ΚΒ

Κωνσταντίνος Βενάκης

Η κόρη του Τσε Γκεβάρα στην Αθήνα: «Τον δολοφόνησαν αλλά δε πέθανε ποτέ»

Οι κυβερνήσεις μπορούν να έρχονται να φεύγουν αλλά οι λαοί παραμένουν

photo1665145604 1024x581 1

«Το μάθημα ζωής που μας άφησε ο Τσε είναι πιο αναγκαίο από ποτέ» δήλωσε η Αδελαΐδα Γκεβάρα, κόρη του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα. Η κουβανή γιατρός βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή τα 55 χρόνια από τη δολοφονία του πατέρα της στη Βολιβία και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Το documentonews.gr βρέθηκε εκεί και παρακολούθησε τη συζήτηση που στο επίκεντρο του είχε τη κληρονομιά του Τσε και τη σύγχρονη Κούβα.

Την εκδήλωση συντόνιζε η Λιάνα Κανέλλη και την οργάνωση της είχε αναλάβει ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης εκ μέρους του Studio New Star Art Cinema. Η Λ. Κανέλλη άνοιξε την συζήτηση μιλώντας για τη κατάθεση της Μάγδας Φύσσα στο Εφετείο και τον «δολοφονημένο από φασίστες στον 21ο αιώνα» Παύλο Φύσσα. «Ο Τσε είναι το ”εμβόλιο” σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να καταστρέψει την ιδέα της επανάστασης και δη της λαϊκής», συνέχισε η βουλευτής του ΚΚΕ και αργότερα ανέφερε πως το «Κομμουνιστικό Κόμμα δεν ξέχασε ποτέ τη Κούβα». Η ίδια, μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «μπορεί του Τσε να του έκοψαν τα χέρια και το κεφάλι αλλά δεν τον σκότωσαν ποτέ».

Εν συνεχεία, τον λόγο πήρε ο νέος πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση και μετέδωσε τις ευχαριστίες του σε παρευρισκόμενους και οργανωτές. Από τη μεριά του Β. Κοσσυβάκης παρουσίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 55 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε, με τη κεντρική εκδήλωση να πραγματοποιείται το Σάββατο 8 Οκτώβρη στο Studio New Star Art Cinema με ομιλία της Α. Γκεβάρα και του κουβανού πρέσβη.

photo1665145604 scaled

«Ανάγκη να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας ως λαοί»

Η Αδελαΐδα ξεκινώντας τη τοποθέτηση της αναφέρθηκε στα σύγχρονα λατινοαμερικανικά κινήματα που κατέκτησαν την εξουσία μέσω των εκλογών και δέχθηκαν ανηλεή πόλεμό τα μεγάλα ΜΜΕ. Ως εκ τούτου, μαθαίνουμε πολλά κακές ειδήσεις και η θέση των κυβερνήσεων είναι ασθενής.

Πάρα ταύτα, «οι κυβερνήσεις μπορούν να έρχονται να φεύγουν αλλά οι λαοί παραμένουν» δήλωσε μεταξύ άλλων η Γκεβάρα. Γι’ αυτό το λόγο είναι «ανάγκη να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας ως λαοί», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, μετά από ερώτηση που της τέθηκε, απαρίθμησε τις δεκάδες χώρες που αυτές τις μέρες έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία του Τσε από τον βολιβιανό στρατό και τη CIA, δείχνοντας πως μετά από 55 χρόνια η κληρονομιά του αργεντινού επαναστάτη είναι ακόμη ζωντανή. Σύμφωνα με την ίδια, είναι επιτακτική ανάγκη να καλλιεργηθεί και να μεταλαμπαδευτεί η αξία του αλληλοσεβασμού και κυρίως η αξία του «να μάθουμε να ακούμε».

Συν τοις άλλοις, η Αδελαΐδα Γκεβάρα, η οποία είναι γιατρός και έχει εργαστεί ως εθελοντής σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής, παίρνοντας πλούσιες εμπειρίες και γνώσεις, έκανε ειδική μνεία έγινε στη κουβανική επανάσταση και στη σημασία που δόθηκε στη μόρφωση και στην ανάπτυξη του πολιτισμού, μια και «είναι αναγκαίο για το ιστορικό προτσές ο λαός να είναι μορφωμένος». «Οι νέοι πρέπει να να νιώθουν ότι είναι ενσωματωμένοι στο ιστορικό προτσές» ανέφερε η Αδελαΐδα, δείχνοντας πως υπάρχει διάθεση στην Αβάνα για ριζικές αλλαγές στη μετά-Κάστρο εποχή. «Το στοίχημα αυτό πρέπει να κερδηθεί αλλιώς δε θα υπάρχει μέλλον για τη κουβανική επανάσταση», επισήμανε η ίδια και αποκάλυψε πως αυτό «δεν πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία για τη Κούβα», λέγοντας παράλληλα ότι η «λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε τη σκέψη του Τσε».

photo1665145605 scaled

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…