Newsroom

Newsroom

«Η κυβέρνηση απουσιάζει από κάθε διεθνή πρωτοβουλία, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει την Τουρκία ως δήθεν απομονωμένη»

«Η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Πρυτανεύει κι εδώ, όπως και γενικότερα στην εξωτερική της πολιτική, η αδράνεια, η ακινησία, καθώς και μια έλλειψη προνοητικότητας, η οποία οφείλεται στην αδυναμία της να διαβάσει σωστά τη διεθνή συγκυρία» αναφέρει μεταξύ άλλων η  υπεύθυνη στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ρανια

«Η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο δεν ακολουθεί την ενεργητική, πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ασκεί, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο πια, αμυντική «διπλωματία της ενημέρωσης», τονίζει η Ρ. Σβίγκου, υπεύθυνη στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

«Η κυβέρνηση απουσιάζει από κάθε διεθνή πρωτοβουλία, ενώ, ταυτόχρονα, προσπαθεί να παρουσιάσει την Τουρκία ως, δήθεν απομονωμένη»

Η ίδια επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «Απουσιάζει από κάθε διεθνή πρωτοβουλία, ενώ, ταυτόχρονα, προσπαθεί να παρουσιάσει την Τουρκία ως, δήθεν απομονωμένη».

Σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και την αντίδραση της κυβέρνησης, η Ράνια Σβίγκου υπογραμμίζει ότι «μια σειρά από κεντρικά στελέχη της, κάνουν δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση, με εθνικιστικές κορώνες και ρητορείες, με κορυφαία αυτή του κ. Βορίδη».

«Δυστυχώς», συνεχίζει, «η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Πρυτανεύει κι εδώ, όπως και γενικότερα στην εξωτερική της πολιτική, η αδράνεια, η ακινησία, καθώς και μια έλλειψη προνοητικότητας, η οποία οφείλεται στην αδυναμία της να διαβάσει σωστά τη διεθνή συγκυρία».

Αναφορικά με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαιότητα διμερούς διαλόγου με την Τουρκία, και το ζήτημα της προσφυγής στη Χάγη, η υπεύθυνη στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τονίζει ότι «εμείς δεν είμαστε ο κ. Σαμαράς, για να δηλώνουμε ότι «”δεν κάνουμε διάλογο με πειρατές”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως κυβέρνηση, είτε τώρα, ως αντιπολίτευση, στηρίζει κάθε προσπάθεια για να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, το διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας (ΜΟΕΑ), καθώς και την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και -αν αποτύχουν – για την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Ταυτόχρονα, όμως, απαιτούμε την τήρηση και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και όλων των διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων. Γι’ αυτό το λόγο και καταγγέλλουμε την παράνομη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας, όπως και κάθε παράνομη και προκλητική ενέργεια, μέσω της οποίας η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα».

«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπάθησε και κατάφερε να διατηρεί συνεχώς ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας στο πιο υψηλό επίπεδο», υπενθύμισε η Ράνια Σβίγκου.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε τρεις φορές την Τουρκία σε λίγους μήνες και η Ελλάδα πρωτοστάτησε στον ευρωτουρκικό διάλογο και στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Κι όταν κορυφώθηκαν οι τουρκικές κινήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε τα πρώτα καταδικαστικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και τις πρώτες ευρωπαϊκές κυρώσεις για τις ενέργειές της έξω από την Κύπρο.

Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο μια φορά, στις 24 Ιανουαρίου, κι άλλη μία, προ ενός μηνός. Όσον αφορά το ζήτημα των κυρώσεων, μέχρι πρότινος ούτε καν τις έβαζε στο τραπέζι».

Σχετικά με το εξάμηνο της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. η Ράνια Σβίγκου επισημαίνει ότι «θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για να βγει επιτέλους η Ευρώπη από την αδράνεια, να αποκτήσει μια πιο ενιαία φωνή, να παρέμβει ενεργά σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαιτήσει αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, θέτοντας το ζήτημα της απειλής κυρώσεων, ταυτόχρονα με αυτό της προοπτικής αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και αυτό της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ».

Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα η Ράνια Σβίγκου τονίζει ότι «όλη αυτή η ιστορία, με τις παράνομες ηχογραφήσεις και παρακολουθήσεις, εντάσσεται σε ένα συνολικό, μεθοδευμένο σχέδιο της κυβέρνησης.

Στόχος είναι να τεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης η λάσπη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ώστε να δημιουργηθεί η εικόνα ότι «όλοι ίδιοι είναι».

Νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο, θα καταφέρουν να αποδομήσουν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, η οποία συγκρούστηκε και συγκρούεται καθημερινά με ένα σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής που θεμελίωσε και γιγάντωσε επί δεκαετίες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση από τα πραγματικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Ο Ν. Παππάς έχει απαντήσει δημόσια και κατηγορηματικά και, μάλιστα, έχει μιλήσει αυτοκριτικά, κάνοντας λόγο για «λάθη ύφους και ουσίας».

Για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, η Ράνια Σβίγκου καλεί τη ΝΔ. να «απολογηθεί για την ευθεία παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης στο έργο των δικαστικών για τη Novartis. Παρέμβαση που κορυφώθηκε με την προαναγγελθείσα. από τον κ. Γεωργιάδη, δίωξη της κ. Τουλουπάκη, δηλαδή της δικαστικής λειτουργού που διερευνούσε την ανάμιξη πρώην υπουργών στο σκάνδαλο».

Σχετικά με το ζήτημα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, και για το αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, η Ράνια Σβίγκου δηλώνει ότι:

«Δείτε το παράδειγμα της Ιβηρικής Χερσονήσου, όπου μια συνεργασία της Αριστεράς με τους σοσιαλιστές παράγει θετικά αποτελέσματα για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και συγκρίνετέ το με την ελληνική περίπτωση και τη στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Ο καθένας, βέβαια, κρίνεται και θα κριθεί από τις επιλογές του. Και το ΚΙΝΑΛ δεν θα ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα».

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…