Newsroom

Newsroom

Η Κεφαλονιά μετράει τις πληγές της, ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζονται

Να επουλώσουν τις πληγές τους προσπαθούν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, οι οποίοι για τρίτο 24ωρο χορεύουν στους ρυθμούς του εγκέλαδου.…

kefalonia 0

Να επουλώσουν τις πληγές τους προσπαθούν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, οι οποίοι για τρίτο 24ωρο χορεύουν στους ρυθμούς του εγκέλαδου. Τα ξημερώματα σημειώθηκε και νέα σεισμική δόνηση, αυτή τη φορά ύψους 4,2 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι αναστατώθηκαν. Κάτι που είναι λογικό μετά και την ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής. Ο χθεσινός σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιόμετρα και επίκεντρο εννέα χιλιόμετρα δυτικά του Ληξουρίου. Ακολούθησαν ακόμη δύο μετασεισμοί μεγέθους 3,8 και 3,9 Ρίχτερ.

Οι συνεχείς μετασεισμοί δημιουργούν ανησυχία στους κατοίκους του νησιού. Όσοι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους διανυκτέρευσαν για δεύτερο βράδυ μέσα στα αυτοκίνητά τους ή στο πλοίο Super Fast 11 που έχει δέσει στο Αργοστόλι γι’ αυτό τον σκοπό.

Περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι που τα σπίτια τους υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κρίθηκαν ακατάλληλα από τους ελεγκτές πέρασαν τη νύχτα στο πλοίο. Εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει στην Κεφαλονιά ακόμη ένα πλοίο, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ με δυναμικότητα 1.300 επιβατών.

Κλειστά σχολεία και έλεγχοι σε κτίρια

Στο μεταξύ τα σχολεία αναμένεται να παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Μέχρι στιγμής τρία σχολικά κτίρια του Ληξουρίου έχουν κριθεί ακατάλληλα. Δεν είναι όμως και οι μόνες καταστροφές. Οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι είναι σχεδόν κατεστραμμένες. Η παραλία έχει ανοίξει, η πλατεία έχει υποστεί μικρή καθίζηση και οι περισσότεροι τάφοι έχουν καταστραφεί.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και σε σπίτια περιοχής. Μέχρι στιγμής σχεδόν έξι στα δέκα σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα. Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο σύνολό τους τα κτίρια ανταποκρίθηκαν για τα καλά στον πολύ δυνατό σεισμό. Και αυτό ίσως οφείλεται στον ισχυρό οικοδομικό κανονισμό που διέπει το νησί.  

Δίμηνο πάγωμα δανείων

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες- μέλη της θα συνδράμουν ενεργά τις τοπικές κοινωνίες στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, μετά τους πρόσφατους σεισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες αποφάσισαν να παρασχεθεί δίμηνη (από την 27η Ιανουαρίου) αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου και τόκων των πάσης φύσεως δανείων για το σύνολο των πιστούχων (δανειοληπτών και εγγυητών), οι οποίοι είναι ήδη πελάτες των τοπικών καταστημάτων τους, ή κατοικούν μόνιμα, ή έχουν την έδρα τους, εκεί.