Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας

Μας κυβερνά κάποιος που δεν μπορεί να αντιληφθεί τις στοιχειώδεις ανάγκες της κοινωνίας. Ή και αν τις καταλαβαίνει αδιαφορεί.

4847955 1

Στο σπίτι της στην Αθήνα καλωσόρισε τους Financial Times η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη.Η κα Μητσοτάκη… μοιράστηκε κομμάτια που συνθέτουν το προσωπικό της σύμπαν, από την αισθητική μέχρι τη γυμναστική και την προσωπική της φροντίδα…

«Το χαρακτηριστικό στοιχείο του προσωπικού στυλ μου είναι οι καρφίτσες…Έχω κάποια παλιά σχέδια Cartier και VanCleef&Arpels και μια σειρά από καρφίτσες σε σχήμα πεταλούδας – παλιές και νέες, μερικές πολύτιμες και κάποια costumepieces…»

«Τα αγαπημένα μου style icons κυμαίνονται από την Jane Birkin, την Lauren Hutton και την Phoebe Philo έως την Iris Apfel – όλες γυναίκες με προσωπικότητα …»

«H γκουρού της ευημερίας μου είναι η pilates instructor, Αθηνά, στο Pilates Lab στην Αθήνα».*

Στην αρχή ισοπέδωσε τον καθηγητή κύριο Σωτήρη Τσιόδρα. «O Σωτήρης». Ένας chauffeur στην υπηρεσία των βιομηχάνων της «καλής» κοινωνίας. Από τις παλιές ελληνικές ταινίες του Αλέκου Σακελλάριου. Αμέσως μετά την ισοπέδωση του κυρίου Τσιόδρα, μας έσκασε το μεγάλο μυστικό: «Γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι εξαρτημένοι από τον μισθό τους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αντιληφθεί, ότι εκτός από το προσωπικό του σύμπαν, υπάρχουν και τα σύμπαντα των άλλων, που είναι διαφορετικά από το δικό του. Η άσκηση της πρωθυπουργίας είναι γι αυτόν μια συνεχής έκπληξη. Κινούμενος σε ένα απολύτως δικό του περιβάλλον, όπου τα σχέδια Cartier, VanCleef&Arpels, τα costume pieces, τα ba&sh, τα vintage πουκάμισα, τα style icons, τα Pilates Lab και τα μικρά charms, παίζουν πρωτεύοντα ρόλο, αδυνατεί να αντιληφθεί τι συμβαίνει στον έξω κόσμο. Ότι οι άνθρωποι είναι απολύτως εξαρτημένοι από τον μισθό τους. Ότι επιβιώνουν χάρις αυτόν. Ότι πλέον αυτός ο μισθός είναι δυσεύρετος και έχει φτάσει στα όρια της ελεημοσύνης. Ότι η ανεργία καλπάζει και ότι για τους άνεργους ακόμα και οι μισθοί ελεημοσύνης είναι ελκυστικοί. Ότι δίπλα στους παραδοσιακούς προλεταρίους έχουν προστεθεί οι νέοι προλετάριοι της γνώσης και της εξειδίκευσης. Όλα αυτά τον εκπλήσσουν. Κι όταν πάει να τα εκφράσει τα λέει άτσαλα.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι εξαρτημένοι από τον μισθό τους». Όπως λέμε, γνωρίζω ότι πρωτεύουσα του Πακιστάν είναι το Ισλαμαμπάντ και πρωτεύουσα της Αιγύπτου το Κάιρο.

Μας κυβερνά κάποιος που δεν μπορεί να αντιληφθεί τις στοιχειώδεις ανάγκες της κοινωνίας. Ή και αν τις καταλαβαίνει αδιαφορεί. Δεν τον αφορούν. Όσο οι δημοσκοπήσεις είναι καλές γι αυτόν, δεν του καίγεται καρφί για τα υπόλοιπα. Νεκροί από τον κορωνοϊό μπερδεύονται με τα ποσοστά της ΝΔ. Το αποτέλεσμα όμως είναι λαμπρό. Όλα υπό έλεγχο.

«Τα τελευταία κομμάτια που πρόσθεσα στην γκαρνταρόμπα μου ήταν μια ολόσωμη φόρμα από τη γαλλική μάρκα ba&sh και ένα vintage πουκάμισο…Το πουκάμισο είναι εμπνευσμένο από τη στολή των τσολιάδων και το αγόρασα γιατί η επόμενη συλλογή Zeus+ Dione βασίζεται στην 200ή επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας, την οποία θα γιορτάσουμε το 2021».*

Η κοινωνία μπήκε παγωμένη στο δεύτερο lockdown. Μετρά ημέρες, εβδομάδες, μήνες. Αβεβαιότητα. Αμφιβολία. Θα φτάσει μέχρι την άνοιξη; Κι αν φτάσει μέχρι εκεί, τι συντρίμμια θα υπάρχουν;

Η άρχουσα τάξη της χώρας ετοιμάζεται να πανηγυρίσει για τα διακόσια χρόνια από την εθνική ανεξαρτησία. Glamorous kitsch για την μεγαλοπρεπή διασκέδαση των bourgeois.

Η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι σχεδιάζει ρούχα εμπνευσμένα από τη στολή των τσολιάδων. Η κυρία Αγγελοπούλου ονειρεύεται φιέστες, αλά Αθήνα 2004.

Ίσως η μοναδική καλή συνέπεια του κορονοϊού, είναι ότι μπορεί να γλυτώσουμε από τις φιέστες της κυρίας Αγγελοπούλου και τις τσολιάδικες κολεξιόν της κυρίας Γκραμπόφσκι.

*Πηγή https://www.iefimerida.gr/

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr