Η Μαρίζα Κωχ έχει γενέθλια κι ανοίγει το άλμπουμ της ζωής της!

Ένα αφιέρωμα με σπάνιο φωτογραφικό υλικό στην ερμηνεύτρια και τραγουδοποιό που γεννήθηκε σαν σήμερα

160574153 4251794198186760 4916291418198195238 o 2

Αντιγράφω ένα μικρό κείμενο της Μαρίζας Κωχ που δημοσίευσε χθες το βράδυ στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook με αφορμή τα γενέθλια της: «Αγαπημένοι μου, μέσα σε τούτη τη νέα πραγματικότητα που ζούμε, ξυπνάω τις νύχτες και βρίσκω επάνω στο στέρνο μου σφιγμένες τις γροθιές μου. Είχα περάσει ξανά αυτό το άγχος ως νεαρή κοπέλα στα χρόνια της χούντας. Λέτε να έχουμε χούντα ξανά και το αναγνωρίζει μόνο το υποσυνείδητό μας; Βρήκα μια φωτογραφία όλο χαμόγελο από τη χρονιά της μεταπολίτευσης. Η μανούλα μου με τις δυο κόρες της. Σας τη χαρίζω για τα γενέθλιά μου! Να σας χαίρομαι γελαστούς!» Λίγα λόγια και σταράτα με μπόλικη δόση πικρής ειρωνείας για μία υποτιθέμενη χούντα από μία καλλιτέχνιδα που πάλεψε όλη της τη ζωή ενάντια στην κρατική καταστολή και την αστυνομοκρατία. Μοναδικό όπλο η φωνή της και τα τραγούδια της! Και για να μαθαίνουν οι νεότεροι, η Μαρίζα Κωχ ναι μεν μιλάει για χούντα και μεταπολίτευση, ωστόσο δεν ξεχνάμε πως τον μαύρο Δεκέμβρη του 2008 βρέθηκε στα Προπύλαια και τραγούδησε στις κινητοποιήσεις της νεολαίας για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον Κορκονέα. Σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα του κινηματογραφικού πορτραίτου της με τίτλο «Μαρίζα Κωχ – Fata Morgana» που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «covid» ενίσχυσης της κρατικής κινηματογραφίας. Μοιραία πέρασε στα χέρια μου ένα μεγάλο μέρος του φωτογραφικού αρχείου της που φυλασσόταν για πολλές δεκαετίες στο σπίτι της. Απ’ αυτό το αρχείο, με την άδεια της, διάλεξα κομμάτια του χωρίς χρονολογική σειρά και τα δημοσιεύω σήμερα αποκλειστικά στο koutipandoras.gr σαν ένα δώρο για τα γενέθλια της. Μαρίζα, να’σαι πάντα γερή και δημιουργική να σε χαιρόμαστε! Σ’ αγαπάμε! (Στην cover photo του άρθρου εικονίζονται η Μαρίζα Κωχ με την αδερφή της Ειρήνη και την κυρία Μαργαρίτα, τη μητέρα τους)

1966, η 22χρονη Μαρίζα Κωχ τραγουδά στη μπουάτ «Τζάκι» τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και το έργο «Η ηλικία της γειτονιάς μου» που ο μεγάλος συνθέτης έγραψε για τη φωνή της. Οι παραστάσεις διακόπηκαν βίαια τον Απρίλιο του 1967 με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και οι παρτιτούρες του έργου χάθηκαν. Στο μπουζούκι τη συνόδευε ο Λάκης Καρνέζης.

Οκτώβρης 1966, το πρόγραμμα των παραστάσεων της μπουάτ «Τζάκι» με τη συμμετοχή της Μαρίζας Κωχ σε τραγούδια και έργα Μίκη Θεοδωράκη. Κεντρική τραγουδίστρια η 19χρονη τότε Μαρία Φαραντούρη, ενώ μαζί τους τραγουδούσε και ο πρωτοεμφανιζόμενος Αντώνης Καλογιάννης.

1976, η Μαρίζα Κωχ στο πάλκο και δίπλα της η μεγάλη ερμηνεύτρια του νησιώτικου παραδοσιακού τραγουδιού, Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη.

1977, όταν η Μαρίζα Κωχ πέρασε από το «Χάραμα» και τραγούδησε με τον Βασίλη Τσιτσάνη. Η τελευταία φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε στο ένθετο της έκδοσης του δίσκου με τραγούδια του Τσιτσάνη και τις μελοποιήσεις της στον Νίκο Καββαδία.

1986, η Μαρίζα Κωχ τραγουδά στο πάλκο δίπλα στη Σωτηρία Μπέλλου.

1974, η Μαρίζα Κωχ με τον Μίκη Θεοδωράκη. Δεξιά, δίπλα στον Μίκη, οι ρεμπέτες Άννα Χρυσάφη και Στέλιος Κηρομύτης. Αριστερά, προφίλ ο Πετσάς, ο Καλφόπουλος και ο τραγουδιστής Σιδέρης. Ήταν το σχήμα της Μαρίζας Κωχ στη μπουάτ «Καρυάτιδα».

1980, η Μαρίζα Κωχ στο Σινικό Τείχος στην Κίνα. Η Κωχ ήταν η πρώτη τραγουδίστρια της Δύσης, πριν και από τη Joan Baez, που τραγούδησε στο Πεκίνο στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής Ελλάδας – Κίνας.

1974, στο σχήμα της στη μπουάτ «Καρυάτιδα», εκτός από τους ρεμπέτες που τους είδαμε και στην παραπάνω φωτογραφία, η Μαρίζα Κωχ είχε κοντά της και μουσικούς της rock σκηνής, τους οποίους βλέπουμε εδώ: Τον κιθαρίστα Θεολόγο Στρατηγό, τον πιανίστα – τουμπίστα Γιάννη «Bach» Σπυρόπουλο, τον Άγγελο Μαστοράκη, τον βιολιστή Γιώργο Μαγκλάρα, αλλά και τον τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που τον βλέπουμε όρθιο, δεύτερο από δεξιά. Ήταν ολόκληρο το team του δίσκου «Η Μαρίζα Κωχ και δυο ζυγιές παιχνίδια».

1965, από τον Τύπο της εποχής. Μία πρώτη γεύση από τα…fake news που θα έφταναν στην κορύφωση τους τον 21ο αι. Η νεαρή καλλιτέχνιδα Μαρίζα Κωχ αναφέρεται ως εγγονή του θρυλικού βακτηριολόγου Ρόμπερτ Χάινριχ Χέρμαν Κωχ. Ουδεμία σχέση! Ο πατέρας της Μαρίζας ήταν Γερμανός αξιωματικός των S/S που εντάχθηκε στην Αντίσταση των Ελλήνων και γι’ αυτό εκτελέστηκε από τους Ναζί κατά την αποχώρηση τους από την Αθήνα. Το ντοκουμέντο αυτό προέρχεται από το αρχείο του συνάδελφου Φώντα Τρούσα.

2004, στο πατάρι του «Ιανού» στην Αθήνα, η Μαρίζα Κωχ με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο και τον συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη. Ήμουν κι εγώ εκεί.

22 Νοεμβρίου 1974, δημοψήφισμα για Αβασίλευτη ή Βασιλευόμενη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Η Μαρίζα Κωχ μαζί με τον συνάδελφό της, τραγουδιστή Δημήτρη Κατοίκο. Το ταμπελάκι πάνω της έγραφε ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ.

1971, εποχή «Αραμπά». Μία αστεία πόζα της Μαρίζας Κωχ.

1980, η Μαρίζα Κωχ τραγουδά στο Γεντί Κουλέ για τις γυναίκες κρατούμενες. Έχουν διασωθεί ηχητικά ντοκουμέντα με τη «Δημοσθένους λέξις» και το «Στη συγκέντρωση της ΕΦΕΕ» του Σαββόπουλου.

Αρχές του 1966, πρώτη εμφάνιση σε μπουάτ της Πλάκας. Η Μαρίζα Κωχ τραγουδούσε το – κατά Schubert – «Ave Maria».

Απρίλιος 1967, λίγες μέρες πριν το πραξικόπημα της χούντας. Η Μαρία Φαραντούρη και η Μαρίζα Κωχ (με το λευκό πανωφόρι) και ανάμεσα τους ο Γιάννης Αικατερινάρης διασκεδάζουν με φίλους τους κάπου στη Θεσσαλονίκη.

1978, η Μαρίζα Κωχ με την Ελένη Μαντέλου, τον Ηλία Λιούγκο και τον μαέστρο Τάσο Καρακατσάνη. Το τότε σχήμα της στη μπουάτ «Ρήγας» της Πλάκας.

1967, τα δύσκολα και συνάμα ανέμελα χίπικα χρόνια στο Λονδίνο. Η Μαρίζα Κωχ στο Χάιντ Παρκ με παιδιά των λουλουδιών, όχι «τυχαία» παιδιά όμως: Η φωτογραφία αναγράφει από πίσω «με το συγκρότημα Procol Harum»…

1965, η Μαρίζα Κωχ στο εξώφυλλο του «Θησαυρού». Ένα νέο αστέρι γεννιέται. Ήταν τότε που η Κωχ ηχογράφησε δύο λαϊκά τραγούδια του Καμενίδη και προοριζόταν για λαϊκή τραγουδίστρια.

Και μια απρόβλεπτη φωτογραφία της Μαρίζας Κωχ: Από τη συμμετοχή της ως ηθοποιού και, συγκεκριμένα, ως νόνας του μικρού καλογερόπαιδου στη μικρού μήκους ταινία «Το ταμένο» (2002) της Μάρσας Μακρή. Η ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Κανών και ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα στην κατηγορία των μικρού μήκους ταινιών απ’ όλο τον κόσμο!

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…