Newsroom

Newsroom

Η Κομισιόν ζητά το πακέτο Χατζηγάκη

Με νέα επιστολή της στον υπ. Ανάπτυξης ζητά η Κομισιόν άμεσα την ανάκτηση από τους αγρότες τα 424 εκατ. ευρώ του πακέτου Χατζηγάκη. Αναφέρεται…

Με νέα επιστολή της στον υπ. Ανάπτυξης ζητά η Κομισιόν άμεσα την ανάκτηση από τους αγρότες τα 424 εκατ. ευρώ του πακέτου Χατζηγάκη. Αναφέρεται ότι μέχρι τις 5 Ιανουαρίου θα πρέπει η ελληνική πλευρά να έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ανάκτησης των πρώτων ποσών από τους 700.000 αγρότες που ωφελήθηκαν μέσω των «μαιμού» αποζημιώσων που δόθηκαν το 2009.

Έιναι ένα θέμα που προσπαθει εδώ και καιρό η ελληνική πλευρα να καθυστερήσει αλλά μάταια.Ετσι, μετά και την προ ημερών νέα ήττα της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο, το οποίο απέρριψε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, η Κομισιόν έστειλε νέα επιστολή, με την οποία ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να “προβεί στις ενέργειες ανάκτησης των 424 εκατ. ευρώ που κρίθηκαν ως παράνομες ενισχύσεις”. 

«Απαντήστε μας ως τις 5 Ιανουαρίου για το τι ακριβώς ενέργειες έχετε κάνει προκειμένου να ανακτήσετε τα ποσά», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή. Μπροστά στην επιμονή των Βρυξελλών, υπήρξαν χθες έκτακτες συσκέψεις στο υπουργείο, που προσπαθεί πάντα κερδίσει χρόνο μέσα από νομικές διαδικασίες. «Προφανής πολιτική αυτοκτονία θα ήταν να αρχίσουμε τώρα να ζητάμε πίσω χρήματα από αγρότες», απαντά στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.  Θυμίζουμε ότι στην απόφαση που εξέδωσε πριν από δύο εβδομάδες το Ευρωπαικό Δικαστήριο, επαναλαμβάνει τις αρχικές του θέσεις ότι τα ποσά δεν αφορούσαν αποζημιώσεις για ζημιές αλλά ήταν κρατικές ενισχύσεις, ότι νοθεύτηκε ο ανταγωνισμός, ενώ δεν δέχεται το ελληνικό αίτημα να εξαιρεθούν από την ανάκτηση ποσά 180 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για ποσά που αφορούσαν τις εισφορές που είχαν καταβάλλει το 2009 στον ΕΛΓΑ οι αγρότες. Η ελληνική πλευρά υποστήριζε από την αρχή ότι στα 424 εκατ. ευρώ του πακέτου Χατζηγάκη συμπεριελήφθησαν και τα 180 εκατ. ευρώ των αγροτικών εισφορών. Αρα, αφού τα 180 εκατ. ευρώ ήταν ούτως ή άλλως χρήματα των αγροτών, το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ζητούσε να μην ανακτηθούν. 

Ομως στην απόφασή του το Δικαστήριο δεν δέχεται το αίτημά μας. Συμφωνεί μόνο η Ελλάδα να κάνει χρήση των ποσών του κανονισμού De Minimis για το 2009 (περίπου 75 εκ. ευρώ) προκειμένου να δικαιολογήσει μέσω αυτών αντίστοιχα χρήματα που καταβλήθηκαν στους αγρότες μέσω του πακέτου Χατζηγάκη.

Εδώ και μήνες η ελληνική πλευρά παζαρεύει με τις Βρυξέλλες προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το προς ανάκτηση ποσό, και να περιορίσει όσο το δυνατόν τον αριθμό των εμπλεκόμενων, εξαιρώντας από τη σχετική λίστα τους συνταξιούχους (25.000), όσους εισέπραξαν μικροποσά έως 100 ευρώ, αλλά και όσους απεβίωσαν.

Σύμφωνα με τη λίστα που έχει στα χέρια του ο ΕΛΓΑ και η ηγεσία του υπουργείου, ενώ ο μέσος όρος αποζημίωσης που εισέπραξε η μεγάλη μάζα των 500.000 αγροτών δεν υπερέβη τα 150 ευρώ κατ’ άτομο, για μια ομάδα 1.818 μεγαλοαγροτών το μέσο «μπόνους» κυμάνθηκε στα 11.600 ευρώ, ενώ για 783 ανήλθε σε 19.330 ευρώ. Υπάρχουν και 83 προνομιούχοι που έβαλαν στην τσέπη από 30.000 ώς και άνω των 100.000 ευρώ!

Οι παραπάνω είναι οι πρώτοι που θα κληθούν όπως φαίνεται να επιστρέψουν πίσω χρήματα. Διότι εισέπραξαν ποσά άνω των 15.000 ευρώ, πάνω δηλαδή από το πλαφόν του λεγόμενου κανονισμού De Minimis, που προσδιορίζει τις επιτρεπόμενες κρατικές ενισχύσεις που δικαιούται κάθε χώρα να καταβάλλει για έκτακτες καταστάσεις (π.χ. καταρροϊκός πυρετός).

Ακόμη δηλαδή και αν το τελικό δικαστήριο, αυτό του προσεχούς Απριλίου – που θα κληθεί να εκδικάσει το ελληνικό αίτημα αναίρεσης της απόφασης- δεχθεί το επιχείρημά μας, να «συμψηφιστεί» μεγάλο μέρος των αποζημιώσεων Χατζηγάκη με κονδύλια από τον De Minimis, φαίνεται ότι οι άνω των 15.000 ευρώ και πάλι θα πληρώσουν. Στο «κόκκινο» βρίσκονται και όσοι εισέπραξαν από 7.500 ευρώ και πάνω, κ.ο.κ.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Εξοργιστικό περιστατικό στην Κρήτη: 44χρονος χτύπησε τη σύζυγο και τις κόρες του – Συνελήφθη από την αστυνομία

via 252863 212661 type13262

Εξοργιστικό περιστατικό στην Κρήτη: 44χρονος χτύπησε τη σύζυγο και τις κόρες του – Συνελήφθη από την αστυνομία

Απαράδεκτος 44χρονος στη Χερσόνησο της Κρήτης άσκησε βία στη γυναίκα του και τα παιδιά του

Καλαμάτα: Στο νοσοκομείο πατέρας και κόρη που τραυματίστηκαν από ναυτική φωτοβολίδα – Μία σύλληψη

fotovolida

Καλαμάτα: Στο νοσοκομείο πατέρας και κόρη που τραυματίστηκαν από ναυτική φωτοβολίδα – Μία σύλληψη

Ο άνδρας εκτόξευσε χθες το απόγευμα μία ναυτική φωτοβολίδα που κατέληξε στην αυλή σπιτιού, με…

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

μιχαλης ρεππας

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

Το δικό του «αντίο» στην Άννα Παναγιωτοπούλου είπε ο Μιχάλης Ρέπας