Newsroom

Newsroom

Οι ομιλίες των πολιτικών αργηχών για την ψήφο εμπιστοσύνης

Η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα

βουλή 2

Με εντάσεις και αντεγκλήσεις συνεχίζεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Μητσοτάκης: Τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας

Για «τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας» και «αίσχος αλληλοδανεισμού βουλευτών» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «κόμμα ακορντεόν» τους ΑΝΕΛ.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε σε «κοινοβουλευτικό ελιγμό με τριπλό στόχο: να αγκιστρωθεί ο κ. Τσίπρας, λίγο ακόμη στην εξουσία. Να στρωθεί ο δρόμος για την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Και να κρατηθεί στη ζωή το μόρφωμα των ΑΝΕΛ».

Παρατήρησε επίσης ότι τέσσερις από τους έξι βουλευτές οι οποίοι έχουν εκδηλώσει δημόσια την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση δεν ανέβηκαν στο βήμα για να αιτιολογήσουν την ψήφο τους. «Δύο είναι στην Κίνα, δύο κάνουν τους Κινέζους», σχολίασε.

«Ποτέ το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό» συμπλήρωσε ενώ υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τις Πρέσπες θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητά της επιβάλλει. «Θα ακουστούν όλοι οι βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους» συνέχισε, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να παραποιήσει τις αναλογίες στις επιτροπές της Βουλής.

Είπε επίσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «θα είστε ντε φάκτο μια κυβέρνηση μειοψηφίας και αυτό θα αντανακλάται στις επιτροπές της βουλής». Κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι «με ψέματα πήρε την εξουσία, με ψέματα την υπηρέτησε και με ψέματα θα την εγκαταλείψει», καθώς και ότι έκανε τους φτωχούς φτωχότερους, επιβαρύνοντας τους πολίτες με φόρους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ότι όχι μόνο καταστρέφει το παρόν, αλλά ναρκοθετεί και το μέλλον, καθώς και ότι βύθισε τη χώρα. Ανέφερε εξάλλου ότι πολλά κόμματα -και η Ν.Δ.- το τελευταίο διάστημα έχουν δεχθεί την συνεργασία βουλευτών, οι οποίοι είχαν διαγραφεί από τα κόμματά τους ή είχαν αποχωρήσει. «Πήγαν σε κόμμα της αντιπολίτευσης, όμως. Δεν πήγαν για να πάρουν κανένα υπουργείο», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι ανταλλάσσουν βουλευτές, ψήφους και υπουργεία, καθώς και ότι «έπαιξαν» συνειδητά με τα εθνικά θέματα για μικροπολιτικούς λόγους. «Αυτό δεν είναι πατριωτισμός, τυχοδιωκτισμός είναι» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε πως το κόμμα του είναι απέναντι σε κάθε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται και διερωτήθηκε: «Ποιος ακριβώς μας εγκαλεί; Εσείς που στήνατε κρεμάλες στο Σύνταγμα;;». Επέκρινε, δε, τον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντάς τον «πνευματικό πατέρα» της θεωρίας ότι υπάρχει καλή και κακή βία. Αναφέρθηκε, δε, στην επίθεση που δέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι δεν είχε την ευαισθησία να τον επισκεφθεί στο νοσοκομείο.

Χαρακτήρισε εκ νέου λάθος την απόφαση του Ευ. Αποστολάκη να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. «Δεν μπορεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε ένα βράδυ να γίνεται υπουργός, όπως δεν μπορεί σε ένα βράδυ η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να γίνεται σύμβουλός σας, και μετά επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής», σχολίασε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως όποιος ψηφίζει ναι, «εγκρίνει συνολικά το ναυάγιο που ζει τα τελευταία χρόνια η χώρα» και «ανοίγει τον δρόμο στη δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα». Επανέλαβε, δε, το αίτημά του για εκλογές το συντομότερο δυνατόν και τόνισε ότι η απάντηση θα έρθει στις κάλπες και θα είναι συντριπτική.

Γεννηματά σε Τσίπρα: Θα σκίζατε τα μνημόνια και σκίσατε τη μεσαία τάξη

Να ορίσει ημερομηνία εκλογών κάλεσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Προλαβαίνουμε να ψηφισουμε την αναθεώρηση του άρθρου 86. Μετά, πάμε σε εθνικές εκλογές», τόνισε μιλώντας στη Βουλη.

«Θα σκίζατε τα μνημόνια και σκίσατε τη μεσαία τάξη», σημείωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως υποθήκευσαν τη δημόσια περιουσία από τον Λευκό Πύργο έως την Κνωσό. «Πώς να μην χαμογελάει η κ. Μέρκελ μετά;», διερωτήθηκε.

«Από δήθεν εκφραστής της ελπίδας αποδείχθηκε ότι εσείς ο ίδιος είστε πιο παλιός από το παλιό», δήλωσε απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό, στον οποίο καταλόγισε πως έδωσε «συγχωροχάρτι στην καραμανλική περίοδο».

Διερωτήθηκε επίσης «τι σχέση μπορεί να έχουν οι δανεικοί πρόθυμοι ακροδεξιοί που σας στηρίζουν με τους αγνούς ανθρώπους της Αριστεράς;». Είπε επιπλέον ότι «εμείς θα είμαστε σταθερά απέναντι σε όποιον προσπαθεί να περιορίσει την έκφραση του δημοκρατικού λόγου».

Η κ. Γεννηματά καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι έλεγε ο συνεταίρος σας το 2015 “θα του μάθω να γράφει και με το δεξί” αλλά εσείς το παρακάνατε, γράφετε μόνο με το δεξί». «Κάθε μέρα που περνά με εσάς πρωθυπουργό χάνονται ευκαιρίες για την χώρα και για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα», συμπλήρωσε.

«Πρέπει να πάμε παρακάτω, ο κ.Τσίπρας κούρασε δεν τον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός» τόνισε η κ. Γεννηματά, επισημαίνοντας ωστόσο πως «δεν είναι λύση η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη», καθώς «αγωνιά μόνο για το πότε θα έρθει στην εξουσία».

Κουτσούμπας: Καταψηφίζουμε ξεκάθαρα την κυβέρνηση

Ξεκάθαρο μήνυμα για την καταψήφιση της κυβέρνησης έστειλε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε, επίσης, πως το ΚΚΕ καταψηφίζει ξεκάθαρα την κυβερνηση που φόρτωσε στο λαό ασήκωτα βάρη και συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων με συνεχείς μειώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα η κυβέρνηση «καλλιεργεί αυταπάτες στον ελληνικό λαό ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία που υπηρετεί μπορεί να γίνει φιλολαϊκή».

Όπως είπε «καταψηφίζουμε την κυβέρνηση η οποία καλεί σε συστράτευση για να φράξει και καλά τον δρόμο στην άκρα δεξιά, αυτή που με αντιλαϊκή πολιτική βοήθησε την ακροδεξιά».

«Καταψηφίζουμε την κυβερνητική πολιτική που λαμβάνει τον ρόλο σημαιοφόρου στα νατοϊκά σχέδια, την κυβέρνηση που την ώρα που μιλά για την ειρήνη, μετατρέπει την Ελλάδα σε αλυσίδα αμερικανικών βάσεων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως το Κομμουνιστικό Κόμμα καταψηφίζει και τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία – όπως είπε – «η κυβέρνηση θέλει να αλυσοδέσει τα Βαλκάνια στα δεσμα του ΝΑΤΟ».

«Προσπαθείτε να κάνετε το μαύρο – άσπρο και περιορίζετε την κοινωνική πολιτική. Μέχρι και πολιτιστικά μνημεία υπογράψατε στο υπερταμείο», επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

Καμμένος: Λέω όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών

Επισήμανε ότι πάγια θέση των ΑΝΕΛ είναι ο όρος “Μακεδονία” να μην περιέχεται σε καμία λύση του ζητήματος με την γειτονική χώρα.

«Εμείς διαγράφουμε αυτούς που διαφωνούν. Αυτοί ενώ παραδίδουν τον όρο Μακεδονία παριστάνουν τους Μακεδονομάχους», τόνισε ο πρώην υπουργός Άμυνας, αναφερόμενος στη ΝΔ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «αυτή η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης έχει να κάνει με ένα δίλημμα το οποίο λανθασμένα έφερε ο πρωθυπουργός κατά την άποψή μου, έχει να κάνει με το αν συμφωνούμε ή όχι με την Συμφωνία των Πρεσπών», συμπληρώνοντας ότι «στη συμφωνία που κάναμε με τον πρωθυπουργό ήταν ξεκάθαρο ότι εμείς δεν θα συμφωνήσουμε σε λύση που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. Η διαβεβαίωση που είχαμε ήταν ότι το θέμα θα έρθει προς συζήτηση μετά τις εκλογές».

«Ο κ.Μητσοτάκης θα ερχόταν να διαπραγματευτεί λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή, Βόρεια Μακεδονία, ελληνικέ λαέ. Κι ενώ λέει ότι δεν θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, λέει παράλληλα ότι θα το διαπραγματευτεί», τόνισε.

Θεοδωράκης: Ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, λέγοντας πριν από λίγο στην ομιλία του στη Βουλή ότι καταψηφίζει μη δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης. Τόνισε επίσης ότι οι 4 από τους 6 βουλευτές που δήλωσαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, απ άλλα κόμματα, αρνούνται να εξηγήσουν τη ψήφο τους.

«Η ψήφος εμπιστοσύνης επιβραβεύει τα όσα έκανε μέχρι τώρα η κυβέρνηση και δίνοντας λευκή επιταγή για όσα θα κάνει», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε πως η ψήφος των βουλευτών που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ είναι ψήφος μιας χρήσης και άμεσης απόδοσης . « Πρόκειται για ντεμέκ με κουστούμια κι όχι με φουστάνια», συμπλήρωσε.

«Ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση σημαίνει και ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν ισχύει το αντίθετο. Ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νόμισε ότι θα διαλύσει την αντιπολίτευση η οποία οχυρώθηκε στις κομματικές της γραμμές.

Κάλεσε όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν ότι δεν θα επιτρέπεται να αλλάζουν Κοινοβουλευτική Ομάδα όσοι βουλευτές αποχωρούν από το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν και χαρακτήρισε γελοιότητες την αφισοκόλληση εναντίον βουλευτών που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. « Έχουμε και εθνικιστές κουκουλοφόρους», επεσήμανε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επικαλούμενος τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της οικονομίας διερωτήθηκε αν νοιάζεται κανείς για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

«Αξίζουμε μια Ελλάδα αλλιώς, το Ποτάμι θέλει μια Ελλάδα αλλιώς κι ο λαός θα πρέπει άμεσα να κληθεί να αποφασίσει. Να μπει ένα τέλος σ΄αυτή τη κατάσταση που ζούμε. Χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή», κατέληξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Λεβέντης: Αυτή η συμφωνία και να κυρωθεί, θα ακυρωθεί

Ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο «το να απειλείται ένας βουλευτής» ωστόσο όπως είπε «τι μπορεί να κάνει η πλειοψηφία, τι μπορεί να κάνει ο πολίτης όταν βλέπει ότι η Βουλή προσπαθεί να κυρώσει μία συμφωνία για την οποία το 70% του λαού είναι αντίθετο».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απευθυνόμενος στην κυβέρνηση δήλωσε:« Πιστεύετε ότι θα είστε νικητές εάν περάσετε τη συμφωνία; Νικητές θα ήσασταν αν κατεβαίνατε στο λαό και τους πείθατε. Το αν επιβάλλετε με το ζόρι στο λαό την άποψή σας δεν είναι δημοκρατία».

Επίσης κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ότι δεν έκανε ούτε καν συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενώ, όπως είπε, «οι σκοπιανοί έκαναν και δημοψήφισμα».

«Μέσα μας ο ναύαρχος Αποστολάκης ήταν έμβλημα του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων τώρα που τον βλέπουμε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ τι να πούμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Λεβέντης.

Επιπλέον, ο κ. Λεβέντης στην ομιλία του στη βουλή κατά τα διάρκεια της συζήτησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ότι οδηγούν τη χώρα στο δικομματισμό και τελειώνοντας αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε:« Κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης της Βουλής. Ο Ελληνικός λαός είναι ιδιοκτήτης και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε αντάξιοι του λαού».  

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

2

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

Σε ταινία παραπέμπει το σκηνικό στην Καλαμάτα μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

438108010 18426626314000170 825866362010932573 n

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου, η Κατερίνα Βρανά ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο και κατάφερε…

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

nosokomeio agia olga giatros giatroi 2

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

Οι πρώτες πληροφορίες για τον άτυχο ασθενή στο Αγρίνιο - Οι αρχές ερευνούν τα αίτια…