Η «Μεγάλη Εθνική Συζήτηση»: Η τελευταία ελπίδα του Μακρόν για να ηρεμήσει τα κίτρινα γιλέκα

«Στην επιστολή που ετοιμάζομαι να γράψω στους Γάλλους, θα εξηγήσω τι σκοπεύω να κάνω»... (με τα συμπεράσματα της Μεγάλης Εθνικής Συζήτησης-Le Debat National), δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή, με την ευκαιρία των ευχών για το νέο έτος στους αρτοποιούς.

μακρόν macron

Όρισε ότι η εν λόγω επιστολή θα δοθεί στους πολίτες αύριο Δευτέρα 14 του μήνα. Έτσι δεν αποκλείεται να διοχετευθεί στον τύπο από σήμερα το βράδυ.

Πρόκειται για τη Μεγάλη Εθνική Συζήτηση (ΜΕΣ) που πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τα επεισόδια των κίτρινων γιλέκων το τρίτο Σάββατο (1η Δεκεμβρίου) στο Παρίσι. Την πρότεινε με την ελπίδα ότι θα ηρεμούσαν τα πνεύματα και θα σταματούσαν οι διαδηλώσεις, μια ελπίδα που έχει παραμείνει απατηλή, κυρίως μετά και τις χθεσινές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά η «ΜΕΣ» ξεκινάει επισήμως την Τρίτη 15 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Μαρτίου. Επείγει επομένως να εξηγήσει στο γαλλικό λαό «τι σκοπεύει να κάνει» με τα συμπεράσματα, «τη φιλοσοφία που θέλει να εμφυσήσει για τη χώρα», ως λέει, τα θέματα που θα συζητηθούν και αυτά που αποκλείονται εκ των προτέρων, εφ’ όσον υποδειχθούν με την επιστολή.

Για τη δημόσια αυτή διαβούλευση εκτιμάται ότι η θεματολογία θα κινηθεί γύρω από 4 βασικούς άξονες: Οικολογική μετάβαση, Φορολογία και Δημόσιες δαπάνες, Δημοκρατία και Ιθαγένεια (συμπεριλαμβανόμενης της μετανάστευσης) και Κράτος και Δημόσιες Υπηρεσίες.

Η ΜΕΣ δεν είναι μια και μόνη συζήτηση, αλλά ένας μεγάλος αριθμός τοπικών συζητήσεων με τη σύμπραξη όσων δημάρχων σκοπεύουν να δείξουν προθυμία. Οι τοπικές αυτές συζητήσεις θα είναι ανοιχτές σε όλους τους πολίτες που θα ήθελαν να εκφρασθούν, συμπεριλαμβανόμενων και των κίτρινων γιλέκων βεβαίως.

Τις πρακτικές υποδείξεις για την όλη οργάνωση, προκειμένου να αποφευχθεί το χάος, θα παρουσιάσει διεξοδικά αύριο ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

«ΜΕΣ»: που, ποιος, πότε και τι;

Που;

Οι συζητήσεις στο πλαίσιο της ΜΕΣ, θα οργανωθούν σε τοπικό επίπεδο, στα δημαρχεία (για όσους δημάρχους πείσθηκαν να συμμετέχουν), ή όπου αλλού υπάρχει η δυνατότητα σύναξης, ακόμα και στους χώρους εργασίας.

Ποιος;

Σύμφωνα με την, έως τα τώρα, φιλοσοφία της ΜΕΣ, ο οιοσδήποτε μπορεί να οργανώσει μια συζήτηση στη γειτονιά του, στο δήμο του, σ’ ένα σύλλογο, με τη βοήθεια ενός «κιτ» για τη διεξαγωγή των συζητήσεων που έχει προτείνει η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Συζήτησης γνωστή ως CNDP (Commission national du debat public) που ασχολήθηκε αρχικά με τον συντονισμό.

Θα δημιουργηθεί επίσης μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη συλλογή των απόψεων των πολιτών που θα συμμετέχουν ηλεκτρονικά.

Πότε;

Για την έναρξη των συζητήσεων ο πρόεδρος Μακρόν προβλέπεται να μεταβεί την Τρίτη στη Νορμανδία (βόρειο-δυτικά) στο διαμέρισμα Eure (Ερ), τη δε Παρασκευή 18 Ιανουαρίου νότιοδυτικά στο διαμέρισμα LOT (λοτ-Οξιτανία) σχετικά κοντά στην Τουλούζη. Κατά τη διάρκεια του δίμηνου σκοπεύει να επισκεφθεί και άλλα διαμερίσματα… ευελπιστώντας ότι δεν θα γίνει κάθε φορά στόχος διαμαρτυριών των κίτρινων γιλέκων.

Τι;

Οι δήμοι 5.000 αγροτικών κοινοτήτων έχουν ανοίξει από τον Δεκέμβριο, στη διάθεση των πολιτών, «τετράδια παραπόνων ή υποδείξεων» (cahiers des dol?ances) στα οποία, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση η αγωνία για την αγοραστική δύναμη και τη μείωση των δημόσιων υπηρεσιών (σχολεία, μαιευτήρια, σιδηροδρομικά δίκτυα κλπ) βρίσκονται στην κορυφή. Ακολουθεί η φορολογική αδικία ενώ το επαναλαμβανόμενο αίτημα είναι η δυνατότητα διοργάνωσης Δημοψηφίσματος Πρωτοβουλίας Πολιτών, γνωστό με το ακρωνύμιο «RIC» (Referendum d’ initiative citoyenne), που προβάλλουν πάντα στις διαδηλώσεις τους τα κίτρινα γιλέκα.

Στην επιστολή του προέδρου, οι Γάλλοι θα δουν εάν συμφωνεί με τον αποκλεισμό ορισμένων θεμάτων από τις συζητήσεις, όπως η άμβλωση, ο γάμος για όλους, η θανατική ποινή στα οποία έχει ήδη αναφερθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβώ, δηλώνοντας ότι η ΜΕΣ δεν είναι η μεγάλη αποικοδόμηση των προόδων της νομοθεσίας μας.

Το άλλο θέμα που εκκρεμεί και στο οποίο θα πρέπει να δώσει λύση ο πρόεδρος Μακρόν, είναι το άτομο που θα αντικαταστήσει την παραιτηθείσα Σαντάλ Ζουανό, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Συζήτησης (CNDP) στην οποία είχε αρχικά ανατεθεί η επιτήρηση της ΜΕΣ. Η Ζουανό αποσύρθηκε από τη σχέση της με την ΜΕΣ στις 8 Ιανουαρίου, όταν έγινε γνωστό το ύψος του μισθού της (14.700) στην προεδρία της CNDP που σκανδάλισε την κοινή γνώμη. Η Ζουανό αρνήθηκε να παραιτηθεί από την προεδρία της CNDP και κάλεσε τον πρόεδρο Μακρόν να διευθετήσει ο ίδιος τη μισθοδοσία των υψηλόβαθμων δημόσιων υπαλλήλων. Αναγνώρισε συγχρόνως το δικαίωμα στα κίτρινα γιλέκα, να θέσουν το θέμα της αναθεώρησης της μισθοδοσίας των υψηλόβαθμων ΔΥ, σαν αίτημα στη Μεγάλη Εθνική Συζήτηση.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…