Η Λίβερπουλ των αστέγων

Ενώ οι Ρεντς φιλοδοξούν να κατακτήσουν το αγγλικό πρωτάθλημα έπειτα από 19 χρόνια, μια άλλη Λίβερπουλ πετυχαίνει καθημερινές νίκες στους δρόμους, με παίκτες που βλέπουν το ποδόσφαιρο να τους αλλάζει τη ζωή.

Λίβερπουλ

Ο Καρλ αποδεσμεύτηκε από τον στρατό, καθώς ανέπτυξε μετατραυματικό στρες. Επιστρέφοντας πίσω στην Αγγλία, δεν κατάφερε ποτέ να ενταχθεί ξανά στην κοινωνία. Κατέληξε άστεγος, να κοιμάται στο αυτοκίνητό του έχοντας ελάχιστα υπάρχοντα. Απευθύνθηκε στη Liverpool Homeless Football Club, όπου συνάντησε αρκετούς ανθρώπους με παρόμοια προβλήματα. Τον Τζέιμς, έναν 25χρονο που έχασε την θετή του μητέρα και κατέληξε στο δρόμο μέσα σε λίγους μήνες, την Τζες, που έχει σύνδρομο Άσπεργκερ και οι γονείς της την εγκατέλειψαν, τον Τόνι, που βρέθηκε στο δρόμο από τα 16 του λόγω της προβληματικής οικογενειακής του κατάστασης. Όλοι είδαν το ποδόσφαιρο να τους φέρνει κοντά, να τους βοηθά να αναπτύσσουν κοινωνικούς δεσμούς και να βάλουν χρώμα στην γκρίζα καθημερινότητα.

Οι ξενώνες που έγιναν τουρνουά

Στην πόλη των Beatles και του Μπιλ Σάνκλι, το ποδόσφαιρο συνδέθηκε άρρηκτα με την εργατική τάξη και τις κακουχίες που εκείνη γνώρισε από την Μάργκαρετ Θάτσερ. Στο Λίβερπουλ, οι κοινωνικές πρωτοβουλίες από τα Ιδρύματα των δύο μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων της πόλης είναι αρκετές και σημαντικές. Η συγκεκριμένη όμως δεν ανήκει ούτε στη Λίβερπουλ, ούτε στην Έβερτον. Η Λίβερπουλ των Αστέγων είναι ένας οργανισμός που ξεκίνησε το 2007 από ανθρώπους που βίωσαν στο πετσί τους τι σημαίνει να μην έχεις στέγη και από άλλους που δούλεψαν μαζί τους και είδαν ότι χρειάζονται έναν τρόπο για να κάνουν επανεκκίνηση στις ζωές τους. Η πρωτοβουλία πλέον έχει αναπτυχθεί πολύ. Διεξάγει ποδοσφαιρικά τουρνουά για άστεγους και ανθρώπους που ζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, αναπτύσσοντας παράλληλα αντίστοιχο πρόγραμμα για γυναίκες, καθώς και αρκετές ακόμα πρωτοβουλίες. Παράλληλα, διοργανώνει και το πρόγραμμα «Walking Football», για εκείνους που αισθάνονται λιγότερο αθλητικοί. Πρόκειται για αγώνες ποδοσφαίρου χωρίς τρέξιμο, για ανθρώπους που δεν μπορούν ή αισθάνονται ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Το Walking Football έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια αρκετά μεγάλη ανάπτυξη και πλέον γίνονται ευρωπαϊκά και παγκόσμια τουρνουά.

Πώς ξεκίνησε όμως η Λίβερπουλ των Αστέγων; H αρχική ιδέα ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια και αφορούσε αγώνες ανάμεσα σε δύο ξενώνες που φιλοξενούσαν αστέγους, για να καταφέρουν να αδειάσουν για λίγο τα δωμάτια τους.  Εξελίχθηκε γρήγορα, καθώς οι περιπτώσεις αντί να μειώνονταν, αυξήθηκαν. «Το ποδόσφαιρο είναι το “καρότο”, αλλά παράλληλα κοιτάζουμε και άλλα θέματα. Ξεκίνησε με ένα γκρουπ από εργαζόμενους σε ξενώνες, που είχαν βάλει σκοπό της ζωής τους να δώσουν κίνητρο στα παιδιά. Η ζωή στους ξενώνες είναι απαίσια. Είναι ένα βήμα πριν τη φυλακή. Ένας φίλος λοιπόν ρώτησε κάποια στιγμή αν όσοι φιλοξενούνταν στον ξενώνα που δούλευα θα ήθελαν να παίξουν ποδόσφαιρο. Στην αρχή ήμασταν τρεις, μετά εννιά και τώρα απλά έχει γιγαντωθεί», τονίζει ο Τζιν Φίνιγκαν, ιθύνων νους του προγράμματος.

Ποδόσφαιρο, υγεία και κίνητρο

Το πρότζεκτ έφτασε να γίνει θέμα στους Times του Λονδίνου και στο BBC, με τα ΜΜΕ να αναγνωρίζουν τον ρόλο της «ασπρόμαυρης θεάς» στην προσπάθεια των ανθρώπων αυτών για επανένταξη. Περίπου 120 άτομα συγκεντρώθηκαν πριν από αρκετές μέρες στην εκδήλωση για την έναρξη του καινούργιου τουρνουά με τον τίτλο “The Spirit of Merseyside”, το πνεύμα δηλαδή της ευρύτερης περιοχής. Δεκαοκτώ ομάδες με 8 παίκτες και πάνω δήλωσαν συμμετοχή. Άνθρωποι που ζουν στο δρόμο ή σε ξενώνες, πολλοί εκ των οποίων παλεύουν με εθισμούς και ψυχικές ασθένειες. Παράλληλα με τους αγώνες, διοργανώνονται ημερίδες, ομιλίες προς τους συμμετέχοντες, ενώ το «παρών» δίνουν διάφορες συλλογικότητες, πολιτισμικές και όχι μόνο. Η LPD Diabetes, για παράδειγμα, προσφέρει πληροφορίες για τον διαβήτη και διεξάγει εξετάσεις. Αντίστοιχη δράση έχει η Prostate Cancer UK για τον καρκίνο του προστάτη, ενώ το Homebaked, ένας κοινωνικός φούρνος, προσφέρει αρτοποιήματα και γλυκά για όλους. Παράλληλα, οι ομάδες στέλνουν τα δικά τους κοινωνικά μηνύματα, όπως αυτό κατά της ενδοοικογενειακής βίας, της κουλτούρας του βιασμού κτλπ.

Ο Τζον Φίνιγκαν δήλωσε στην κάμερα του βρετανικού δικτύου πως: «Το ποδόσφαιρο μπορεί να αλλάξει μια ζωή. Δεν είναι το ότι βάζουν την μπάλα κάτω και παίζουν, είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση που φέρνει όλο αυτό. Φέρνεις τους ανθρώπους μαζί, τους δίνεις μια επιλογή». «Όσο βρίσκονται εδώ, είναι ποδοσφαιριστές. Ούτε άστεγοι, ούτε αλκοολικοί. Το ποδόσφαιρο τους έφερε κοντά. Κανένα άλλο άθλημα δεν θα μπορούσε να το πετύχει αυτό», υποστηρίζει το επίσης ιδρυτικό μέλος, Μέρβιν Λιντς, στους Times.

Οι ιθύνοντες της λίγκας κάνουν αγώνα δρόμου για να βρουν ανθρώπους που να μπορούν παράλληλα να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες. Για κάποιους, τα σάντουιτς και τα διάφορα άλλα γρήγορα γεύματα που λαμβάνουν στο παιχνίδι μπορεί να είναι το μοναδικό τους γεύμα μέσα στην ημέρα. Εθελοντές γιατροί τους κάνουν εξετάσεις, οφθαλμίατροι και οδοντίατροι ελέγχουν τα μάτια και τα δόντια τους αντίστοιχα. «Έρχεσαι και βλέπεις τη συντροφικότητα, παιδιά που δεν θα είχαν βρεθεί μαζί ποτέ στο παρελθόν, να παίζουν μαζί χωρίς να  τσακώνονται. Έχουν ένα κοινό θέμα, το οποίος τους φέρνει κοντά», προσθέτει ο Φίνιγκαν ενώ ο Μάικ, μέλος της ομάδας εξηγεί: «Βασικά, με κάνει να αισθάνομαι μέρος της ομάδας. Παίρνω πολλά από αυτό. Με βοηθάει με την φυσική μου κατάσταση, αλλά επίσης με τον θυμό και την επιθετικότητά μου. Πραγματικά το απολαμβάνω. Δεν έχει να κάνει με το ποιος νικά, ανυπομονείς απλά να βρεθείς εκεί».

Στο πλευρό τους ο Κάραγκερ

Μολονότι η πρωτοβουλία δεν έχει σχέση με τη Λίβερπουλ ή την Έβερτον, στο πλευρό της στέκεται ο αγαπημένος στους οπαδούς των Ρεντς Τζέιμι Κάραγκερ. Ο πρώην κεντρικός αμυντικός της Λίβερπουλ και νυν αναλυτής του SkySports έχει το δικό του φιλανθρωπικό Ίδρυμα και βοηθά τόσο οικονομικά, όσο και με φυσική παρουσία τα πρωταθλήματα αστέγων. «Το πάθος για το ποδόσφαιρο σε αυτή την πόλη πιθανότατα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στη χώρα. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που είναι παθιασμένοι να βοηθήσουν εκείνους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Η έλλειψη στέγης ήταν πάντα πρόβλημα, αλλά όπως και σε όλη τη χώρα φαίνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε έξαρση», τόνισε ο Κάραγκερ, που βρέθηκε στην εκδήλωση για το νέο πρωτάθλημα.

Στην αποστολή τους, οι άνθρωποι της ομάδας περιγράφουν πως: «αναγνωρίζουμε τη δύναμη του ποδοσφαίρου να φέρει τους ανθρώπους κοντά και να τους προσεγγίσει με μια υγιεινή και κοινωνική δραστηριότητα. Η Liverpool Homeless Football Club το χρησιμοποιεί ως καταλύτη για να βοηθήσει τους παίκτες της να επαναφέρουν τη ζωή τους στο σωστό δρόμο. Παράλληλα με την βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, βοηθά τους παίκτες στην προπόνηση, στην εργασία, στον υγιεινό τρόπο ζωής και στην μακροπρόθεσμη στέγαση. Από όταν καθιερώσαμε το τουρνουά το 2007, σπάσαμε πολλούς μύθους και στερεότυπα που επηρεάζουν τους ανθρώπους που είναι άστεγοι».

Όσοι δεν τους πιστεύουν ή τους θεωρούν υπερβολικούς, μπορούν απλά να παρακολουθήσουν μια προπόνηση της ελληνικής ομάδας αστέγων.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…