Η κλιματική καταστροφή είναι ταξική

Αν νομίζουμε πως οι κυβερνήσεις και οι ισχυροί του πλανήτη αγνοούν την κλιματική αλλαγή, τότε είμαστε εμείς που ζούμε στη δική μας φούσκα άγνοιας. Οι πλούσιοι ξέρουν ότι έρχεται μια μεγάλου μεγέθους καταστροφή λόγω του κλίματος και προετοιμάζονται για να την επιζήσουν – εκείνοι, όχι εμείς

globe

Μπορεί να ακούγεται λίγο σαν θεωρία συνωμοσίας, αλλά δεν είναι. Κράτη και ελίτ προετοιμάζονται ενεργά για την κλιματική κατάρρευση. Για παράδειγμα, πολλά Δυτικά κράτη οχυρώνουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τα σύνορά τους, απέναντι στην αναμενόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από φτωχότερα κράτη, που είτε βρίσκονται σε μέρη του πλανήτη που θα γίνουν ακατοίκητα είτε είναι πολύ φτωχά για να προσφέρουν ανακούφιση στους πολίτες τους. Ο δημοσιογράφος Κρίστιαν Παρέντι έχει ονομάσει αυτήν την τακτική ως «η πολιτική της οπλισμένης σωστικής λέμβου».

Αλλά δεν είναι μόνο η διαφορά πλούσιων και φτωχών κρατών που θα δημιουργήσει – ή ήδη δημιουργεί – αυτό που ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, Φίλιπ Άλστον, χαρακτήρισε ως «κλιματικό απαρτχάιντ». Ακόμα και εντός των συνόρων των πλούσιων κρατών, οι συνθήκες ζωής και οι δυνατότητες επιβίωσης των φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού θα χειροτερεύσουν δραματικά.

Στον αντίποδα, οι πλούσιοι ήδη ετοιμάζονται για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις ανέσεις – και τις ζωές τους. Περίπου σαν να παίζουν ένα βιντεοπαιχνίδι, όπου όποιος έχει τα περισσότερα χρήματα και κάνει τις πιο έξυπνες επιλογές, κερδίζει κι επιζεί του Αρμαγεδδώνα.

Στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, τα σπίτια αστέρων και διασήμων σώθηκαν με την παρέμβαση ιδιωτικών πυροσβεστών, πληρωμένων από ασφαλιστικές εταιρείες για να σώζουν τις περιουσίες μονάχα όσων έχουν το απαραίτητο κεφάλαιο.

Στην πόλη του Μαϊάμι, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τις βίλες τους σε παράκτιες περιοχές και αγοράζουν γη σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και μακρύτερα από την ακτή, γνωρίζοντας ότι τα μέχρι πρότινος «φιλέτα» θα βρίσκονται σύντομα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι περιοχές στις οποίες καταφεύγουν οι ελίτ, είναι οι φτωχότερες της πόλης, με τους κατοίκους τους να αναγκάζονται με τη σειρά τους να μετοικίσουν πιο κοντά στο νερό. Και φυσικά να κινδυνεύουν περισσότερο στην επερχόμενη αύξηση της στάθμης των υδάτων, σε ένα φαινόμενο που έχει ονομαστεί «κλιματικός εξευγενισμός» (climate gentrification).

Άλλοι δισεκατομμυριούχοι αγοράζουν γη σε χώρες που αναμένεται να μη δουν τόσο έντονες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τη Νέα Ζηλανδία να αντιδρά απαγορεύοντας την αγορά σπιτιών από ξένους, για να κρατήσει τις τιμές σε επίπεδα προσιτά για τους ντόπιους.

Επίσης, στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, κάποιοι δισεκατομμυριούχοι όντως ετοιμάζονται να δημιουργήσουν αποικίες στον Άρη. Φανταζόμαστε πως αν τα καταφέρουν, δε θα είναι ιδιαίτερα φτηνό το εισιτήριο. Άλλοι θέλουν να κάνουν upload τον εαυτό τους σε υπερ-υπολογιστές.

Όποια κι αν είναι τα σχέδιά τους, οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ έχουν ένα κοινό. Ξέρουν και πιστεύουν ότι έρχεται το «Γεγονός», το οποίο είναι η κλιματική κατάρρευση. Η δράση τους για να το αποτρέψουν είναι μηδαμινή. Προετοιμάζονται για να το επιζήσουν. Σε πλήρη συνεννόηση με την ταξική τους συνείδηση, δε δίνουν δεκάρα τι θα κάνουμε εμείς.

Πηγή: info-war.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…