Η Κατερίνα Στικούδη παραδίδει μαθήματα φεμινισμού - Τι είπε για τους νεκρούς εργάτες και τις γυναικοκτονίες

Απαντάει στο σεξιστικό bullying που δέχθηκε επειδή επέστρεψε στη δουλειά της αμέσως μόλις γέννησε και μιλάει για όλα τα κοινωνικά ζητήματα που οφείλουν να μας απασχολούν. 

NewsRoom 05/11/2021 | 17:00

Μετά το bullying που δέχθηκε στα social media επειδή επέστρεψε στη δουλειά της αμέσως μόλις γέννησε, η Κατερίνα Στικούδη εξαπέλυσε μια συνολική επίθεση απέναντι στον σεξισμό και τον μισογυνισμό, αλλά παράλληλα έδωσε και το μήνυμά της για τα εργατικά δυστυχήματα και τις γυναικοκτονίες.

Με κείμενό της στο bestofyou, η Κατερίνα Στικούδη υπενθυμίζει ότι η ανατροφή των παιδιών δεν είναι μονάχα γυναίκεια υπόθεση και πως υπάρχει και ο πατέρας, δίνοντας έτσι μια πληρωμένη απάντηση σε κάθε μισογύνη και σεξιστή. 

Ολόκληρο το κείμενό της Κατερίνας Στικούδη:

Έχω ξαναπεί ότι αν ήταν ολοκληρωτικά στο χέρι μου, δε θα είχα social media. Δεν υπέπεσα ποτέ στην πλεκτάνη του Facebook όταν όλος ο πλανήτης έκανε λογαριασμούς, και μόνο όταν πιέστηκα ασφυκτικά από συνεργάτες μου το 2011 νομίζω, έκανα twitter και Instagram. Αν κάποιος επισκεφθεί τους προσωπικούς μου λογαριασμούς, θα δει ότι είναι επαγγελματικοί και λιγότερο προσωπικοί.

Ξεκινάω με αυτήν την εισαγωγή γιατί η εβδομάδα που πέρασε ήταν μια ακόμα απόδειξη ότι αν ένας άνθρωπος «ζει τη ζωή του» αποκλειστικά μέσα στα social media, κινδυνεύει τόσο να χάσει την επαφή με τους συνανθρώπους του, όσο και έχει μια αλλοιωμένη αίσθηση της πραγματικότητας.

Διανύω μια πολύ ευτυχισμένη και δημιουργική περίοδο, με τα σκαμπανεβάσματά της βέβαια και πάντα με την αίσθηση της πραγματικότητας. Ζω στην εποχή μιας πανδημίας που στη χώρα μας δεν υποχωρεί και έχω τις ίδιες αγωνίες και φόβους με χιλιάδες άλλους συνανθρώπους που ζούμε και ανασαίνουμε στο ίδιο περιβάλλον. Το Σάββατο που μας πέρασε αποφάσισα να επιστρέψω στην τηλεοπτική εργασία μου, στο J2US, πάντα σε συνεννόηση με την ομάδα παραγωγής, που είναι – να σημειώσουμε -  πολύ υποστηρικτικοί σε αυτήν την περίοδο της ζωής μου. Επέστρεψα δυο εβδομάδες μετά τη δοκιμασία της γέννας.

Έχω μάθει να ζω με αρνητικά σχόλια, με αποδοκιμασίες και με προκλήσεις. Μάλιστα μία από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές μου επιτυχίες, το «Ενθάδε κείται» έχει να κάνει με αυτό το θέμα. Συνήθως δεν απαντάω, όχι γιατί δε θέλω την αντιπαράθεση, αλλά γιατί όταν κάποιος είναι αποφασισμένος να στάξει χολή πίσω από ένα πληκτρολόγιο, δεν έχεις καμία τύχη να του αλλάξεις γνώμη.

Σε όλους αυτούς λοιπόν που λένε ότι «παρατάει το παιδί της», «δεν είναι καλή μάνα», «την νοιάζει μόνο η προβολή» και άλλα τέτοια, θα μπορούσα να ανταπαντήσω κάνοντας τη ζωή μου reality μέσω των λογαριασμών, όπως τόσοι άλλοι κάνουν, και μάλιστα έχοντας και έσοδα, δείχνοντας ότι είμαι 24 ώρες το 24ωρο με το όμορφο πλάσμα που ήρθε σε τούτο τον κόσμο. Δεν είναι του χαρακτήρα μου. Θα μπορούσα να ξεστομίσω ότι η μητέρα μου είναι νέα και ο άντρας μου είναι μοντέρνος και έχουν τη γνώση την προσήλωση και την ικανότητα να φροντίσουν ένα παιδί για μερικές ώρες που θα λείψω. Δεν υπάρχει λόγος να μπω σε λεπτομέρειες. Θα μπορούσα επίσης να πω ότι είμαι πολύ καλά στην υγεία μου και, αφού δώσω πικάντικες λεπτομέρειες για τα τυχόν «θέματα λοχείας» που αντιμετωπίζω, να εξηγήσω πόσο καλά νιώθω. Δεν θα έπειθα κανένα. Θα μπορούσα να εξηγήσω καλύτερα και πιο εμπεριστατωμένα ότι δε ζούμε στο 1932, όταν η γυναίκα ήταν σε σαφώς πιο δύσκολη κοινωνικά και εργασιακά θέση (όχι ότι σήμερα έχει λύσει τα προβλήματά της). Δεν ανοίγεις τέτοια κουβέντα με συζητητή πίσω από το πληκτρολόγιο, δε βγαίνει άκρη. Θα μπορούσα τέλος να αδιαφορήσω και να μη μπω καν στον κόπο να γράψω αυτά τα δυο λόγια….

Όμως έχει κάποια αξία να πούμε το εξής: ότι είναι εντελώς άτοπο να ασχολούμαστε με το αν μια τηλεοπτική παρουσιάστρια επέστρεψε στο πόστο της νωρίς, ή ακόμα και αν κάποιο νέο και άμυαλο, αγενές παιδί προκαλεί τόσο πολύ στα social media, την ώρα που γυναίκες δολοφονούνται σα να μην τρέχει τίποτα, εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους δουλεύοντας υπερωρίες σε αντίξοες συνθήκες και δεν ανοίγει ρουθούνι, ντρελιβεράδες σκοτώνονται σε τροχαία καθημερινά και «είναι ακόμα μια Τετάρτη», και τόσα άλλα ακόμα. Καιρός να δούμε τις προτεραιότητές μας, να κοιτάξουμε τα χιλιάδες προβλήματα που έχει η κοινωνία μας και πως εμείς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη. Προφανώς τα social media δεν έχουν βοηθήσει και πάρα πολύ.

Πηγή: Bestofyou.gr