ΠΚ

Πέτρος Κατσάκος

Η καταστροφή του περιβάλλοντος θα φέρει κι άλλες Covid

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση που έρχεται να βάλει ταφόπλακα στα εναπομείναντα οικοσυστήματα του τόπου

ek dasos

Μια σειρά πρόσφατων άρθρων του διεθνούς Τύπου, με αφορμή την πανδημία της νόσου Covid-19 (κορωνοϊός), παραθέτουν τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Σύμφωνα με αυτά, η ολοένα αυξανόμενη απώλεια βιοτόπων και βιοποικιλότητας στον πλανήτη είναι εκείνη που πιθανότατα διευκολύνει τη μεταφορά παθογόνων για τον άνθρωπο οργανισμών, οδηγώντας σε επιδημίες που στο μέλλον ενδέχεται να γίνουν ανεξέλεγκτες.

Σε πρόσφατο άρθρο στους “Times της Νέας Υόρκης”, ο David Quammen, συγγραφέας τού “Spillover: Animal Infections and the Next Pandemic”, συμπύκνωνε με απλά λόγια το φαινόμενο: “Εισβάλλουμε στα τροπικά δάση και σε άγριους βιότοπους, όπου αφθονούν τόσα πολλά είδη φυτών και ζώων – και μέσα στους οργανισμούς αυτών των πλασμάτων αφθονούν τόσοι πολλοί άγνωστοι ιοί.

Κόβουμε τα δέντρα, σκοτώνουμε τα ζώα ή τα βάζουμε σε κλουβιά και τα στέλνουμε σε αγορές. Διασαλεύουμε την ισορροπία των οικοσυστημάτων και αποσπούμε τους ιούς από τους φυσικούς ξενιστές τους. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, χρειάζονται καινούργιο ξενιστή. Συχνά, ο καινούργιος ξενιστής τους είμαστε εμείς”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ελληνικό τμήμα της Greenpeace, που προ ημερών εξηγούσε πως η καταστροφή των οικοσυστημάτων λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης, είτε άμεσα (π.χ. αποψίλωση δασών για βοσκοτόπια ή καλλιέργειες) είτε έμμεσα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ακριβώς αυτές τις συνθήκες. Δηλαδή όλο και περισσότερα ζώα που για πολλά χρόνια ήταν φορείς νόσων χωρίς να μολύνουν τον άνθρωπο έρχονται πλέον σε στενότερη επαφή με εμάς.

Την ίδια λοιπόν ώρα που επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις άμεσες και επικίνδυνες επιπτώσεις της καταστροφής του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία, έρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και με ένα άθλιο νομοσχέδιο βάζει τους επιχειρηματικούς οδοστρωτήρες στα λίγα οικοσυστήματα που μας έχουν απομείνει.

Ένα νομοσχέδιο κατά παραγγελία επιχειρηματικών συμφερόντων, που έρχεται να λεηλατήσει και αυτές τις περιοχές Natura που αντί η Πολιτεία να τις προστατεύει ως κόρην οφθαλμού τις αφήνει απροστάτευτες με καταστροφικές για το μέλλον επιπτώσεις.

Με λίγα λόγια, αντί η πανδημία της Covid-19 να μας κάνει σοφότερους και πιο επιφυλακτικούς για τις ανθρώπινες δραστηριότητες εις βάρος του φυσικού πλούτου της χώρας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση που έρχεται να βάλει ταφόπλακα στα εναπομείναντα οικοσυστήματα του τόπου με ανυπολόγιστες επιπτώσεις όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία των πολιτών.

Πηγή: Η Αυγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…