Ή με τους εργάτες ή με τις γραβάτες

Στα χθεσινά επίσημα εγκαίνια υποψηφιότητας, ο ιδιοκτήτης των Αθηνών, κύριος Μπακογιάννης, εμφανίστηκε με μία ιδέα κάζουαλ. Άνευ γραβάτας δηλαδή. Έτσι είχε εμφανιστεί, πριν πολλά χρόνια, κι ο υποψήφιος για τη δημαρχία, Αλέξης Τσίπρας. Άνευ γραβάτας, με πορτοκαλί camper, κρατώντας ένα κομμάτι χαρτόνι στο χέρι, που είχε γραμμένο με στένσιλ το όνομά του, μιας και δεν τον γνώριζαν καλά-καλά, ούτε τα μέλη του Συνασπισμού. Μονάχα που ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χωρίς γραβάτα επειδή δεν διέθετε ούτε μία. Κι όχι επειδή κάποιοι τον συμβούλεψαν να το κάνει, όπως συμβούλεψαν τον ιδιοκτήτη των Αθηνών.

μπακογιαννης

Αυτό το ενδυματολογικό αξεσουάρ, η γραβάτα, ισχυρό σύμβολο του αστισμού και της συμμόρφωσης, έχει επιβιώσει πάνω από τετρακόσια χρόνια κοινωνικών αλλαγών.

Kαι στην Ελλάδα, έλαχε να γίνει σαφής ένδειξη πολιτικής ταυτότητας. Αφού πρώτα λοιδορήθηκε κατά κόρον η απρεπής έλλειψη λαιμοδέτη από τον πρωθυπουργό, κι αφού φρύαξαν για την ασεβή ανατροπή αποδεικτικών κανόνων, στο τέλος άρχισαν οι μιμητισμοί. Επιδίωξη των μιμητών είναι να στείλουν στους ψηφοφόρους ένα μήνυμα απλότητας, οικειότητας και εργατικότητας. Έχουμε δηλαδή μια σημειολογική μετατόπιση. Διότι στο χωράφι και στο γιαπί δεν φοράμε γραβάτες.

Τα ρούχα είναι για να τα φοράς κι όχι για να σε φοράνε. Το ίδιο και η ιδεολογία. Η ιδεολογία δεν είναι dress code ώστε να λες σήμερα θα ενδυθώ τον εκσυγχρονιστή, αύριο στα εγκαίνια θα ντυθώ φέρελπις, δουλευταράς και νέος, μεθαύριο αριστεία. Η στρατηγική του ιδιοκτήτη των Αθηνών, να αφήσει σπίτι τον πολιτικό του δανδισμό και να εμφανιστεί ως ένας από εμάς, ήταν μια σωστή επιλογή, επικοινωνιακά. Αλλά η πολιτική δεν είναι προϊόν ενδυματολογικών παραστάσεων. Ή τέλος πάντων δεν είναι πια, εδώ που φθάσαμε και μετά από όσα περάσαμε. Με αυτή την έννοια ο Κώστας Μπακογιάννης όσους ρόλους κι αν υποδυθεί, όσο και να μιμηθεί τον Αλέξη Τσίπρα, προσαρμόζοντας τον βεβαίως στην πιο καθώς πρέπει εκδοχή και σε μοντέρνα ερμηνεία, δεν θα μπορέσει να απομακρυνθεί πολύ από το πολιτικό του DNA.

Το σόι Μητσοτάκη – Μπακογιάννη σε όσα δεμάτια σανού κι αν κάτσει, όσες ελιές κι αν ραβδίσει, όσες εμφανίσεις κι αν κάνει με ή άνευ γραβάτας, θα είναι δια βίου το εθνικό κρατικοδίαιτο σόι. Και ποτέ δεν θα πείσει ότι σηκώνει τα μανίκια, βγάζει τη γραβάτα κι είναι έτοιμο να πιάσει δουλειά. Δεν ήταν ούτε θα είναι ποτέ με τους εργάτες. Kι αυτό το ξέρουν και οι ψηφοφόροι τους. Τόσο από τα υψηλά όσο και από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…