Η Μενδώνη ακούει; Τη χορήγηση «βασικού εισοδήματος» στους καλλιτέχνες αποφάσισε η Ιρλανδία

Η Ιρλανδική κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει στην ψήφιση προγράμματος με ένα «βασικό εισόδημα» από το κράτος σε καλλιτέχνες σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά, οι καλλιτέχνες στην Ελλάδα δεν μπορούν ούτε να γραφτούν στο σχετικό Μητρώο και παραμένουν χωρίς αποζημίωση από τον Ιούλιο του 2021... 

καλλιτεχνες

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αποφάσισε να χορηγήσει για τα επόμενα τρία χρόνια σε περίπου δύο χιλιάδες ηθοποιούς, μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες ένα βασικό εγγυημένο εισόδημα σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων στον χώρο των τεχνών θα πληρώνεται εβδομαδιαίως ώστε να είναι σε θέση να αφοσιωθεί με τις δημιουργικές του ασχολίες. Το ποσό πληρωμής το οποίο και θα προταθεί στη διαβούλευση πρόκειται να αγγίζει τα 10.50€ την ώρα. Ενώ το ύψος του συνολικού επιδόματος δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Oι πολιτιστικοί χώροι αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο για μεγάλα χρονικά διαστήματα εξαιτίας των περιορισμών που υπαγόρευαν οι συνθήκες της πανδημίας. Με την Υπουργό Πολιτισμού, Catherine Martin να προβαίνει στη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό, της οποίας ο σκοπός είναι να προτείνει διάφορους τρόπους ανάκαμψης στον χώρο του πολιτισμού από τις «άνευ προηγουμένου ζημιές» που υπέστη λόγω πανδημίας.

Στην κορυφή των προτάσεων του συγκεκριμένου κλιμακίου βρισκόταν η κατάρτιση ενός σχεδίου για ένα βασικό εισόδημα «τριών ετών στις τέχνες, τον πολιτισμό, την οπτικοακουστική και live performance καθώς και άλλους τομείς ψυχαγωγίας».

Σε προηγούμενες δηλώσεις της, η Υπουργός είχε αναφέρει ότι η Ιρλανδική Κυβέρνηση επρόκειτο να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο πλάνο με 25 εκατομμύρια ευρώ και ότι η εφαρμογή του θα ξεκινούσε στις αρχές του 2022.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…