Η κλιματική κρίση φέρνει κρίση «στους γάμους» των άλμπατρος

Τα άλμπατρος είναι εκ των πλέον μονογαμικών ζώων που υπάρχουν στη φύση -  Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, η κλιματική αλλαγή και τα θερμότερα νερά «σπρώχνουν» τα άλμπατρος σε υψηλότερα ποσοστά χωρισμού - για λόγους με τους οποίους μπορεί να ταυτιστεί όλη η ανθρωπότητα.

karin hiselius EROxfjSym1g unsplash

Η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση στα διαζύγια του συγκεκριμένου πτηνού – Δείτε το γιατί

Σύμφωνα με ερευνητές, η άνοδος της θερμοκρασίας στο νερό αναγκάζει τα άλμπατρος να μεταναστεύσουν σε μακρινές τοποθεσίες στην αναζήτηση τροφής – πράγμα που τους προκαλεί άγχος – με κόστος τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Τα πουλιά άλμπατρος, κατατάσσονται στη λίστα των ιδιαίτερα μονογαμικών ειδών του ζωικού βασιλείου – ωστόσο αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει εξαιτίας της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή. 

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, η κλιματική αλλαγή και τα θερμότερα νερά «σπρώχνουν» τα άλμπατρος σε υψηλότερα ποσοστά χωρισμού. Η συγκεκριμένη έρευνα θέτει και τον παράγοντα των διαζυγίων των εκ των πλέον μονογαμικών ζώων που υπάρχουν στη φύση, ως παράμετρο για την απειλή που αντιμετωπίζουν. Το σύνηθες για αυτά τα μονογαμικά πουλιά είναι πως αφού επιλέξουν σύντροφο, μονάχα 1-3% θα χωρίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους για να βρουν κάποιον άλλον, ίσως «πιο συμβατό» σύντροφο αργότερα. 

Ωστόσο, με βάσει τα νέα δεδομένα που έχουμε από την άνοδο της θερμοκρασίας στο νερό, οι μέχρι τώρα στατιστικές «χωρισμού των άλμπατρος» έχουν αρχίσει να αλλάζουν, με τα νέα δεδομένα να δείχνουν έως και 8% αύξηση στους χωρισμούς. Η έρευνα βασίζεται στην παρατήρηση 15.500 ζευγαριών άλμπατρος, καλύπτοντας μια περίοδο 15 χρόνων. Για τα θαλάσσια πτηνά, πιο ζεστά νερά σημαίνει λιγότερο ψάρι και λιγότερο κατάλληλο περιβάλλον για επιβίωση. Κατά συνέπεια, ολοένα και λιγότερα πτηνά θα επιβιώσουν. Οι ορμόνες τους παράγουν περισσότερο στρες, ενώ παράλληλα, χρειάζεται να καλύψουν ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις για να κυνηγήσουν τροφή. 

Ειδικότερα, όπως γίνονται πιο δυσμενείς οι περιβαλλοντικές συνθήκες, χρόνο με το χρόνο, το ποσοστό αυξάνεται και είναι πλέον στο 8%. Πώς διαπιστώνεται ο χωρισμός; Από τον αριθμό των άλμπατρος που έφυγαν για πιο πράσινα βοσκοτόπια, αφότου είχαν κάνει την επιλογή συντρόφου. Οι ασυνήθιστα ζεστές θερμοκρασίες του νερού, έκαναν πιο δύσκολη την εξεύρεση τροφής και πιο σκληρό το περιβάλλον διαβίωσης και έτσι άλλαξε η φύση των συγκεκριμένων πτηνών, που υποχρεώθηκαν να φύγουν μακριά για να σωθούν να κυνηγήσουν.

Την πρώτη φορά που αναφέρθηκε το θέμα των ‘διαζυγίων’ μεταξύ των πτηνών ήταν το 1996 όταν ένας ορνιθολόγος συγκέντρωσε data από 100 διαφορετικά είδη που είχαν ‘μακροχρόνιες σχέσεις’. Υπήρχε είδος με 67% ποσοστό χωρισμού. Το άλμπατρος είχε μηδέν.

Πώς γινόταν γνωστό το τέλος της σχέσης; Από την αδυναμία αναπαραγωγής.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, έγινε γνωστό η κλιματική αλλαγή έχει (και) ως συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση στα διαζύγια του συγκεκριμένου πτηνού.

H κλιματική αλλαγή έχει διαλύσει τους δεσμούς των άλμπατρος, για λόγους με τους οποίους μπορεί να ταυτιστεί όλη η ανθρωπότητα.

Τα πτηνά αυτά, έχουν αρκετά ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά στον τρόπο ζωής: Ζουν κατά μέσο όρο 50-60 χρόνια, ενώ περνάνε μέσα από μια μακρά και «αλλόκοτη φάση» εφηβείας καθώς μαθαίνουν πώς να αποπλανήσουν το ταίρι τους, μέσω ενός «ειδικού χορού». Στη συνέχεια, για πολλά έτη ταξιδεύουν μέχρις ότου να ωριμάσουν. Τελικά, βρίσκουν έναν σύντροφο ζωής και «το γιορτάζουν» όποτε ξανά ανταμώνουν, έπειτα από μακρά απουσία.

Συνεπώς, οι σχέσεις των άλμπατρος όπως και των ανθρώπων, περνάνε «κρίση» σε αντίξοες συνθήκες – όπου η αναζήτηση τροφής και η επιβίωση – ολοένα και δυσκολεύουν.

Με πληροφορίες από The Guardian

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

438108010 18426626314000170 825866362010932573 n

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου, η Κατερίνα Βρανά ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο και κατάφερε…

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

nosokomeio agia olga giatros giatroi 2

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

Οι πρώτες πληροφορίες για τον άτυχο ασθενή στο Αγρίνιο - Οι αρχές ερευνούν τα αίτια…

Μαμαλάκης για Βέφα: «Λυπάμαι που στην ηλικία της θα ασχοληθεί με την πολιτική και με αυτό το κόμμα μάλιστα» (Video)

mamalakis alexiadou 2

Μαμαλάκης για Βέφα: «Λυπάμαι που στην ηλικία της θα ασχοληθεί με την πολιτική και με αυτό το κόμμα μάλιστα» (Video)

«Ένας κουρασμένος άνθρωπος τι μπορεί να προσφέρει στην πολιτική; Μέχρι και η μετακίνησή του είναι…