Η κυβέρνηση «αφανίζει» τους χειροτέχνες με τις πλάτες του Μπακογιάννη

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης πλήττει ανεπανόρθωτα την υπαίθρια χειροτεχνία.

χειροτεχνες1

Παρά τις αντιδράσεις από τους χειροτέχνες δρόμου, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προωθηθεί νομοσχέδιο το οποίο θέλει να μετατρέψει τους υπαίθριους χειροτέχνες και καλλιτέχνες-δημιουργούς σε επαγγελματίες… πωλητές με υπερβολική φορολόγηση και αποκλεισμούς. Το σχέδιο προβλέπει την μετακίνηση των χειροτεχνών/ καλιτεχνών από την Αποστόλου Παύλου και τους άλλους δρόμους όπου δραστηριοπούνται για πάνω από 12 χρόνια. Οι χειροτέχνες είναι καλλιτέχνες που δημιουργούν με τα χέρια τους κοσμήματα, διακοσμητικά, αντικείμενα που βασίζονται στη μικρογλυπτική με πέτρες, μέταλλο και φυσικά υλικά, πίνακες ζωγραφικής. Πολλοί δημιουργούν τα έργα τους στον δρόμο.

Η έμπνευσή τους συνδέεται με τον αστικό χώρο και την επαφή με το κοινό. Η άδεια που θα χορηγείται σε όσους δεν κάνουν έναρξη επαγγέλματος θα είναι μόνο για 3 μήνες, αφήνοντάς τους σε αναγκαστική ανεργία 9 μηνών! Όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το τοπικό κράτος (δήμοι), με τη δημιουργία αγορών σε συγκεκριμένα σημεία, και όχι στα πολυσύχναστα μέρη όπου βρίσκονται τόσα χρόνια.

Οι χειροτέχνες – καλλιτέχνες πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση-διαμαρτυρία την Δευτέρα στην Τεχνόπολη έξω από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, συνομίλησε για λίγο με εκπροσώπους των χειροτεχνών, οι οποίοι αντιδρούν στον τελευταίο νόμο για το υπαίθριο εμπόριο αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει επί της ουσίας. Στην τοποθέτηση του ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τον νόμο, όπως αυτός διαμορφώνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, είπε ότι δεν φτιάχνουν στο δημοτικό συμβούλιο τους νόμους πρόσθεσε ωστόσο ότι οι πόρτες του δημαρχείου παραμένουν ανοιχτές για όλους.

Το σχετικό βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα

Όπως είχε καταγγείλει με ανακοίνωση της «Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας»: «Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής υιοθέτησε το σχέδιο Γεωργιάδη-Μενδώνη-Μπακογιάννη για τον αφανισμό των χειροτεχνών/καλιτεχνών από τους δρόμους της Αθήνας. Με τους οκτώ ψήφους που δίνει το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα και την ψήφο του Βασίλη Αγγελόπουλου από την παράταξη Αθήνα Είσαι Εσύ του Παύλου Γερουλάνου εγκρίθηκε στην ΕΠΖ στις 24/1 το καταστροφικό σχέδιο για την βίαιη μετακίνηση των χειροτεχνών/ καλιτεχνών από την Αποστόλου Παύλου και τους άλλους δρόμους όπου δραστηριοπούνται για πάνω από 12 χρόνια.

Πρόκειται για σχέδιο που εξοντώνει ανθρώπους φτωχούς που πασχίζουν για ένα μεροκάματο απαιτώντας να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, με έναρξη επαγγέλματος, ταμειακές μηχανές ενω θεσπίζει μόρια για επιλογές θέσεων που πετάνε έξω όσους έχουν ηλικία άνω των 40 ετών! 

Κατά τα άλλα χωροθετεί την Αγορά στην Ερμου, από την Πλατεία Ασωμάτων εως την Πειραιώς, σε σημείο όπου πότε δεν τοποθέτησε αυθόρμητα έστω και ένας χειροτέχνης  τον πάγκο του!  Η Μενδώνη τους διώχνει από τα πέριξ της Ακρόπολης όπου βρίσκουν τουρίστες που αγοράζουν τα προϊόντα τους για να χαρίσει αυτόν το χώρο περιπάτου στα αδηφάγα συμφέροντα της τουριστικής βιομηχανίας».

Ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου επέμεινε στην κατάθεση ψηφίσματος το οποίο ανέφερε: «Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας καλεί τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη να προχωρήσει σε τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του νόμου 4849/21 που αφορούν κριτήρια αδειοδότησης και μοριοδότησης θέσεων σε αγορές χειροτεχνών-καλλιτεχνών. Αναστέλλουμε την απόφαση της ΕΠΖ της 24ης Ιανουαρίου για την έγκριση του κανονισμού Λειτουργίας Αγοράς χειροτεχνών-καλλιτεχνών για να δοθεί χρόνος για τον διάλογο με το Υπουργείο Ανάπτυξης». 

Το δημοτικό συμβούλιο τελικά δεν υιοθέτησε το σχέδιο ψηφίσματος αλλά μετά από πρόταση του Δημάρχου Μπακογιάννη αποφάσισε να παγώσει η απόφαση και να παραπεμφθεί για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση. 

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

InCollage 20240424 163106834

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει για τις συνθήκες νοσηλείες του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου αλλά και…

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

Σεργουλόπουλος 1

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

«Δεν σας έχει τύχει να σας πιάσουν τα γέλια στην τηλεόραση ή στη σκηνή του…

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Σκόνη 1

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Τι περιείχε τελικά η αφρικανική σκόνη που μας ταλαιπώρησε και μας ταλαιπωρεί