Τρέχει και δεν φτάνει η κυβέρνηση: Επανεξετάζει νέα μέτρα υπό την έξαρση της πανδημίας

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Υγείας τρέχουν για ακόμη μια φορά, να προλάβουν τα χειρότερα...

5181424

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Υγείας τρέχουν για ακόμη μια φορά, να προλάβουν τα χειρότερα στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού, την ώρα που η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική ειδικά σε βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, ενώ παράλληλα το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών στη χώρα παραμένει χαμηλό. 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, υπάρχουν σκέψεις να γίνει κατηγοριοποίηση των περιοχών ανάλογα με την επιδημιολογική τους εικόνα ενώ στο επίκεντρο της επιτροπής, θα είναι κυρίως οι μεικτοί χώροι. Στις περιοχές μεγίστου κινδύνου προκρίνεται η μάσκα παντού, ενώ στη διασκέδαση, οι πελάτες να είναι καθιστοί και με μάσκα και στους αμιγείς χώρους.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση δηλώνει, κατά τον ΣΚΑΪ, ότι δεν συζητά τον καθορισμό περιοχών μέγιστου κινδύνου, ότι λέει «οχι» σε μέτρα σε αμιγείς χώρους εστίασης και διασκέδασης, αλλά και σε οποιοδήποτε τιμωρητικό μέτρο για εμβολιασμένους.

Ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων είναι (κατά μέσο όρο) πάνω από 42 κατά την τελευταία εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να προχωράει ακάθεκτος προς τις 16.000, με το αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και την άνοδο των διασωληνώσεων σε πάνω από 400. Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες μετρήσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ έδειξαν πως βρίσκονται στο «κόκκινο» οι τιμές του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης. Όλα τα παραπάνω στοιχεία, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας και θα έπρεπε, εδώ και καιρό, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αναχαίτισή της.

Επίσης από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου και καθημερινά θα στέλνονται μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων μέχρι να νοσήσουν ή να εμβολιαστούν, ένα μέτρο πάντως αμφίβολης αποτελεσματικότητας…

Τα προσωπικά δεδομένα παραχωρήθηκαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ. Κάθε μέρα οι ανεμβολίαστοι θα λαμβάνουν διαφορετικό sms. Παράλληλα, μηνύματα έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν και οι άνω των 50 ετών για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Χαρακτηριστικό του πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία αποτελεί η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, για σύσταση ολιγομελούς επιστημονικής επιτροπής με πρόσωπα κοινής αποδοχής που θα σχεδιάσει και θα προτείνει μέτρα για την πανδημία, χωρίς τη σκέψη στο πολιτικό κόστος.

Αποφεύγοντας, για άλλη μια φορά να απαντήσει επί της ουσίας, ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «επενδύει στην καταστροφή, προσδοκώντας να αποκομίσει πολιτικά οφέλη». Σφοδρή ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση «απάντησε με ένα παραλήρημα συκοφαντίας εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας πως «δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα κι ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στην κανονικότητα του διχασμού».

Μαγιορκίνης: Ίσως επιστρέψουμε σε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης

«Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις ‘κόκκινες’ περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το lockdown.

Όπως εξήγησε, «το βασικό στοιχείο που έχουμε στο μυαλό μας σε όποια μέτρα συζητούνται είναι ότι η εκρίζωση του ιού έχει πρακτικά μηδενιστεί. Δεν πρόκειται να φύγει ο ιός και αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή μαζί του. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.»

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Θεσσαλία

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Ο μετεωρολόγος του ALPHA, Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποίησε για πολύ δύσκολες συνθήκες τη Παρασκευή και το…

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

ΓΑΓ

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία…

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

InCollage 20240418 171302478

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

«Όποιος έχει την ευθύνη για τον θάνατο τόσων ανθρώπων αλλά και για την πλήρη αλλοίωση…