Τη λίστα με τις ακατάλληλες για κολύμπι παραλίες της Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.Κ.Ο.Ε.) ανακοινώνοντας τα επαναληπτικά αποτελέσματα των μετρήσεων και αναλύσεων για την ποιότητα των νερών κολύμβησης.
Συνολικά, από τον Πειραιά έως την Βουλιαγμένη, από τα 35 δείγματα που εξετάστηκαν τα 11, δηλαδή 31,43%, βρέθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση, ενώ τα 24, δηλαδή 68,57%, βρέθηκαν κατάλληλα για κολύμβηση.
Οι 11 ακατάλληλες παραλίες
- Παλαιό Φάληρο. Παραλία Φλοίσβου. Όπισθεν Δημοτικής Πινακοθήκης. Λεωφ. Ποσειδώνος
- Παλαιό Φάληρο. Παραλία Φλοίσβου. Κοντά Ναυτικός Όμιλος Αλιέων και Ιστιοπλόων Παλαιού Φαλήρου. Λεωφ. Ποσειδώνος
- Άλιμος-Καλαμάκι. Παραλία Αλίμου. Λεωφ. Ποσειδώνος
- Δήμος Γλυφάδας. Παραλία Γλυφάδας- Αστέρια. Τέλος παραλίας. Οδός Φαίδρας και Διαδόχου Παύλου
- Δήμος Γλυφάδας. Παραλία Γλυφάδας Ακτή Α, μεταξύ Αθλητικός Ναυτικός Όμιλος Γλυφάδας 2η Μαρίνα Γλυφάδας. Οδός Διαδόχου Παύλου
- Δήμος Σαρωνικού. Ανάβυσσος. Παραλία Παλαιάς Φώκαιας. Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου
- Δήμος Σαρωνικού. Ανάβυσσος. Παραλία Παλαιας Φώκαιας. Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου. Περίπου σε 200 μέτρα αριστερά από το προηγούμενο σημείο
- Πόρτο Ράφτη. Λεωφ. Αυλακίου. Παραλία Αυλάκι.
- Πόρτο Ράφτη. Παραλία Άγιος Σπυρίδωνας . Λεωφ. Γ. Γκρέκου
- Αρτέμιδα. Κόλπος Πεταλιών. Παραλία. Λ. Βραυρώνος
- Αγ. Μαρίνα. Λιμάνι
Aναλυτικά η λίστα με τις κατάλληλες και τις ακατάλληλες παραλίες
Λίμνη Βουλιαγμένης
Παράλληλα, το ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε δειγματοληψίες και προσδιορισμούς μικροβίων στα νερά κολύμβησης της λίμνης της Βουλιαγμένης. Από τα αποτελέσματα διαπιστώνεται ότι και στα 3 δείγματα υπάρχει μικροβιακό φορτίο, γεγονός που σημαίνει ότι η πηγή μόλυνσης είναι ανθρώπινα λύματα.
Η κατάσταση κρίνεται επικίνδυνη, σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ, ιδιαίτερα στο σημείο 3 του χάρτη όπου οι εντερόκοκκοι έχουν ξεπεράσει να ανώτατα επιτρεπτά όρια Βέβαια τα κατώτατα επιτρεπτά όρια είναι μηδενικά.
Βορειοανατολική Αττική και Νότια Εύβοια
Επαναληπτικές δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν και στις ακτές της βορειοανατολικής Αττικής και της Νότιας Εύβοιας.
Από τα 40 δείγματα που εξετάστηκαν τα πέντε (5), δηλαδή 12,5%, βρέθηκαν ακατάλληλα (Α) για κολύμβηση, ενώ τα έντεκα (35), δηλαδή 87,5%, βρέθηκαν κατάλληλα (Κ) για κολύμβηση.
Αυτά τα συμπεράσματα αναδεικνύουν την βελτίωση της ποιότητας των θαλασσών και την μείωση της μόλυνσης, επειδή στις πρώτες δειγματοληψίες του Μαΐου τα στατιστικά στην περιοχή της Β.Α. Αττικής με Α/Α από 1 μέχρι 22, υπήρχαν 3 ακατάλληλα σημεία, ενώ στην επαναληπτική έρευνα, εξετάζοντας τα δείγματα από τις ίδιες τοποθεσίες, βρέθηκαν μόνο 2 ακατάλληλα σημεία.
Ομοίως μια ελαφριά βελτίωση υπήρχε και στην Εύβοια, με την προηγούμενη έρευνα να παρουσιάζει 4 ακατάλληλα δείγματα, ενώ στα 17 δείγματα της επαναληπτικής έρευνας εντοπίστηκαν μόλις 3 ακατάλληλα δείγματα. Συνεχώς υπάρχει μια σχετική βελτίωση, σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ. Από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τα Πολιτικά.
Ειδήσεις σήμερα:
Άγριο ξύλο μεταξύ επιβατών σε πτήση: «Δώσε μου την γ… τσάντα μου», Θα σου κόψω το σαγόνι» (video)
Αντώνης Ρέμος: Τι αποκαλύπτει το πόρισμα σχετικά με τη φοροδιαφυγή εκατομμυρίων
Η «συγγνώμη» του Νταλάρα για την… αγνώριστη φωνή του στο Ηρώδειο
Με απευθείας ανάθεση παίρνει τη σημαία η Μαρία Σάκκαρη;