«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα»

Με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Εξωτερικής Πολιτικής, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Μετανάστευσης Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ζωής στη θάλασσα

metanastes

Συνεχίζεται ανοιχτά της Καρπάθου το θρίλερ με περισσότερους από 400 μετανάστες οι οποίοι είναι στοιβαγμένοι σε ένα τουρκικό δουλεμπορικό, καθώς η Άγκυρα απάντησε αρνητικά στο αίτημα της Αθήνας να πάρει πίσω (push back) το πλοίο με τους μετανάστες που απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια και την Παρασκευή βρέθηκε ανοιχτά της Κρήτης.  Με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Εξωτερικής Πολιτικής, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Μετανάστευσης Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ζωής στη θάλασσα.

 

«Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας», σημειώνουν για την απώθηση ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα σε ακυβέρνητο πλοίο και αιτούνται συνδρομή διάσωσης σημειώνουν σε κοινή δήλωση τους οι Τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Εξωτερικής Πολιτικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Μετανάστευσης Πολιτικής, Γ. Κατρούγκαλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Σαντορινιός και Μετανάστευσης Πολιτικής, Γ. Ψυχογιός.

Η κατάσταση αυτή «είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη πρακτική για ένα κράτος δικαίου, όπως η χώρα μας, που δεσμεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ζωής στη θάλασσα, ενώ αποτελεί και εθνική παραχώρηση όσον αφορά την έρευνα και διάσωση σε περιοχή αρμοδιότητάς μας.

Ειδικά η Ελλάδα, που καταγγέλλει την Τουρκία για τη μη εφαρμογή διεθνών συμβάσεων, δεν μπορεί να τις εφαρμόζει κατά το δοκούν και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές- αφήνοντας 400 ανθρώπους μεσοπέλαγα- επικαλούμενη το γεγονός ότι η γείτονας δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της», επισημαίνουν.

«Οι πρακτικές αυτές αποδοκιμάστηκαν διεθνώς όταν προσπάθησε η κυβέρνηση Σαλβίνι να τις εφαρμόσει. Σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις η χώρα είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι και να φροντίσει για την σίτιση και την περίθαλψη των επιβατών.

Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει ευρωπαϊκή συνδρομή για μετεγκαταστάσεις σε άλλα κράτη μέλη και ακόμα πιο αυστηρές πιέσεις στην Τουρκία για τήρηση των υποχρεώσεών της τόσο ως προς την πάταξη δικτύων διακινητών όσο και ως προς το ζήτημα των επιστροφών», υπογραμμίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να επωμίζεται το βάρος νομικά και ηθικά απαράδεκτων πρακτικών για να καθησυχάζει την υπόλοιπη ΕΕ ότι αποτελεί “ευρωπαϊκή ασπίδα”, καθιστώντας ένα ευρωτουρκικό και ευρωπαϊκό θέμα, ελληνοτουρκικό» καταλήγουν οι τομεάρχες Εξωτερική Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…