Newsroom

Newsroom

Η λύση της 'επιλεκτικής' δεν είναι χρεοκοπία

Αισιοδοξία αλλά και προειδοποιητικά μηνύματα για την κρισιμότητα των ημερών εκπέμπει ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξή του εφ’ όλης…

Αισιοδοξία αλλά και προειδοποιητικά μηνύματα για την κρισιμότητα των ημερών εκπέμπει ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στο “Εθνος της Κυριακής”.
Αισιοδοξία αλλά και προειδοποιητικά μηνύματα για την κρισιμότητα των ημερών εκπέμπει ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στο “Εθνος της Κυριακής”. Ο πρώην “τσάρος” και νυν υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, περιγράφοντας την πορεία της χώρας από τον… Τιτανικό (που είχε ο ίδιος επισημάνει…) μέχρι σήμερα λέει χωρίς περιστροφές “είμαστε ακόμη σε πολύ επικίνδυνα νερά” και αναφερόμενος στον διάδοχό του στο Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, υπογραμμίζει ότι “διαθέτει αναμφισβήτητα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο”. Σε ερώτηση δε για την αλλαγή σκυτάλης στο Οικονομικών λέει με νόημα ότι “μερικές φορές για να μπορέσει να προχωρήσει μία πολιτική, είναι απαραίτητο να αλλάξει το πρόσωπο που την εκφράζει”…
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δίνει αναλυτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα των στιγμών, περί “επιλεκτικής χρεοκοπίας” και άλλων, χαρακτηρίζει απολύτως εφικτό τον στόχο των 50 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις, διευκρινίζει (σε σχέση με τα σκληρά μέτρα) ότι “δεν είμαστε πολιτικοί αυτόχειρες” και καταλήγει “Ναι – μπορούμε να ξανακερδίσουμε εκλογές”.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος κάνει λεπτομερή αναφορά στο θέμα των αυθαιρέτων και της ΔΕΗ, ενώ αποκαλύπτει ότι έχει δεχθεί έντονη κριτική σε ταβέρνες…
Κύριε υπουργέ, αναλάβατε το καράβι της οικονομίας την ώρα που… προβλέπατε Τιτανικό και το φτάσατε πού;
Θυμηθείτε τι ακριβώς είχα πει τότε: μπροστά μας είχαμε ένα παγόβουνο, αλλά στην πλώρη δεν ήταν κανείς, και ο καπετάνιος -της προηγούμενης κυβέρνησης- κοιμόταν στην καμπίνα. Ευτυχώς, μετά τις εκλογές καταφέραμε να στρέψουμε το καράβι μακριά από το παγόβουνο. Γλιτώσαμε τα χειρότερα, αλλά είμαστε ακόμα σε πολύ επικίνδυνα νερά.
Εάν παραμένατε στο Οικονομικών πιστεύετε ότι θα είχε ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όλη αυτή την περίοδο επέδειξαν πρωτοφανές για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα θάρρος και υπευθυνότητα στην υπεράσπιση μιας πολιτικής που όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι η λιγότερο δημοφιλής της μεταπολίτευσης και δημιουργεί τεράστιο πολιτικό κόστος. Η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου δεν ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στον Παπακωνσταντίνου ή τον Βενιζέλο, ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στις αρχές μας που πάνω από όλα βάζουν τη σωτηρία του τόπου.
Επί της ουσίας τώρα… Η εμπειρία που αποκτήσατε, και όντας τώρα στην αναγκαία απόσταση από το “Σύνταγμα” (πιθανόν έτσι βλέπετε πιο καθαρά την πραγματικότητα), σας φέρνει πιο κοντά σε ποιο σενάριο;
Η αλλαγή γειτονιάς δεν αλλάζει τη στάση μου απέναντι στα πράγματα. Ενα είναι το σενάριο: να καταφέρουμε στο άμεσο μέλλον να σταθεί ξανά η χώρα στα πόδια της και να δει ο πολίτης ξανά το εισόδημα και τις προοπτικές του να αυξάνονται.
Οι εξελίξεις στην οικονομία και το κλίμα που διαμορφώνεται οδηγεί σε εκλογές;
Οι εκλογές όχι απλώς δεν είναι λύση, αλλά θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που κάποιοι επιχειρούν να πείσουν ότι θα λύσουν. Είναι ανεύθυνο να καλλιεργείται ένα κλίμα προεκλογικής περιόδου, τη στιγμή που όλα συγκλίνουν στην ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη. Δεν βοηθάει ούτε τους πολίτες ούτε τη χώρα η αστάθεια ? και εν τέλει το πρόβλημα της χώρας δεν μπορεί να γίνεται βορά στις ορέξεις εξουσίας.
Δημοψήφισμα=εκτόνωση και αποφυγή εκλογών;
Χρειαζόμαστε μεγάλες θεσμικές αλλαγές – πέρα από την οικονομική διαχείριση. Και αυτές χρειάζονται την ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση. Το δημοψήφισμα για συναφή ερωτήματα είναι συνεπώς ένα σημαντικό εργαλείο – έκφρασης και όχι εκτόνωσης.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξανακερδίσει εκλογές (όποτε κι αν γίνουν); Υπό ποιες προϋποθέσεις;
Κάνοντας σωστά τη δουλειά μας και αποδεικνύοντας ότι οι θυσίες των πολιτών έπιασαν τόπο. Ναι, μπορούμε να ξανακερδίσουμε εκλογές.
Η ΝΔ δεν συναινεί και πολιτικά επιμένει στην καταγγελία και μόνο.
Είναι κάτι περισσότερο από έγκλημα, είναι λάθος. Για τη χώρα, και εν τέλει για την ίδια την παράταξη που φέρει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για το πού οδήγησε τη χώρα. Ενας ολόκληρος λαός δίνει μάχη για να ξαναγυρίσουμε έστω στο σημείο που ήμασταν πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία το 2004. Υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που μπορεί να πιστέψει ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να οδηγήσει τους πολίτες σε θυσίες και να αναλάβει όλο αυτό το πολιτικό κόστος;
Δεν είμαστε πολιτικοί αυτόχειρες, και εύκολες λύσεις στο σημείο που βρέθηκε η χώρα δεν υπήρχαν. Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι – ακόμα και η αξιωματική αντιπολίτευση. Απλώς επενδύει κυνικά στην αποτυχία της χώρας.
Και η Αριστερά “εξεγείρεται”. Θα μπορούσε κατά την άποψή σας να κινηθεί διαφορετικά;
Δεν θέλω να γενικεύσω – θα αδικούσα πολλούς που βρίσκονται στον αριστερό χώρο. Ομως η πραγματική συντήρηση σήμερα είναι τα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς – είναι σαν να μη θέλουν να αλλάξει τίποτα. Δεν θα περίμενε κανείς από τον Σύριζα ή το ΚΚΕ να υπερασπιστεί μέτρα λιτότητας, όμως πώς μπορούν να προτείνουν αποκλειστικά ως διέξοδο και λύση τη χρεοκοπία της χώρας, χωρίς να εξηγούν στους πολίτες που τους ακούν τι θα σήμαινε αυτό για τη ζωή τους και για τη ζωή των παιδιών τους;
Ο Βενιζέλος
Από τον Παπακωνσταντίνου στον Βενιζέλο. Αλλάζει η πολιτική ή μόνο τα πρόσωπα;
Μερικές φορές, κ. Γιωτάκη, για να μπορέσει να προχωρήσει μια πολιτική είναι απαραίτητο να αλλάξει το πρόσωπο που την εκφράζει. Οι βασικές κατευθύνσεις δεν ήταν ποτέ θέμα ενός προσώπου – ήταν συλλογικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Βέβαια, κάθε υπουργός δίνει το δικό του στίγμα στη θέση που αναλαμβάνει.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος διαθέτει ένα αδιαμφισβήτητα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο και θα μπορέσει να προχωρήσει ως υπουργός Οικονομικών τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε συλλογικά.
Για τέσσερις λόγους
Αλλο πράγμα η επιλεκτική και άλλο η χρεοκοπία
Επιλεκτική χρεοκοπία: αν δεν είναι κακές λέξεις, τι ακριβώς είναι;
Είναι η κατώτατη δυνατή βαθμολογία των διεθνών οίκων πιστωτικής αξιολόγησης στην περίπτωση που υπάρξει συμμετοχή ιδιωτών στο νέο δάνειο για τη χώρα μας. Φυσικά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που όλοι αντιλαμβανόμαστε ως “χρεοκοπία”. Δεν αθετούμε υποχρεώσεις, δεν ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου, δεν είναι πιστωτικό επεισόδιο και δεν επηρεάζεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όσο είμαστε καλυμμένοι από τους εταίρους μας και το ευρωσύστημα.
Οι οίκοι αξιολόγησης τελικά είναι το μείζον;
Δεν είναι το μείζον, αλλά δυστυχώς οι αξιολογήσεις τους συνεχίζουν να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στη λήψη επενδυτικών, και αυτή τη στιγμή και πολιτικών, αποφάσεων. Υποστηρίξαμε έντονα την αναμόρφωση του ρόλου τους, τον έλεγχο του αποτελέσματος των αξιολογήσεων και την εποπτεία της λειτουργίας τους. Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων μας δικαιώνουν.
Βλέπετε μέσα στις επόμενες μέρες εξελίξεις;
Στην εποχή που ζούμε οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Σκεφτείτε μόνο το γεγονός ότι θέματα για τα οποία εμείς επιχειρηματολογούσαμε μήνες τώρα χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση είναι σήμερα πλέον στην ατζέντα: ευρωομόλογο, φόρος τραπεζικών συναλλαγών, χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, επαναγορά χρέους.
Εχετε δεχθεί φραστικές επιθέσεις στον δρόμο ή σε μια ταβέρνα; Ή δεν εμφανίζεστε;…
Εμφανίζομαι και έχω δεχτεί διάφορες αντιδράσεις από πολίτες ? από έντονη κριτική έως θετικές αντιδράσεις και αναγνώριση της δουλειάς που έχει γίνει. Πάντως, όταν στον χώρο δεν υπάρχουν κάμερες ή “κοινό” και δεν είναι “στημένο” το σκηνικό, ακόμα και η έντονη κριτική δίνει συνήθως έναυσμα για συζήτηση και εξηγήσεις.
Θα είστε υποψήφιος βουλευτής;
Εφόσον το κόμμα μου και ο πρόεδρος το επιλέξουν θα είμαι υποψήφιος βουλευτής και θα κριθώ από τους πολίτες.
Με σεβασμό στο περιβάλλον
Ξεμπλοκάρουμε τις επενδύσεις
Εχετε έτοιμο ένα πλάνο για την προσωρινή τακτοποίηση ή τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων; Και ποιο είναι αυτό;
Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα μαζί με την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, την αναμόρφωση και ενίσχυση του περιβαλλοντικού ελέγχου και την αναμόρφωση του πλαισίου για κατεδαφίσεις ώστε να γίνει πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό. Θα προβλέπονται δίκαια πρόστιμα διατήρησης, η δυνατότητα μεταβίβασης μόνο για όσα ακίνητα έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, και η λογική του “περιβαλλοντικού ισοδύναμου” ώστε να επιστραφούν πίσω στην κοινωνία τα έσοδα από την τακτοποίηση της πολεοδομικής παράβασης. Φυσικά από τη ρύθμιση θα εξαιρούνται ακίνητα σε δάση, αναδασωτέες περιοχές, αιγιαλοί κλπ.
Περιβαλλοντική αδειοδότηση: αποτελεί από τα πλέον βασικά εμπόδια στις επενδύσεις, αλλά και μια γραφειοκρατική καθυστέρηση για μια σειρά από μικρά έργα. Πότε θα υλοποιηθεί η δέσμευσή σας για αλλαγή στις διαδικασίες;
Στην Ελλάδα κατατίθενται κάθε χρόνο 21.500 φάκελοι για έγκριση, όταν στη Γαλλία ?η αμέσως επόμενη χώρα σε αριθμό φακέλων? δεν ξεπερνούν τις 4.000.
Είμαστε η αυστηρότερη χώρα στην περιβαλλοντική προστασία; Δεν νομίζω. Με την αλλαγή της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης που παρουσιάζουμε αυτή την εβδομάδα μειώνουμε δραστικά τον αριθμό των περιπτώσεων όπου χρειάζεται περιβαλλοντική αδειοδότηση και τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας, χωρίς καμία έκπτωση στην ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Το βάρος του ελέγχου δεν θα πέφτει στις γραφειοκρατικές προεγκρίσεις και στις εγκρίσεις φακέλων, αλλά κυρίως στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων σε όλη τη διάρκεια της ζωής της εγκατάστασης.
Πότε απελευθερώνετε την πετρελαιοκίνηση;
Εξετάζουμε όλα τα δεδομένα και πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τις αναλύσεις μας και τις προτάσεις μας στις αρχές του φθινοπώρου.
Μπορούμε τα 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις
Υπάρχουν πολλά σχέδια για τη ΔΕΗ
Με τη ΔΕΗ τι; Αποκρατικοποίηση με ρυθμούς…
Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τον διαχωρισμό από τη ΔΕΗ των λειτουργιών της διανομής και μεταφοράς, το άνοιγμα της παραγωγής από λιγνίτη σε τρίτους και το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων σε παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές. Για τη ΔΕΗ ως επιχείρηση η πρόθεση της κυβέρνησης για διάθεση του 17%, το 2012, παραμένει αμετάβλητη. Ομως εξετάζουμε διαφορετικές εναλλακτικές, όπως η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή ή η πώληση μεριδίων σε θυγατρικές.
Ενέργεια: Ελλάδα, η χώρα των πετρελαιοπηγών; Τι θα αποφέρει;
Η Ελλάδα δεν είναι Σαουδική Αραβία. Εχει όμως το απόθεμα που της αναλογεί από τη φύση. Για το απόθεμα αυτό, έχουμε καταθέσει και συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή το σχέδιο νόμου που δημιουργεί για πρώτη φορά στη χώρα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων. Αυτό θα αποφέρει οφέλη οικονομικά και αναπτυξιακά στην Ελλάδα, αλλά και θα βάλει ένα πλαίσιο στις συζητήσεις που σήμερα γίνονται χωρίς ουσιαστικά, επίσημα και τεκμηριωμένα στοιχεία για τις δυνατότητες εξόρυξης πετρελαίου.
Είναι εφικτός ο στόχος των 50 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις; Εσείς γιατί ως αρμόδιος υπουργός καθυστερήσατε την “εκκίνηση”;
Απολύτως. Φιλόδοξος, αλλά εφικτός, μετά τις αποφάσεις που πήραμε και τις νέες δομές που δημιουργήσαμε. Σας θυμίζω πως το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε μόλις 1 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις ? δεν ήταν τότε η προτεραιότητα που έγιναν αργότερα. Σε κάθε περίπτωση σήμερα μπορούμε να κάνουμε αποκρατικοποιήσεις γιατί τον Δεκέμβριο του 2010 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το συνολικό πλαίσιο και δρομολόγησε τις διαδικασίες.
Φώφη Γιωτάκη
http://www.ethnos.gr