ΑΑ

Αντώνιος Αντωνιάδης

H ξαφνική στροφή του σουηδού πρωθυπουργού – Συνδέει την εγκληματικότητα με τη μετανάστευση

Οι Σουηδοί Δημοκράτες πολιτικοί φοβούνται να στιγματιστούν ρατσιστές ή να ταυτιστούν με το ακροδεξιό και εθνικιστικό κόμμα 

AP 727098890880

Δεν είναι μυστικό ότι η Σουηδία έχει δεχτεί έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία δέκα χρόνια. Ούτε είναι μυστικό ότι η κοινωνία της σκανδιναβικής χώρας έχει συνταραχτεί από τη ραγδαία αύξηση εγκληματικών ενεργειών και πολλών επεισοδίων με πυροβολισμούς κατά την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με το αφήγημα στελεχών πρώτου μεγέθους της σουηδικής κοινωνίας δεν υπήρχε καμία σύνδεση μεταξύ των εγκληματικών οργανώσεων και τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος από την κυβέρνηση, κάτι όμως έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό.

Η ξαφνική στροφή ξεκίνησε με μια συνέντευξη που έδωσε ο Ματς Λόβινγκ (Mats Löfving), αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας, στο σουηδικό κρατικό ραδιόφωνο στην όποια δήλωσε ότι στη Σουηδία υπάρχουν τουλάχιστον 40 εγκληματικές οργανώσεις που συνδέονται με οικογενειακούς δεσμούς. «Έχουν έρθει στη Σουηδία με αποκλειστικό σκοπό να οργανωθούν και να ξεκινήσουν συστηματικά ένα πρόγραμμα εγκληματικής δραστηριότητας. Επιδιώκουν να αποκτήσουν εξουσία, έχουν πολλές δυνατότητες άσκησης βίας και θέλουν να βγάλουν λεφτά. Μερικές φορές μπαίνουν στον δημόσια τομέα και στην πολιτική για να εκπληρώσουν τους στόχους τους», λέει ο Ματς Λόβινηκ.

Ύστερα από μερικές μέρες ήρθε η σειρά του πρωθυπουργού της χώρας, ο Στέφαν Λόβεν (Stefan Löven), να περιγράψει τα προβλήματα. «Όταν δέχεσαι μεγάλο αριθμό μεταναστών και δεν καταφέρνεις να τους ενσωματώσεις στην  κοινωνία με καλό τρόπο, τότε θα έχεις αυτά τα προβλήματα που βλέπουμε σήμερα. Είναι ξεκάθαρο ότι θα έχεις κοινωνικές εντάσεις και για αυτό το λόγο αλλάξαμε στρατηγική και τώρα δεχόμαστε λιγότερους μετανάστες», λέει ο Στέφαν Λοβέν στη σουηδική κρατική τηλεόραση.

Για τους πολίτες που παρακολουθούν την πολιτική εξέλιξη στη Σουηδία είναι εύκολο να δουν μια μεγάλη αλλαγή όσον αφορά στην περιγραφή των κοινωνικών προβλημάτων από την κυβέρνηση. Μόνο δύο μέρες πριν τις παραπάνω δηλώσεις ο Στέφαν Λοβέν είπε τα εξής στη εφημερίδα Dagens Nyheter: «Θα αντιμετωπίσουμε αυτό που είναι λάθος και εγκληματικό ανεξάρτητα από την προέλευση και την αφορμή του. Δεν θέλω να συνδέσω την εγκληματικότητα με καμία εθνικότητα».

Σε μια άλλη συνέντευξη που έδωσε στη σουηδική κρατική τηλεόραση πριν από εφτά μήνες δεν έδωσε την ίδια εξήγηση, δηλαδή ότι η βία έχει να κάνει με το πώς η Σουηδία έχει χειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα. «Η εγκληματικότητα έχει πιάσει ρίζες στις φτωχές περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη ανεργία και μεγάλη αναζήτηση ναρκωτικών ουσιών. Εδώ και πολύ καιρό δεν είμασταν προετοιμασμένοι ότι μια τέτοια βία θα ερχόταν στη Σουηδία, δεν το περιμέναμε». Τώρα όμως φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει. Σίγουρα το μεταναστευτικό ζήτημα έχει πολλές πλευρές. Οι περισσότεροι ”νέο-σουηδοί” φυσικά δεν είναι εγκληματίες, ούτε ήρθαν στη χώρα για να ζήσουν στην παρανομία. Ταυτόχρονα δεν πρέπει κανείς να κάνει τα στραβά μάτια στο γεγονός ότι τα πιο πολλά επεισόδια πυροβολισμών έχουν γίνει στα προάστια και στις περιοχές όπου ο μεγαλύτερος αριθμός των κατοίκων έχουν εξωτερική προέλευση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια είναι η άρνηση των σουηδικών κυβερνήσεων να αναγνωρίσουν τη μεγάλη κοινωνική αστάθεια και να προσφέρουν μια σωστή εξήγηση. Ο κίνδυνος και ο φόβος των πολιτικών να στιγματιστούν ρατσιστές ή να ταυτιστούν με το ακροδεξιό και εθνικιστικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση που διακινδυνεύει την ασφάλεια των πολιτών της Σουηδίας. Ακόμα δεν ξέρουμε αν αυτό που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό είναι μια προσπάθεια αλλαγής εκ μέρους της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με πιο αποτελεσματικό τρόπο, αλλά σίγουρα είναι κάτι καινούργιο όσον αφορά  στο αφήγημα της κοινωνικής συγκυρίας της χώρας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

Μελέτη

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

«Εγώ νιώθω ότι μερικές φορές η υπόθεση των Τεμπών εργαλειοποιείται πολύ και για λόγους προσωπικού…

Μαρίνα Σάττι: Ο απίστευτος λόγος που δέχθηκε επίθεση απ’ το Εκκλησία Online – «Ντροπή σου θα διαμαρτυρηθούμε στην ΕΡΤ» (video)

435694378 1068663774198291 7539433391504642710 n

Μαρίνα Σάττι: Ο απίστευτος λόγος που δέχθηκε επίθεση απ’ το Εκκλησία Online – «Ντροπή σου θα διαμαρτυρηθούμε στην ΕΡΤ» (video)

Δεν γλίτωσε απ' τα χέρια του Εκκλησία Online η Μαρίνα Σάττι

Το Meteo «κύκλωσε» τις 3 περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Meteo καιρός

Το Meteo «κύκλωσε» τις 3 περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Ιδιαίτερα ισχυρά θα είναι φαινόμενα σε 3 περιοχές της χώρας σύμφωνα με νέα ανάλυση του…

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

Τσιμτσιλή Παπανώτα

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

H Σταματίνα Τσιμτσιλή μίλησε για όσα έγιναν τις τελευταίες ώρες με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπανώτα