Newsroom

Newsroom

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε πως το πρωθυπουργικό ζεύγος υπέβαλε παράνομο πόθεν έσχες

«Πηγές» της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν όσα έγραφε το Documento

μιτσοτακης μαρεβα Medium

Η κυβέρνηση άργησε, αλλά τελικά το παραδέχθηκε: οι δηλώσεις πόθεν έσχες που υπέβαλαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι είναι παράνομες! Δεν πρόκειται για μια υπερβολή του documentonews.gr, αλλά για την ωμή πραγματικότητα. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να απεμπολήσει κάθε ευθύνη από το σκάνδαλο που αφορά τον –διαγραμμένο πλέον- βουλευτή Ανδρέα Πάτση, προχώρησε σε μια πρωτοφανή παραδοχή, η οποία όμως εκθέτει πλήρως τον πρωθυπουργό.

Πιο συγκεκριμένα, σε χθεσινό δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», αναφορικά με την υπόθεση του Ανδρέα Πάτση, φιλοξενείται η τοποθέτηση «κυβερνητικών πηγών». Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, αυτές οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «επιπλέον, κατά πληροφορίες, ο κ. Πάτσης εμφανίζεται να μετέχει σε εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό, κάτι που απαγορεύεται ρητώς από τη νομοθεσία για το “πόθεν έσχες”… Χωρίς να αποτελεί άλλοθι για τον βουλευτή, καθώς “άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται” για κανέναν πολίτη, πόσω μάλλον για έναν νομικό και μέλος του Κοινοβουλίου, η υπόθεση ανέδειξε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο τις διάτρητες προβλέψεις του θεσμοθετημένου ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων».

Μάλιστα. Αυτό ακριβώς έλεγε όμως και το Documento όταν με σειρά δημοσιευμάτων του αποκάλυψε ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος υπέβαλε ψευδές και παράνομο πόθεν έσχες. Μόνο που τότε όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ δεν δημοσίευσαν άρθρα που να αναφέρονται στο παράνομο των δηλώσεων πόθεν έσχες του πρωθυπουργού. Ακόμη χειρότερα, ούτε η κυβέρνηση παραδέχθηκε ποτέ την επίμαχη παρανομία. Αυτό που είχε κάνει η κυβέρνηση, ήταν ότι αρκέστηκε να δηλώσει πως τα δημοσιεύματα του Documento είναι απλά συκοφαντίες της εφημερίδας που θέλει να «χτυπήσει» τη σύζυγο του πρωθυπουργού. Η οποία Μαρέβα Γκραμπόφσκι έλεγε απλά ότι όλα αυτά είναι συκοφαντίες της εφημερίδας κι ενώ η Μαρέβα Γκραμπόφσκι απέστειλε δύο εξώδικα προς το Documento, όπου χαρακτήριζε ως λασπολογία τα δημοσιεύματα.

Ποια ήταν αυτή η λάσπη; Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε τότε το Documento, βάσει εγγράφων δημοσίων αναρτημένων στο γαλλικό ΓΕΜΗ, στις 20 Δεκεμβρίου του 2020 και όχι το 2016 –όπως είχε δηλώσει ψευδώς το πρωθυπουργικό ζεύγος στο πόθεν έσχες– μεταβιβάστηκαν τελικά οι μετοχές που κατείχαν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι και ο αδερφός της Γιώργος Παπαζήσης στην εταιρεία SCI Personal Ventures. Οι μετοχές τους –πλην μίας που παρέμεινε στην κατοχή του Γιώργου Παπαζήση– μεταβιβάστηκαν στην ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting ΙΚΕ, η οποία ιδρύθηκε δύο ημέρες πριν από την επίμαχη μεταβίβαση των μετοχών και ανήκει επίσης στη σύζυγο του πρωθυπουργού και στον αδερφό της.

Στη δήλωση πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους για το 2016 (φορολογικό έτος 2015) εμφανίζεται η εταιρική συμμετοχή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι στη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures. Στη δήλωση πόθεν έσχες του 2017 (φορολογικό έτος 2016) το πρωθυπουργικό ζεύγος δηλώνει ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι μεταβίβασε δωρεάν το 95% των μετοχών που διέθετε στην SCI Personal Ventures .Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2018 (φορολογικό έτος 2017) η επίμαχη εταιρική συμμετοχή της συζύγου του πρωθυπουργού εξαφανίζεται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη δήλωση πόθεν έσχες που κατατέθηκε την επόμενη χρονιά.

Το γεγονός ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι παρέμενε μέτοχος στην εταιρεία έως τι 20 Δεκεμβρίου 2020 είναι παράνομο. Κι αυτό γιατί σύµφωνα µε το άρθρο 8, παρ. 1 του ν. 3113/2003, ο οποίος αφορά τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (έπειτα από την τροπολογία που ψηφίστηκε το 2016), ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των πολιτικών κοµµάτων, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές είναι ορισµένα µόνο από τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία «απαγορεύεται η συµµετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα πραγµατική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε µε παρένθετα πρόσωπα». Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου, Στα παρένθετα πρόσωπα λογίζονται µεταξύ άλλων «οι σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοι». Άρα και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Άρα, παράνομο το πρωθυπουργικό ζεύγος.

Σήμερα όμως όλα είναι αλλιώς. Η κυβέρνηση επικαλείται διαφάνεια και διαγράφει τον Ανδρέα Πάτση επειδή δεν γνώριζε την παρανομία του.

Θα ήταν ξεκαρδιστικό, αν δεν ήταν εξοργιστικό.

Μεγάλες οι πιθανότητες πυρκαγιάς αύριο Τετάρτη 19 Ιουνίου – Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο

6249844

Μεγάλες οι πιθανότητες πυρκαγιάς αύριο Τετάρτη 19 Ιουνίου – Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο

Παράλληλα το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση στους πολίτες

Απάντηση Σαράκη στη διαγραφή του από την Ελληνική Λύση: «Ο καθένας μας κρίνεται και αξιολογείται»

velopoulos sarakis 1020.jpg

Απάντηση Σαράκη στη διαγραφή του από την Ελληνική Λύση: «Ο καθένας μας κρίνεται και αξιολογείται»

Η απάντηση του Παύλου Σαράκη στην ανακοίνωση του κόμματος για τη διαγραφή του, όπου γινόταν…

Pisa: Κακή επίδοση από τους Έλληνες μαθητές στη “Δημιουργική Σκέψη” – Δείτε τη θέση που κατέλαβαν

pexels max fischer 5212344

Pisa: Κακή επίδοση από τους Έλληνες μαθητές στη “Δημιουργική Σκέψη” – Δείτε τη θέση που κατέλαβαν

Μάλιστα μετά απ' αυτή την επίδοση θα παρθούν μέτρα για την προαγωγή της Δημιουργικής Σκέψης

Ακρίτα: «Για την καριέρα του Λύτρα ανησυχώ» – Ζητά παρέμβαση Star, ΕΣΗΕΑ και ΕΣΡ για τις δηλώσεις Κουτσελίνη

Ακρίτα

Ακρίτα: «Για την καριέρα του Λύτρα ανησυχώ» – Ζητά παρέμβαση Star, ΕΣΗΕΑ και ΕΣΡ για τις δηλώσεις Κουτσελίνη

Η Έλενα Ακρίτα ζητά την παρέμβαση τόσο της ΕΣΗΕΑ όσο και του ΕΣΡ για τα…

Η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο Ινστιτούτο Τσίπρα: Το 83% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλει σύγκλιση Κεντροαριστεράς

δημοσκόπηση ινστιτούτο Τσίπρα

Η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο Ινστιτούτο Τσίπρα: Το 83% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλει σύγκλιση Κεντροαριστεράς

Θετική ανταπόκριση σε ένα ενιαίο σχήμα στην Κεντροαριστερά δείχνει και το 75% των ψηφοφόρων του…