Η κυβέρνηση στερεί την περίθαλψη στα παιδιά προσφύγων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα

Δε δικαιούνται ΑΜΚΑ «Ανήλικοι αλλοδαποί τρίτων χωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από παράτυπα διαμένοντες γονείς». Με αυτή τη διατύπωση στη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συμπυκνώνεται το μαύρο μέλλον που έρχεται για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους από την ξενοφοβική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

EK prosfygaki

Ολοένα και πιο κοντά στην ατζέντα Όρμπαν για το προσφυγικό εμφανίζεται η κυβέρνηση, καθώς καθημερινά πλέον, ξεδιπλώνει μια σειρά από πτυχές του ακροδεξιού δόγματός της, που μεταφράζονται σε πράξεις αντιμεταναστευτικής πολιτικής.

Μετά το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση κάνει πλέον λόγο για «μεταναστευτικό» και όχι «προσφυγικό» με προφανή πλέον την πρόθεση της κυβέρνησης να αποκλείσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα από την παροχή ακόμα και της στοιχειώδους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Με μέτρα όπως η αυστηροποίηση του πλαισίου της διαδικασίας για το άσυλο, η ανακοίνωση της δημιουργίας κλειστών κέντρων κράτησης και πραγματοποίησης μαζικών απελάσεων, τροφοδοτεί τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας που οδηγούν σε μισαλλόδοξες συμπεριφορές απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό.

Πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να υποδέχονται με περισσή χαρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και, ελεύθεροι πια, ξεδιπλώνουν το ακροδεξιό τους ρεπερτόριο σε κάθε τους δημόσια εμφάνιση.

Χωρίς ΑΜΚΑ τα παιδιά προσφύγων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα

Σε συνέχεια της παραπάνω πολιτικής, η κυβέρνηση αποφάσισε να στερήσει την πρόσβαση στη δωρεάν περίθαλψη για τα παιδιά προσφύγων που γεννήθηκαν στη χώρα. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Γιάννη Βρούτση, ο οποίος μόλις πέντε ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση έσπευσε να καταργήσει την εγκύκλιο της προηγούμενης κυβέρνησης που, μεταξύ άλλων, χορηγούσε ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες, ο Νότης Μηταράκης έρχεται μετά από τρεις μήνες με νέα εγκύκλιο που απευθύνεται σε ΚΕΠ και τον ΕΦΚΑ για την απόδοση ΑΜΚΑ.

«Βάζουμε σε τάξη τα αποτελέσματα της ανεύθυνης, βλαπτικής και επικίνδυνης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ΑΜΚΑ» ήταν τα λόγια του κ. Μηταράκη ο οποίος συνέχισε πληροφορώντας ότι «το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΩΣΙΙ465Θ1Ω-ΑΙΥ) με οδηγίες προς τα ΚΕΠ και τον ΕΦΚΑ, για τη διαδικασία χορήγησής του».

Η δήλωσή του έχει ως εξής: 

«Ο ΑΜΚΑ είναι ο ισόβιος αριθμός εργασιακής και υγειονομικής ταυτοποίησης όλων των ανθρώπων που εργάζονται και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε αυτό το δικαίωμα, στάθηκε ανίκανος να οργανώσει σωστά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και εξαιτίας αυτής της ανικανότητας, στράφηκε στην εύκολη λύση: την ουσιαστικά άνευ όρων χορήγηση ΑΜΚΑ προς όλους, δίνοντας, με το ισχύον πλαίσιο, αυτόματη και ισόβια πρόσβαση σε όλους στην εργασία και στα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κ.ά.) και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Τίποτα από τα δύο δε συμβαίνει πουθενά στον κόσμο, πολύ περισσότερο δεν συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτήν την επικίνδυνη και βλαπτική εγκύκλιο ακύρωσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μας. Εμείς προχωράμε αποφασιστικά. Δώσαμε σαφείς οδηγίες στα ΚΕΠ και στον ΕΦΚΑ για το πώς γίνεται η χορήγηση ΑΜΚΑ στα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται είτε μόνιμα ή προσωρινά και νόμιμα στη χώρα. Θα ακολουθήσουν άμεσα νέες οδηγίες από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, που θα αφορούν, όσους βρίσκονται προσωρινά στη χώρα και έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου. Και προχωράμε με αλλαγή και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον ΑΜΚΑ, αλλά και παρεμβάσεις στον τρόπο που οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στην εργασία. Δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα μας έχει κανόνες και διαδικασίες».

Μέσα από την εγκύκλιο δίνονται οδηγίες σχετικά με τις κατηγορίες φυσικών προσώπων που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου μπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ, καθώς και τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, που πρέπει αυτοί να διαθέτουν. 

Στη συνέχεια, μάλιστα, διευκρινίζεται ότι θα ακολουθήσει και συμπληρωματική εγκύκλιος των τριών συναρμόδιων υπουργείων (Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη), που θα εξειδικεύουν τα ζητήματα χορήγησης ΑΜΚΑ σε όσους βρίσκονται προσωρινά στη χώρα και έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου, θέτοντας στο περιθώριο όσους ανθρώπους βρίσκονται προσωρινά στη χώρα και έχουν αιτηθεί για άσυλο.

Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι η εγκύκλιος αυτή επηρεάζει παιδιά προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και εκείνων που ενδέχεται να βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων, τα οποία δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην περίθαλψη, με το συγκεκριμένο πρόβλημα να το αντιμετωπίζουν και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Έντονη ήταν η αντίδραση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος αφορά «οδηγίες που είναι αντιπροσωπευτικές του ρατσισμού και της διακριτικής μεταχείρισης που θρέφουν οι πολιτικές της Ν.Δ».

Επισημαίνει ότι με τη νέα εγκύκλιο, το υπουργείο Εργασίας «προβλέπει ΑΜΚΑ μόνο για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και όχι για τους αιτούντες άσυλο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής τομεάρχης για τη Μεταναστευτική Πολιτική της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ψυχογιός τονίζει ότι «ασθενείς, ευάλωτες ομάδες και μικρά παιδιά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσφυγόπουλα χωρίς Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) δεν μπορούν να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό» ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει «απάνθρωπη» τη ρητή πρόβλεψη ότι «δε δικαιούνται ΑΜΚΑ παιδάκια που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς που δεν έχουν άδεια διαμονής» καθώς και το γεγονός ότι «πλέον η απόδοση ΑΜΚΑ για μετανάστες με άδεια διαμονής προαπαιτεί σύμβαση εργασίας».

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, καλώντας τους Υπουργούς «να ξαναδιαβάσουν τις γενικές αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την Οδηγίας 2013/33/ΕΕ, που προβλέπει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση και στην εργασία για τους αιτούντες άσυλο».

Οι γιατροί που αψήφησαν την ξενοφοβική πολιτική στην πράξη

Η κατάπτυστη εγκύκλιος Βρούτση που απαγορεύει τη χορήγηση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και στερεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, λίγο έλειψε να αφήσει το σημάδι της στον 12χρονο πρόσφυγα στη Μόρια, που παραλίγο να χάσει τη ζωή του επειδή δεν είχε τη δυνατότητα να λάβει τα φάρμακά του.

Το παιδί είχε κάνει πρόσφατα μεταμόσχευση νεφρού στην πατρίδα του και χρειαζόταν επειγόντως τα φάρμακά του, τα οποία, όμως, δε διατίθενται πλέον σε «ξένους» χωρίς αριθμό μητρώου. Ωστόσο, οι γιατροί του νοσοκομείου Μυτιλήνης αποφάσισαν να παρέμβουν κάνοντας εισαγωγή στον 12χρονο, να βρουν το εξειδικευμένο φάρμακο από τον ΕΟΠΥΥ και να καλύψουν τα έξοδα του παιδιού από το νοσοκομείο, σώζοντας έτσι τη ζωή του παιδιού.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το νοσοκομείο Καβάλας εμβολίασε 117 προσφυγόπουλα ηλικίας 12 μηνών έως 15 χρονών, παρά τη ρατσιστική απόφαση της κυβέρνησης, σπάζοντας τον αποκλεισμό των προσφύγων από την ιατρική περίθαλψη στην πράξη.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας ανέφερε ότι εφάρμοσε τη συνταγματική υποχρέωσή της για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών Υγείας σε κάθε άνθρωπο που τη χρειάζεται κι έτσι προχώρησε στον εμβολιασμό όλων των προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου.

Ζωή χωρίς ΑΜΚΑ 

Η ρατσιστική αυτή εγκύκλιος, επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των προσφύγων, αφορά ακόμα και στην ίδια τους την επιβίωση. Χωρίς ΑΜΚΑ, οι πρόσφυγες καλούνται να πληρώνουν οι ίδιοι για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.

Άνθρωποι που φτάνουν με βάρκες στην Ελλάδα, με επιβαρυμένο τον οργανισμό τους από τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες ταξιδεύουν, δε δικαιούνται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ούτε περίθαλψη στα νοσοκομεία, ούτε πρόσβαση σε φάρμακα.

Ασθενείς, ευάλωτες ομάδες και μικρά παιδιά μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ παράλληλα προσφυγόπουλα δεν εμβολιάζονται, μένουν χωρίς Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) κι έτσι δεν μπορούν να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό.

Με στόχο να τραφεί το κανιβαλιστικό ένστικτο του ξενοφοβικού ακροατηρίου της, η ΝΔ παίρνει μαθήματα και υιοθετεί τις πολιτικές του ακροδεξιού ομοϊδεάτη της Βίκτορ Όρμπαν και δηλητηριάζοντας την ύπαρξη και την ίδια τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, κλιμακώνει από την πρώτη μέρα διακυβέρνησής της, τη μισαλλόδοξη ατζέντα της, χτυπώντας καθετί που θεωρεί ξένο και διαφορετικό. 

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…