξουαλικής κακοποίησης, δεν αντέχουν για ακόμα μία φορά να μετατραπεί το ΥΠΠΟΑ σε “πλυντήριο” ξεπλύματος τέτοιων πράξεων».

«Η τυχόν εμπλοκή των “δωρητών” της αναστήλωσης ενός εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, σε μια υπόθεση μείζονος ποινικής και ηθικής απαξίας, δρομολογεί σημαντικές εξελίξεις για τις οποίες η Υπουργός Πολιτισμού οφείλει να ενεργήσει άμεσα», επισήμανε η Σ. Αναγνωστοπούλου. Καταλήγοντας, η ίδια υπογράμμισε ότι «ο Πολιτισμός δεν αντέχει κακοποιητικά “κουκουλώματα” ερήμην του και ερήμην της κοινωνίας. Δεν αντέχει άλλη μία υπόθεση Λιγνάδη».