Η Λαϊκή Δεξιά του Καραμανλή απέναντι στη Νεοφιλελεύθερη του Μητσοτάκη

Tα τέσσερα κεντρικά σημεία διαφοροποίησης του Κώστα Καραμανλή απέναντι στη νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Screenshot 4 1

Η ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου ασφαλώς και δεν κοιμάται καλά από τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Λαϊκής Δεξιάς και ύψωσε τείχη απέναντι στη Νεοφιλελεύθερη πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει όχι μόνο η παρουσία της μισής κυβέρνησης της ΝΔ στην ομιλία Καραμανλή που χειροκροτούσαν όρθιοι την αυστηρή κριτική που άσκησε ο Καραμανλής στην εξωτερική, αλλά και στην οικονομική και την κοινωνική πολιτική του Μητσοτάκη.

Σημασία έχει η παρουσία στις πρώτες θέσεις τόσο του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια, όσο όμως και του πρώην πρωθυπουργού και εκφραστή μιας τρίτης ομάδας της ΝΔ, αυτής που εκπροσωπεί τη λεγόμενη εθνικιστική Δεξιά, του Αντώνη Σαμαρά.

4 ήταν τα κεντρικά σημεία διαφοροποίησης του Κώστα Καραμανλή απέναντι στη νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

4 σημεία διαφοροποίησης που όμως δεν συνιστούν απλώς προσωπικές απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, αλλά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ιδεολογίας και της πολιτικής της Λαϊκής Δεξιάς που εκπροσωπεί ο Καραμανλής. Ο οποίος με την ηχηρή ομιλία του ορθώνει τείχη απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρώτο σημείο διαφοροποίησης της «πλατφόρμας Καραμανλή» ασφαλώς είναι η κριτική απέναντι στη δεδομένη και προβλέψιμη φιλοαμερικανική εξωτερική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια πολιτική που σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία θέλει την Ελλάδα δεμένη στο άρμα των ΗΠΑ.

Όπως εξήγησε ξεκάθαρα ο Καραμανλής, με δεδομένο τον πόλεμο στην Ουκρανία, η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να ταυτίζεται άκριτα με τις πέραν του Ατλαντικού ΗΠΑ, καθώς στην παρούσα συγκυρία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχουμε τα ίδια συμφέροντα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να τελειώσει γρήγορα ένας πόλεμος που αφενός μεν δεν τις επηρεάζει, γιατί το επίκεντρό του βρίσκεται πολύ μακριά και αφετέρου γιατί οι ΗΠΑ προσκομίζουν από αυτόν μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Σε αντίθεση με εμάς και την Ευρώπη που έχουμε κάθε συμφέρον ο πόλεμος να μην επεκταθεί και να τελειώσει το δυνατόν γρηγορότερα.

Δεύτερο και εξ ίσου σημαντικό με το πρώτο σημείο διαφοροποίησης, μια και αυτό αφορά επίσης στην εξωτερική μας πολιτική, είναι αυτό που αναφέρεται στην υποχωρητικότητα και το μονοδιάστατο χαρακτήρα της προσωπικής και μυστικής διπλωματίας που ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά στα εθνικά μας ζητήματα.

Έχοντας απομακρύνει από τις κρίσιμες αποφάσεις το αρμόδιο και γι’ αυτό έμπειρο στις διεθνείς σχέσεις υπουργείο εξωτερικών και μακριά από την έγκριση των υπεύθυνων κυβερνητικών και αμυντικών επιτελείων, όσο όμως και του ίδιου του Κοινοβουλίου, παίρνει κρίσιμες και επικίνδυνες αποφάσεις για την εξωτερική μας πολιτική που αλλάζουν το μέχρι σήμερα δόγμα του πολυδιάστατου χαρακτήρα της και δεσμεύουν τη χώρα για πολλά χρόνια.

Η συνεχιζόμενη μυστική αποστολή όπλων στην Ουκρανία, η αγορά στρατιωτικών αεροπλάνων από τις ΗΠΑ και οι κρυφές συζητήσεις του με τον Ερντογάν, τη μονομερή παραβίαση των οποίων από πλευράς του έλληνα πρωθυπουργού κατήγγειλε πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος, ήταν τρεις από τις κρίσιμες επιλογές που αποφάσισε απομονωμένος από όλους τους αρμόδιους φορείς της ελληνικής δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αποστροφή του λόγου του Κώστα Καραμανλή: «Με εκπτώσεις στην εθνική κυριαρχία δεν εξαγοράζεται η ειρήνη»
ήταν το επίκεντρο της διαφοροποίησης του πρώην πρωθυπουργού από την υποχωρητική εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το τρίτο σημείο διαφοροποίησης στην ομιλία Καραμανλή ήταν ασφαλώς αυτό που αφορά στη γιγάντωση των κοινωνικών ανισοτήτων και στη συσσώρευση πλούτου στα χέρια των ελίτ της οικονομικής ολιγαρχίας. Η κριτική αυτή, που αποτελεί και την πεμπτουσία της πολιτικής της Λαϊκής Δεξιάς, αφορά στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους σε Υγεία, Παιδεία και Κοινωνική
Ασφάλιση και στις αδιάκοπες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων και κοινωνικού οφέλους οργανισμών, αγγίζοντας και την ενεργειακή πολιτική της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της προστασίας της κερδοσκοπίας στην αγορά, που οδήγησε στη σημερινή ακρίβεια.

Και τέλος η αναφορά Καραμανλή στην απροσχημάτιστη μιντιακή προπαγάνδα στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει την ανάλγητη κοινωνικά και αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική του αποτελεί αυστηρή υπόμνηση για την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών από πλευράς κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τώρα πια δεν είναι μόνο η διεθνής οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» που διαπιστώνουν την κατάργηση της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα του Μητσοτάκη, είναι και ο πρώην πρωθυπουργός και ανήκων στην ίδια ευρύτερη πολιτική οικογένεια της Δεξιάς με τον Μητσοτάκη, ο Κώστας Καραμανλής.

Οι σημαντικές εσωτερικές πολιτικές διαφορές όμως μεταξύ Λαϊκής και Νεοφιλελεύθερης Δεξιάς και μάλιστα σε καίρια σημεία, προκαλούν σήμερα μεγάλο πρόβλημα στη συνοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει επερχόμενων πρόωρων εκλογών.

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…