Η κυβέρνηση απαλλάσσει την Eldorado από την υποχρέωση κατάθεσης εγγύησης

Τις «ορέξεις» της Eldorado Gold φαίνεται να ικανοποιεί με ιδιαίτερη προθυμία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

NewsRoom 18/11/2019 | 16:27

Άλλη μια ευνοϊκή διάταξη για την Εldorado Gold έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσω του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ που κατατέθηκε την Παρασκευή. Όπως καταγγέλλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, με το άρθρο 40 του νομοσχεδίου, απαλλάσσεται η εταιρεία από την υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής 50 εκατομμυρίων ευρώ, ως εγγύηση για την αποκατάσταση των αυθαιρεσιών της.

Συγκεκριμένα, η κα Μάλαμα αναφέρει ότι «η εταιρία περιέφερε επί χρόνια αυτό το αίτημα εξαίρεσης για μία υποχρέωση που απορρέει από τους περιβαλλοντικούς όρους της αδειοδότησής της» αίτημα που φαίνεται να ικανοποιείται από την κυβέρνηση με την εν λόγω τροπολογία.

Αναλυτικά, η δήλωση της Κυριακής Μάλαμα: 

«Στο νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ που κατέθεσε την Παρασκευή η κυβέρνηση, εκτός των άλλων, περιλαμβάνεται και μία διάταξη στο άρθρο 40, με την οποία απαλλάσσεται η Εldorado από την υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής 50 εκατομμυρίων ευρώ, ως εγγύηση για την αποκατάσταση των αυθαιρεσιών της.

Η εταιρία περιέφερε επί χρόνια αυτό το αίτημα εξαίρεσης για μία υποχρέωση που απορρέει από τους περιβαλλοντικούς όρους της αδειοδότησής της. Το αίτημά της ήταν πάντοτε η κατάργηση της υποχρέωσης δέσμευσης αυτού του ποσού κι άρα η άρση της υποχρέωσής της να κάνει περιβαλλοντική αποκατάσταση.

Η εξέλιξη αυτή, την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ως «άρση γραφειοκρατικών βαρών» οδηγεί σε ανεξέλεγκτη απόθεση τοξικών στον ΧΥΤΕΑ του Κοκκινόλακα κι αλλού, καθώς πλέον δεν θα έχει κανένα λόγο η εταιρία να σεβαστεί την περιβαλλοντική νομοθεσία, διότι σε κάθε περίπτωση δεν θα κληθεί να πληρώσει.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα τεθεί εκτός από την Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, στην μεγάλη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στις εξορύξεις χρυσού».