Newsroom

Newsroom

Η Κομισιόν απειλεί, αλλά οι Ιταλοί δεν κάνουν πίσω για τον προϋπολογισμό

Η πρωτοφανής κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι πρώτες αντιδράσεις από τη Ρώμη

salvini

Η ιταλική κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τον προϋπολογισμό της για το 2019, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, μία μέρα μετά την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομσιόν.

“Οι Ιταλοί πάνω απ’ όλα”, διεμήνυσε ο Σαλβίνι, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν θέλει η Ιταλία να εγκαταλείψει το ευρώ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, ζήτησε από την Ιταλία να παρουσιάσει ένα αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, εντός τριών εβδομάδων, καθώς το ιταλικό προσχέδιο προβλέπει μια διαρθρωτική επιδείνωση ύψους 0,8% του ΑΕΠ το 2019, όταν τον Ιούλιο του 2018 είχε γίνει σύσταση στην Ιταλία να προβεί σε διαρθρωτική βελτίωση ύψους 0,6% του ΑΕΠ.

Επίσης, ο ιταλικός προϋπολογισμός προβλέπει δημοσιονομική επέκταση κοντά στο 1% του ΑΕΠ, ενώ είχε γίνει σύσταση στη Ρώμη για δημοσιονομική προσαρμογή. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το μέγεθος της απόκλισης (περίπου στα 25 δισ. ευρώ) είναι “πρωτοφανές στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης”.

Έτσι, πλέον η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ιταλίας, με τα στελέχη της κυβέρνησης πάντως να δείχνουν απρόθυμα να προχωρήσουν στις αλλαγές που ζητά η Κομισιόν, αψηφώντας τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Ιταλία εφόσον ο προϋπολογισμός παραμείνει ως έχει.

“Θα αντιπαρατεθούμε με στοιχεία, με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, με την αξία των μεταρρυθμίσεων που έχουμε προτείνει και θα παρουσιαστούμε σε τρεις εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνεχίσουμε αυτόν τον εποικοδομητικό, ειλικρινή και ψύχραιμο διάλογο” είπε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μιλώντας την Τρίτη σε Ρώσους και Ιταλούς δημοσιογράφους.

“Δεν πρόκειται για αυτοσχεδιασμό, είναι ένας προϋπολογισμός που τον μελετήσαμε επί μακρόν και κατά συνέπεια το να πούμε σήμερα ή αύριο το πρωί ότι τον αναθεωρούμε δεν θα είχε νόημα. Ο προϋπολογισμός αυτός εκφράζει την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μας” επέμεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Αίσθηση μάλιστα προκαλεί η κίνηση ενός ευρωβουλευτή της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, ενός εκ των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας του οποίοθ ηγείται ο Ματέο Σαλβίνι, να βγάλει το παπούτσι του και να “συντρίψει” με αυτό τις σημειώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο αναφορικά με την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού.

Ο Άντζελο Τσιόκα ανέβηκε στο βήμα μετά τις δηλώσεις Μοσκοβισί και πήρε τις σημειώσεις του από το τραπέζι. Κατόπιν σήκωσε ένα παπούτσι, με το οποίο άρχισε να χτυπάει τα φύλλα, αφήνοντας στην κυριολεξία άφωνο τον Γάλλο επίτροπο.

«Στο Στρασβούργο, περπάτησα (με μια σόλα που κατασκευάστηκε στην Ιταλία!!!) στο βουνό των ψεμάτων που ο Μοσκοβισί έγραψε εναντίον της χώρας μας!!! Η Ιταλία αξίζει τον σεβασμό» ήταν το tweet που έστειλε αργότερα ο ευρωβουλευτής.

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Πίστευα ότι επρόκειτο για έναν υπάλληλο του Κοινοβουλίου, που πήρε τις σημειώσεις μου. Όχι, ήταν ένας βουλευτής! Αυτοί που συνθλίβουν κείμενα και αποφάσεις με το χτύπημα ενός παπουτσιού δεν σέβονται ούτε τους κανόνες ούτε τους θεσμούς ούτε τη Δημοκρατία. Δεν σέβονται καν το λειτούργημά τους».

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…