Newsroom

Newsroom

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κοροϊδεύει 71.000 συνταξιούχους

Το πραγματικό της πρόσωπο απέναντι στους συνταξιούχους, δείχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη που με ειδική ρύθμιση που ψήφισε, φορολογεί αναδρομικά παράνομων περικοπών στις συντάξεις (των ετών 2010-2013) που καταβλήθηκαν το 2014 και ενώ η φορολόγηση αυτών έχει στην ουσία παραγραφεί, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

dompet1

Όπως καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων η συγκεκριμένη ρύθμιση (έχει ενταχθεί στο νόμο «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε την Τρίτη) αφορά σε 71.000 συνταξιούχους. Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτοί οι άνθρωποι που είδαν τις συντάξεις τους να περικόπτονται παρανόμως με αντισυνταγματικούς νόμους που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καλούνται να πληρώσουν φόρους που έχουν παραγραφεί και τους οποίους δεν θα πλήρωναν αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθούσε την κείμενη νομοθεσία.

«Το υπουργείο Οικονομικών νομοθέτησε και δεν έλυσε το πρόβλημα για 71.000 συνταξιούχους και την άδικη φορολόγηση των αναδρομικών που έλαβαν από τις συντάξεις τους. Στο νόμο για τις μικροπιστώσεις, που μόλις χθες ψηφίστηκε στη Βουλή, δεν ενσωματώθηκαν οι απαραίτητες αλλαγές έτσι ώστε να φύγει ένα άδικο χρέος από τις πλάτες χιλιάδων συνταξιούχων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Ν. Χατζόπουλος.

Αναλυτικότερα στο άρθρο 30 του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου αναγράφεται: «Οι πρόσθετοι φόροι ή το πρόστιµο του άρθρου 54 και οι τόκοι εκπρόθεσµης καταβολής του άρθρου 53 που επιβλήθηκαν µε πράξεις διοικητικού προσδιορισµού φόρου που αφορούν σε χρήσεις έως τις 31.12.2013 και εκδόθηκαν εντός του έτους 2019, κατ’ εφαρµογή της παρ. 2 του άρθρου 32, µε βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, για αποδοχές που εισπράχθηκαν αναδροµικά εντός του 2013, δεν δύναται να υπερβούν το 20% του κύριου φόρου που προσδιορίσθηκε κατά την έκδοση της πράξης, εφόσον πρόκειται για το πρώτο έτος καταβολής σύνταξης, η οποία έγινε καθυστερηµένα από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα».

Έτσι έρχονται οι 71.000 συνταξιούχοι να πληρώσουν φόρους (το 20% συγκεκριμένα) για έτη που είναι παραγεγραμμένα.

Όπως καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, ενημερώθηκαν έγκαιρα από το Ενιαίο Δίκτυο για το γεγονός ότι φορολογήθηκαν οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικά που έλαβαν. Το ΕΝΔΙΣΥ κλήθηκε και παρέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όλα εκείνα τα επιχειρήματα που αναδεικνύουν την κατάφορη αδικία. Ο πρόεδρος του Δικτύου, Νίκος Χατζόπουλος, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να τροποποιήσει το σχετικό άρθρο στα εξής σημεία:

– Να απαλειφθεί το 20% των προστίμων και των προσαυξήσεων.

– Να απαλειφθούν πλήρως οι απαιτήσεις για τα έτη 2010, 2011 και 2012 που αφορούν ποσά τα οποία εκ του νόμου έχουν παραγραφεί.

– Να αποδοθούν ή να συμψηφιστούν (με ρύθμιση) ποσά που έχουν καταβληθεί από συνταξιούχους, οι οποίοι πριν από την ψήφιση του νόμου, προέβησαν σε εξόφληση μέρους ή του συνόλου της οφειλής τους προς την Εφορία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με τις θέσεις του ΕΝΔΙΣΥ συμφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ζήτησαν να πραγματοποιηθούν οι σχετικές αλλαγές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Οικονομικών όμως, συνέχισαν τον εμπαιγμό. «Ακόμα και βουλευτής της ΝΔ τοποθετήθηκε υπέρ της παραγραφής των ετών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Χατζόπουλος. 

Πηγή: Documentonews.gr
 

Σκάκι: 8χρονος έγραψε ιστορία – Κέρδισε γκραν μάστερ και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (Εικόνα)

skaki oktaxronos

Σκάκι: 8χρονος έγραψε ιστορία – Κέρδισε γκραν μάστερ και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (Εικόνα)

Μετά από μια τρίωρη παρτίδα σκάκι στο τουρνουά Burgdorfer Stadthaus-Open της Ελβετίας, ο Άσγουαθ Κάουσικ,…

Κασσελάκης στην ΠΓ: «Αν με αμφισβητείτε, πείτε το τώρα» – Ζήτησε ξεκάθαρη στήριξη από την Πολιτική Γραμματεία

kasselakis1 4 640x426 1

Κασσελάκης στην ΠΓ: «Αν με αμφισβητείτε, πείτε το τώρα» – Ζήτησε ξεκάθαρη στήριξη από την Πολιτική Γραμματεία

Τέλος στην εσωστρέφεια και στην αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του επιχείρησε να βάλει ο Στέφανος…