Αυτό ίσως που τρομάζει τους ειδικούς είναι η ερημοποίηση. Ο δρ γεωπονίας Ευάγγελος Βέργος, διευθυντής του νέου Ι-ΙΕΚ που έθεσε σε λειτουργία από την 1η Οκτωβρίου η Αµερικανική Γεωργική Σχολή Σχολή, περιέγραψε ένα δυσοίωνο σενάριο και για την Ελλάδα.
«Μπορεί να τροµάζει, αλλά η ερηµοποίηση θα χτυπήσει την πόρτα και της χώρας µας. Μελλοντικά θα δηµιουργηθούν συνθήκες ευνοϊκές για άλλες καλλιέργειες όπως της µπανάνας και του καφέ», προέβλεψε και αποκάλυψε ότι ενόψει αυτής της εποχής, ήδη η Αµερικανική Γεωργική Σχολή έχει αρχίσει να προετοιµάζεται.
Διευκρίνισε ότι αν και είναι ακόµη σε πρώιµο στάδιο, προωθείται συνεργασία της Σχολής µε ιδιωτικές επιχειρήσεις, µε σκοπό να διερευνηθεί αν µπορεί να ευδοκιµήσει η καλλιέργεια καφέ, κάτω από τεχνικές συνθήκες που θα προσοµοιάζουν σε περιβάλλον ανάλογο µε αυτό που αναµένεται στη χώρα λόγω κλιµατικής αλλαγής.
Αλλά και ίδια η Σχολή άρχισε να πειραµατίζεται, µαζί µε το ΕΚΕΦΕ Δηµόκριτος και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και µε την αξιοποίηση της νανοτεχνολογίας στη γεωργία προσβλέποντας σε περιορισµό των καταναλώσεων αρδευτικού νερού δεδοµένου ότι αυτός ο φυσικός πόρος θα είναι από τα θύµατα των καιρικών µεταβολών.
Εντάξει να έρθουν οι μπανάνες και οι καφέδες. Θα προσαρμοστούμε. Αν όμως συνεχιστεί η ερημοποίηση, τι θα απογίνουμε; Άμμος και καμήλες;