Newsroom

Newsroom

Η μάχη του διαστήματος

Η Ρωσία ετοιμάζεται να στείλει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, την ώρα που η ΝΑSA κάνει σχέδια για επιστροφή και «παραμονή» για μεγάλο χρονικό διάστημα  στο δορυφόρο της Γης.  

διαστημα

Όπως αναφέρει το Sputnik επικαλούμενο έγγραφο τoυ Ρωσικού Κεντρικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Κατασκευή Μηχανημάτων ( TsNIIMash) το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά του πληρώματος στη Σελήνη, προκειμένου να εξασκηθεί σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που σχετίζονται με «τις δραστηριότητες των κοσμοναυτών στη Σελήνη» και να φέρει σε πέρας αποστολές που θα ορίσει η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.

Την επόμενη χρονιά -δηλαδή το 2032- αναμένεται να καταφθάσει στο φεγγάρι μια δεύτερη επανδρωμένη αποστολή συνοδεία ενός βαρέος σεληνιακού οχήματος ικανού να μεταφέρει κοσμοναύτες. Στόχος της, σύμφωνα πάντα με το ίδιο έγγραφο, θα είναι να δοκιμάσει οχήματα σχεδιασμένα να κινούνται στην επιφάνεια της Σελήνης. Το 2033 κοσμοναύτες σχεδιάζεται να κάνουν ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με το ρόβερ για επιστημονική έρευνα και δοκιμή ρομποτικών συστημάτων, ενώ η κατασκευή της πρώτης ρωσικής βάσης στη Σελήνη προβλέπεται να ξεκινήσει το 2034.

Η «επιστροφή» της NASA

Την ίδια ώρα η NASA κάνει σχέδια για νέα αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι, αλλά με στόχο την παραμονή τους εκεί αυτή τη φορά, όπως είπε ο διοικητής της, Τζιμ Μπράιντεστιν. Σε ανάρτησή του ο Μπριντενστάιν καλεί μάλιστα « τις καλύτερες αμερικανικές βιομηχανίες να βοηθήσουν στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη τεχνικών για την προσεδάφιση και παραμονή των αστροναυτών στη Σελήνη”, τονίζοντας ότι αυτό είναι σαφής εντολή του προέδρου Τραμπ και του Κογκρέσου.

“Ως δια βίου υποστηρικτής της NASΑ είμαι ενθουσιασμένος που μιλάω για άλλη μια φορά για την προσεδάφιση ανθρώπων στο φεγγάρι”, γράφει ο κ . Μπριντενστάιν. “Αλλά λέγοντας ότι επιστρέφουμε στο φεγγάρι δεν εννοούμε ότι θα κάνουμε το ίδιο που κάναμε πριν από 50 χρόνια. Θέλω να είμαι σαφής – αυτό δεν είναι το όραμά μας» τόνισε ο επικεφαλής της NASA και διευκρίνισε: “Πηγαίνουμε στη Σελήνη με καινοτόμες νέες τεχνολογίες και συστήματα για να εξερευνήσουμε περισσότερες τοποθεσίες στην επιφάνεια από ό, τι σκεφτήκαμε ποτέ. Αυτή τη φορά, όταν θα πάμε στη Σελήνη , θα μείνουμε. “

Ο κ. Μπριντενστάιν δήλωσε ότι τα φιλόδοξα σχέδια θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, όταν οι εταίροι από την ιδιωτική βιομηχανία και από άλλες χώρες έχουν προσκληθεί στην έδρα της Nasa για να συζητήσουν τη νέα σεληνιακή επιχείρηση.

 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους