Η Κολομβία και το ελληνικό παρακράτος

Πριν από λίγες μέρες αποκαλύφθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπαλλήλους μεταναστευτικών οργανισμών, δημοσιογράφους, δικηγόρους, αλλά και ακτιβιστές που ασχολούνται με το προσφυγικό.

Είμαι ο δημοσιογράφος που παρακολουθεί η ΕΥΠ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπήκε ούτε στον κόπο να διαψεύσει την αποκάλυψη, παρόμοιες της οποίας έχουν ρίξει κυβερνήσεις στον υπόλοιπο κόσμο. Τη δουλειά ανέλαβαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που έθαψαν κυριολεκτικά την είδηση. Κανένα τηλεοπτικό δελτίο δεν συγκινήθηκε, ούτε έκανε την παραμικρή αναφορά στο θέμα. Kαι κανένα πρωτοσέλιδο του συστημικού Τύπου δεν βρήκε χώρο για να αφιερώσει έστω κι ένα μονόστηλο στις καταγγελίες.
 

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας συνελήφθη να ανταλλάσσει κοκαϊνη και ερωτικές σχέσεις με νεαρούς. Στα συστημικά ΜΜΕ, επικράτησε ξανά άκρα του τάφου σιωπή. 
 
Ο συγκεκριμένος δικαστικός είχε καλή θητεία και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η προσωπική του ζωή επηρέαζε τις αποφάσεις του. Αλλά τι θα γινόταν αν ήταν κάποιος άλλος ήταν στη θέση του, ευάλωτος στις πιέσεις ανθρώπων χωρίς ή και με σχέσεις με τα ΜΜΕ;
 
Aς πάρουμε το παράδειγμα του κ. Φουρθιώτη, τον οποίο προστάτευαν 14 αστυνομικοί, χωρίς να έχει δοθεί η παραμικρή εξήγηση για μια προστασία αντίστοιχη με προέδρου της Δημοκρατίας. Ποιος είχε δώσει την εντολή και γιατί;
 
Οι αστυνομικοί που τον φρουρούσαν είχαν καταγγείλει στους ανωτέρους τους την απαράδεκτη συμπεριφορά του τηλεπαρουσιαστή. Τους ζητούσε να κάνουν πράγματα άσχετα με τα καθήκοντά τους, ήταν αυταρχικός, αγενής και εριστικός. Τους απειλούσε μάλιστα ότι θα τους αναφέρει στον διοικητή τους, δείχνοντας τεράστια άνεση με τα  υψηλά κλιμάκια της ΕΛ. ΑΣ.
 
Σε μια άλλη περίπτωση είχε μπουκάρει στο υπουργείο Εργασίας απειλώντας θεούς και δαίμονες. Για περίεργους λόγους ο υπουργός δεν φώναξε την αστυνομία και το περιστατικό αποσιωπήθηκε.
 
Μέχρι και την τελευταία στιγμή, δύο ανύπαρκτα site του Φουρθιώτη, φιγουράριζαν στον κατάλογο της χρηματοδότησης της λίστας Πέτσα. Όπως δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι τους τυχερούς της λίστας Πέτσα υποδείκνυε το Μέγαρο Μαξίμου, ποιες είναι οι σχέσεις του τελευταίου με την υπόδικη τηλεπερσόνα που είχε πάρει μάλιστα και προκαταβολή; Τι γνωρίζει ο Φουρθιώτης για να του αποδίδουν τόσες τιμές; Ο κ. Φουρθιώτης κατηγορείται ότι  έψαχνε πρόσωπα του υποκόσμου να πυροβολήσουν το σπίτι του, ώστε να λάβει εκ νέου αστυνομική προστασία. Επίσης, ήθελε «να βγάλει από τη μέση τον δημοσιογράφο Κ. Βαξεβάνη και έναν ακόμη δημοσιογράφο με ξένο όνομα». Ο Βαξεβάνης είναι ορκισμένος εχθρός της κυβέρνησης και η εφημερίδα του είναι η μόνη που αποκλείστηκε από τη λίστα Πέτσα.
 
Σε κάθε περίπτωση, η αστυνομία φρουρούσε έναν εγκληματία.Ο τότε υπουργός της Αστυνομίας κ. Χρυσοχοϊδης, είχε χαρακτηρίσει ως «εξαιρετικά δυσώδη» την υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη. Παρόλα αυτά, ο Φουρθιώτης αποφυλακίζεται και βγάζει εφημερίδα! Ενώ οι δολοφόνοι του αστυνομικού συντάκτη Καραϊβάζ, δεν έχουν βρεθεί. Μετά τις εκλογές του 2019, ο έλεγχος της ΕΥΠ πέρασε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβρη, το επιχειρησιακό σχέδιο προέβλεπε να ενεργοποιηθεί το κλιμάκιο πληροφοριοδοτών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Τι δουλειά έχει η ΕΥΠ με τη δημόσια ασφάλεια, όταν μάλιστα όπως προαναφέρθηκε, άρχισε να παρακολουθεί ακτιβιστές και δημοσιογράφους, που δεν είναι ύποπτοι κατασκοπείας; Είναι από όλα τα παραπάνω προφανές, ότι στήνεται σταδιακά ένας παρακρατικός μηχανισμός, που συχνά ξεπερνά και τους υπουργούς. Με τη βοήθεια φιλικών ΜΜΕ και με παράλληλη προσπάθεια να δημιουργηθούν νέα, απόλυτα ελεγχόμενα, για τις βρόμικες δουλειές. Να αποσιωπούν, να σπιλώνουν, να εκβιάζουν και να επιτίθενται,
 
Την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε το αδιανόητο: μια ομάδα ατόμων, με επικεφαλής την τηλεπαρουσιάστρια Σάσα Σταμάτη, εισέβαλαν στη θεατρική σκηνή και διέκοψαν την παράσταση του κωμικού Χριστόφορου Ζαραλίκα. «Είναι πάρα πολύ άσχημα τα πράγματα και θα σας πω εξαρχής ότι αυτό το γεγονός δεν ήταν το χειρότερο που θα τύχει στο ελληνικό θέατρο. Δυστυχώς έρχονται και χειρότερα», είπε ο κωμικός. Μετά τους αγανακτισμένους θεατές, έρχονται οι αγανακτισμένοι πολίτες.
 
Τις προάλλες, έκανε το γύρο του διαδικτύου το βίντεο ενός στημένου ποδοσφαιρικού αγώνα στην Κολομβία. Αλλά στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει μόνο η παρθενιά της θεάς μπάλας. Αλλά της Δημοκρατίας! 

ΥΓ Την Τρίτη, τα Νέα είχαν στη πρώτη τους σελίδα τίτλο: «Pandora Papers, στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα Ελλήνων».
 
O τίτλος παρέπεμπε στη σελίδα 4 της εφημερίδας, όπου δεν υπήρχαν ονόματα, αλλά μια μίνι- είδηση κυριολεκτικά 16 γραμμών:
 
«Τα ονόματα των Ελλήνων που περιλαμβάνονται στη λίστα των Pandora Papers έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Η λίστα περιλαμβάνει 239 ονόματα και 78 διευθύνσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 650 δημοσιογράφοι από 117 χώρες, διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια. Πραγματοποιήθηκε ενδελεχής έλεγχος 6.500.000 φακέλων με 30.000 offshore εταιρείες ».

Πηγή: Tvxs

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr