Newsroom

Newsroom

Η κυβέρνηση κόβει τον γόρδιο δεσμό της πολύπαθης ΕΡΤ

Τον γόρδιο Δεσμό που ταλανίζει επί σειράν ετών την κρατικοδίαιτη ΕΡΤ Α.Ε. αποφάσισε να κόψει η κυβέρ­νηση με ένα εξυγιαντικό…

ert2

Τον γόρδιο Δεσμό που ταλανίζει επί σειράν ετών την κρατικοδίαιτη ΕΡΤ Α.Ε. αποφάσισε να κόψει η κυβέρ­νηση με ένα εξυγιαντικό σχέδιο που κατάρτισε ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, προτείνοντας καταργήσεις, συγχωνεύσεις και δομικές αλλαγές στη λειτουργία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού γίγαντα με τα “πήλινα” πόδια.
Τον γόρδιο Δεσμό που ταλανίζει επί σειράν ετών την κρατικοδίαιτη ΕΡΤ Α.Ε. αποφάσισε να κόψει η κυβέρ­νηση με ένα εξυγιαντικό σχέδιο που κατάρτισε ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, προτείνοντας καταργήσεις, συγχωνεύσεις και δομικές αλλαγές στη λειτουργία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού γίγαντα με τα “πήλινα” πόδια. Για τα εσωτερικά της ΕΡΤ είναι προφανές ότι ετοιμάζεται βαθύ “λίφτινγκ”, χωρίς ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας να έχει αναφερθεί προς το παρόν σε αλλαγές προσώπων. Μάλιστα φαίνεται ότι αποσοβείται η κρίση στις σχέσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Λάμπη Ταγματάρχη, που παραμένει -μέχρι νεωτέρας- παρά τις φήμες περί παραίτησής του.
Ως εκ τούτου η σημερινή διοίκηση, ως έχει, θα κληθεί αφενός να εφαρμόσει το πλαίσιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ που προτείνει ο Ηλ. Μόσιαλος και αφετέρου να αντιμετωπίσει τις επικείμενες σφοδρότατες αντιδράσεις των εργαζο­μένων που πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση την Τρίτη στις 2 μ.μ. στο Ραδιομέγαρο και στη συνέχεια παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την αίθουσα συσκέψεων, όπου έχει ορισθεί να συνεδριάσει το Δ.Σ. (στις 5 μ.μ.). Μια ανεξάρτητη επιτροπή θα καθορίσει τις λεπτομέρειες λειτουργίας της νέας δημόσιας τηλεόρασης, ενώ μένει να λάβει “σάρκα και οστά” η υπόσχεση για οριστική αποκοπή του “ομφάλιου λώρου” της ΕΡΤ από τα κόμματα και για “απογαλακτισμό” από το κράτος.
1 Πολυεθνική επιτροπή
Συγκροτείται Ειδική (ad hoc) Επιτροπή για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των δημόσιων ΜΜΕ. Η Επιτροπή αναλαμβάνει μέχρι τις 15/9 και παραδίδει την έκθεσή της σε διάστημα ενός μήνα. Απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών, ενώ συμβουλευτικό ρόλο σε αυτήν έχουν ένας εκπρόσωπος του BBC, ένας της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ένας της γαλλικής και ένας της σουηδικής τηλεόρασης.
Τα μέλη της Επιτροπής δεν είναι αμειβόμενα και τα πορίσματά της έχουν συμβουλευτικό-γνωμοδοτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό.
2 Σχέδιο για τα ακίνητα
Το νέο Δ.Σ. θα καθορίσει τους επιχειρησιακούς στόχους της εταιρείας σε βάθος πενταετίας. Για τον σκοπό αυτό θα συνεργαστεί με ακαδημαϊκά ιδρύματα και ειδικούς στον χώρο της διοίκησης επιχειρήσεων και των ΜΜΕ. Το επιχειρησιακό σχέδιο θα έχει ως στόχο την επεξεργασία προτάσεων που θα αφορούν αλλαγές υπέρ της ποιοτικής αναβάθμισης της ΕΡΤ Α.Ε. και της ΕΡΑ. Θα έχει ως βασικούς άξονες, μεταξύ άλλων, την πλήρη ψηφιοποίηση, την ανάπτυξη πολυμέσων, πλαίσιο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, σχέδιο προώθησης παραγωγών κ.ά.
Τέλος, θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ με άμεση διάθεση στο Δημόσιο, μέσω του υπ. Οικονομικών, προς αξιοποίηση οικοπέδου στην Περαία Θεσσαλονίκης και παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των κτιριακών εγκαταστάσεων της Κατεχάκη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

3 Αυλαία για ΕΤ-1
Η πολιτική για τη δημόσια τηλεόραση εστιάζει στην ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματός της με 2 πόλους:
ΝΕΤ: Αναβάθμιση και εδραίωση του ρόλου της ως ενημερωτικού-ψυχαγωγικού καναλιού
ΕΤ3: Ανάδειξή της σε πανελλαδικό περιφερειακό κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία και στον αθλητισμό, με παράλληλη επέκταση του δικτύου κάλυψης από το 85% στο 100% της επικράτειας μέσω της συχνότητας της ΕΤ1.
ΠΡΙΣΜΑ+: Αναβάθμιση της ποιότητας του προγράμματος με έμφαση στα Ατομα με Αναπηρία και βελτίωσή του μέσα από συμπράξεις με ιδιωτικά κανάλια για την παραχώρηση υψηλής ποιότητας παραγωγών τους. Θα υπάρχει δυνατότητα εκπομπής εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
ERT WORLD: Ενισχύεται ο πολιτιστικός και ψυχαγωγικός του χαρακτήρας, καθώς και ο εκπαιδευτικός του χαρακτήρας από επιμέρους προγράμματα απευθυνόμενα κυρίως στα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού.
ΕΤ1 και ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡΤ: Ενταξη των προγραμμάτων τους στη ΝΕΤ και την ΕΤ3 ενώ οι συχνότητές τους παραμένουν στην κυριότητα του Δημοσίου και καμία συχνότητα δεν διατίθεται προς πώληση.
Ουσιαστικά, με την ένταξη των επιτυχημένων προγραμμάτων στην ΕΤ3 και στο WEB TV η δημόσια τηλεόραση δεν χάνει σε πρόγραμμα και σε ποιότητα, ενώ κερδίζει από οικονομίες κλίμακας.
Τέλος διατηρούνται οι συχνότητες ΕΡΤ high definition (HD).
4 Αξιοποίηση …και πλαφόν
Προβλέπεται μία σειρά οργανωτικών και διοικητικών παρεμβάσεων με πρώτη την αξιοποίηση του προσωπικού της ΕΤ1 και του ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡΤ στα άλλα κανάλια που αναβαθμίζονται καθώς και στα πολυμέσα της ΕΡΤ. Επίσης: Μπαίνει πλαφόν στον αριθμό του προσωπικού που στελεχώνει τις εξωτερικές λήψεις και στον αριθμό των ατόμων που στελεχώνουν τις αποστολές τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Σε κάθε παραγωγή που απαιτείται σταθερό studio-πλατό θα πραγματοποιείται πάντα εντός ΕΡΤ Α.Ε.
Μπαίνει πλαφόν στο κόστος αγοράς εξωτερικών παραγωγών με τη χρήση συγκριτικών στοιχείων και από την ιδιωτική τηλεόραση και καθιερώνεται ενιαία λήψη αποφάσεων για όλη την ειδησεογραφική παραγωγή.
Εκτός διοίκησης τα κόμματα
Ο υπουργός Επικρατείας ανήγγειλε ριζική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, ενώ υποσχέθηκε ανατροπές και στο μοντέλο διοίκησης. “Θα γίνει αντιστοίχηση του προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εταιρείας” είπε και προανήγγειλε την αξιολόγηση όλων των εργαζομένων. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στο νέο Δ.Σ. δεν θα υπάρχουν εκπρόσωποι κομμάτων. Υποστήριξε ότι “στόχος είναι μια δημόσια, ακομματικοποιημένη και ανεξάρτητη και όχι κρατική ή κυβερνητική τηλεόραση”.
Στην ΕΡΤ σήμερα εργάζονται 3.000 άτομα εκ των οποίων οι 500, συμβασιούχοι. Πριν από δύο χρόνια εργάζονταν 5.500 άτομα. Η ΕΡΤ απασχολεί 725 δημοσιογράφους με σύμβαση αορίστου χρόνου και άλλους 165 συμβασιούχους. Από τους 725 μόνιμους οι 464 είναι εσωτερικοί συντάκτες και οι 261 εξωτερικοί. Η ΕΤ-1 μαζί με την ERT World (δορυφορική) απασχολεί 473 εργαζομένους, η ΝΕΤ 740 και η ΕΤ3, 418. Στη Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών απασχολούνται 239 άτομα, στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Πληροφορικής 223 και στη Γενική Διεύθυνση Ραδιοφωνίας 767 εκ των οποίων οι 361 στους 19 περιφερειακούς Ρ/Σ.
Οι υπόλοιποι 380 εργάζονται στα 7 ραδιόφωνα της ΕΡΑ (220) και τις Ορχήστρες (160 μουσικοί). Στις υπηρεσίες του διευθύνοντος συμβούλου καταγράφονται 93 άτομα.
Η “Ραδιοτηλεόραση”
Διακόπτεται η έκδοση του περιοδικού “Ραδιοτηλεόραση” και αξιοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό στη Γενική Διεύθυνση Πολυμέσων.
Επίσης καταργείται το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και ενσωματώνονται στη Διεύθυνση Μουσείου-Αρχείου της ΕΡΤ Α.Ε. με εξοικονόμηση 1,2 εκατ. € περίπου.
Τα οικονομικά
Σήμερα η ΕΡΤ παρουσιάζει πλεόνασμα της τάξεως των 27 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2011 με πρόβλεψη να κλείσει η χρονιά με κέρδη 50 εκατ.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας όλα τα προηγούμενα χρόνια οι ζημιές ανέρχονταν σε δεκάδες εκατομμύρια. Πέρυσι οι ζημιές ανέρχονταν σε 98,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι πιο “μαύρες” σεζόν ήταν το 2003-04 (-119,7 εκατ.), 2004-05 (-109,7), 2005-06-07 (-255,9) και 2009 (-119 εκατ.).
Ραδιόφωνο
Ποιοτική αναβάθμιση και οικονομίες κλίμακας
Καταργούνται 15 από τους 20 πομπούς στα Μεσαία και διατηρούνται 5 για εθνικούς λόγους. Από την κατάργηση αυτή εξοικονομούνται 1.145.000€ σε ετήσια βάση. Συγχωνεύονται οι τρεις Ρ/Σ της Θεσσαλονίκης σε έναν.
Σύμπραξη του Ρ/Σ “Φιλία 106,3” με τον “Αir 104.4 FM” του Δήμου Αθηναίων με στόχο την εκπομπή ολοκληρωμένου προγράμματος για τους ξενόγλωσσους κατοίκους και τους μετανάστες.
Αναβάθμιση της “ΝΕΤ FM”, με ενίσχυση του ενημερωτικού σκέλους του, συνεχή ροή ειδήσεων και έμφαση σε εκπομπές ενημέρωσης και διαλόγου.
Ενίσχυση του πολιτιστικού χαρακτήρα του “ΤΡΙΤΟΥ Προγράμματος 90,9” και του “ΚΟSMOS 96,3” ως σταθμού που προσφέρει εναλλακτικές μορφές μουσικής επικοινωνίας με τη νεολαία.
Συγχωνεύονται οι 19 περιφερειακοί Ρ/Σ σε 9, με ενιαία διοίκηση. Στόχος, η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του περιφερειακού ραδιοφώνου σε σχέση με τον ιδιωτικό ανταγωνισμό. Ολες οι συχνότητες παραμένουν στην κυριότητα του Δημοσίου – καμία συχνότητα δεν διατίθεται προς πώληση και ακολουθεί αξιολόγηση του διοικητικού προσωπικού.
Oι νέοι περιφερειακοί Ρ/Σ μετά τις Διοικητικές Συγχωνεύσεις είναι (σε παρένθεση οι υφιστάμενοι σταθμοί) οι εξής:
Β. Αιγαίου (Μυτιλήνη), Ν. Αιγαίου (Ρόδος, Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά), Πελοποννήσου (Τρίπολη, Καλαμάτα), Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Πύργος), Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα, Ζάκυνθος), Θεσσαλίας (Βόλος, Λάρισα), Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας (Ιωάννινα, Κοζάνη, Φλώρινα), Μακεδονίας-Θράκης (Καβάλα, Σέρρες, Κομοτηνή, Ορεστιάδα).
http://www.ethnos.gr