Μια διαπραγματευμένη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν για την αποτροπή πολέμου «φαινόταν πραγματικά εφικτή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, ο οποίος μεσολάβησε στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Πιο συγκεκριμένα, γράφοντας στο The Economist, ο Μπαντρ Αλμπουσαΐντι εγκατέλειψε τη συνήθη επιφυλακτικότητα της διπλωματικής γλώσσας για να χαρακτηρίσει τον πόλεμο «καταστροφή» και είπε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ «είχε χάσει τον έλεγχο της ίδιας της εξωτερικής της πολιτικής».
Ο Αλμπουσαΐντι υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν είχαν βρεθεί «στο χείλος μιας πραγματικής συμφωνίας» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δύο φορές τους τελευταίους εννέα μήνες, μεταξύ των οποίων και τον περασμένο Ιούνιο, όταν η διαδικασία κατέληξε σε επιθέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Μεσολάβησε σε έναν δεύτερο γύρο έμμεσων διαπραγματεύσεων που επανεκκίνησαν στο Ομάν στις 6 Φεβρουαρίου, με τον τελικό γύρο να πραγματοποιείται στη Γενεύη στις 26 Φεβρουαρίου.
«Ήταν σοκ αλλά όχι έκπληξη όταν στις 28 Φεβρουαρίου – μόλις λίγες ώρες μετά τις τελευταίες και πιο ουσιαστικές συνομιλίες – το Ισραήλ και η Αμερική εξαπέλυσαν ξανά μια παράνομη στρατιωτική επίθεση ενάντια στην ειρήνη που για λίγο φαινόταν πραγματικά εφικτή», έγραψε ο Αλμπουσαΐντι.
Οι λεπτομέρειες για το τι βρισκόταν στο τραπέζι στη Γενεύη έχουν μεγάλη σημασία, λένε ειδικοί, καθώς ο Τραμπ δικαιολόγησε τον πόλεμο λέγοντας ότι το Ιράν αποτελούσε «άμεση» απειλή με το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο Αλμπουσαΐντι κατηγόρησε «την ηγεσία του Ισραήλ» ότι έπεισε τον Τραμπ πως «μια άνευ όρων παράδοση θα ακολουθούσε γρήγορα την αρχική επίθεση και τη δολοφονία του ανώτατου ηγέτη» Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε στο αρχικό πλήγμα του πολέμου.
«Το μεγαλύτερο σφάλμα υπολογισμού της αμερικανικής κυβέρνησης, φυσικά, ήταν ότι επέτρεψε να παρασυρθεί σε αυτόν τον πόλεμο εξαρχής».
«Οι φίλοι της Αμερικής έχουν την ευθύνη να λένε την αλήθεια», συνέχισε, προσθέτοντας ότι ένα από τα μηνύματα «αφορά στο να καταδειχθεί ο βαθμός στον οποίο η Αμερική έχει χάσει τον έλεγχο της ίδιας της εξωτερικής της πολιτικής».
Η The Guardian αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας, Τζόναθαν Πάουελ, παρευρέθηκε στον τελικό γύρο των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν στη Γενεύη και θεώρησε τις προτάσεις του Ιράν «αρκετά σημαντικές ώστε να αποτρέψουν μια βεβιασμένη προσφυγή στον πόλεμο».
Πηγή: The Guardian
Διαβάστε επίσης:
Η Ελλάδα αποκτά σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και drones αξίας 5 δισ. ευρώ από το Ισραήλ
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια