ΓΜ

Γιώργος Μιχαήλ

Η καπιταλιστική διαχείριση της περίθαλψης

Οι μεγάλες ανακαλύψεις των εμβολίων και των αντιβιοτικών που έγιναν στον εικοστό αιώνα, έδωσαν στην ανθρωπότητα την  βάσιμη πεποίθηση ότι κατατρόπωσε   τις  μολυσματικές μάστιγες των προηγούμενων αιώνων.

BN UK409 39UJN M 20170725054630

Τα εμβόλια, θωράκισαν με εξαιρετική αποτελεσματικότητα εκατομμύρια ανθρώπους από τους κινδύνους των  ιογενών παθήσεων και τα αντιβιοτικά, από τους κινδύνους των βακτηριακών . 

Μολυσματικές μάστιγες που ταλαιπώρησαν για πολλούς αιώνες την ανθρωπότητα με εκατόμβες νεκρών, εξαφανίστηκαν από προσώπου γης.   Παράλληλα, η χρήση των  συμπληρωματικών φαρμάκων του  ισχυρού Ιατρικού οπλοστασίου  του 20ου και 21ου αιώνα, όπως είναι  τα παυσίπονα τα  αντιπυρετικά τα αντιφλεγμονώδη,  τα κορτικοστεροειδή  κτλ,  συμβάλλει   αποτελεσματικά, στο να  μειώνεται η    ταλαιπωρία των ασθενών από τα  βασανιστικά  παράπλευρα συμπτώματα των διαφόρων παθήσεων  , όπως ο πόνος, ο πυρετός οι φλεγμονές ,οι αλλεργίες, κτλ.

 Δυστυχώς το καπιταλιστικό  life style της πολυφαρμακίας  που  προωθείται με πακτωλό διαφημίσεων από τα Μ.Μ.Ε,  προσφέροντας τεράστια κέρδη στην παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία,  οδηγεί  στην  άμετρη κατανάλωση των φαρμάκων. Άποψη πολλών έγκριτων επιστημόνων είναι ότι πχ. τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, δηλαδή τα  παυσίπονα ,τα αντιπυρετικά, τα αντιφλεγμονώδη, τα κορτικοεστεροειδή κτ.λ. αν και είναι  πολύ  χρήσιμα για την μείωση  της ταλαιπωρίας από τα   συμπτώματα των διαφόρων παθήσεων, η άμετρη  χρήση τους εγκυμονεί την σοβαρή παρενέργεια, της υποβάθμισης ενός μεγάλου μέρους  της ευρωστίας  του ανοσοποιητικού συστήματος σε μεγάλα ποσοστά του παγκόσμιου πληθυσμού. Και όπως  είναι ευρέως  γνωστό, εκτός από την απολύμανση και την απομόνωση, η μόνη  ουσιαστική  άμυνα ενάντια στις  κάθε μορφής ιογενείς λοιμώξεις,   είναι το εύρωστο ανοσοποιητικό μας  σύστημα και ο  εμβολιασμός. 

Η διαχείριση του  φαρμάκου , ενώ θα έπρεπε να έχει απαρέγκλιτα  σαν κορυφαίο  στόχο  την   φροντίδα για τη βελτίωση της υγείας του κάθε  μέλους της κοινωνίας μας  μετατρέπεται σε ένα απαράδεκτο κυνήγι κέρδους. Οι πρωταγωνίστριες είναι οι φαρμακευτικές εταιρίες,  και οι συνεργάτες, επίορκοι γιατροί και πολιτικοί που αποδέχονται τις παχυλές μίζες για αυτή την αθέμιτη συνεργασία. Τα φάρμακα και η φροντίδα της υγείας δεν είναι εμπορεύματα για να τα προωθούν και να προσπορίζονται τεράστια κέρδη ιδιοτελείς επιχειρηματίες. Είναι κοινωνικά αγαθά , αποτελέσματα του   μόχθου και της συνεργασίας εξαίρετων επιστημονικών ομάδων. Και   είναι απαράβατο  καθήκον κάθε κοινωνίας που θέλει να λέγεται πολιτισμένη και να προσβλέπει σε ένα αίσιο μέλλον για την παγκόσμια κοινότητα,  να έχει τη δυνατότητα και τη βούληση να   τα χορηγεί χωρίς διακρίσεις σε κάθε   μέλος της που έχει την ανάγκη τους, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση 

Για να χτυπήσουμε  αποτελεσματικά τις  μεγάλες βιολογικές μάστιγες της ανθρωπότητας   στη ρίζα της γενεσιουργού αιτίας  τους, πρέπει να εργαστούμε σκληρά, αποστρεφόμενοι   την πρακτική και την ιδιοτέλεια των εμπόρων  της υγείας. Είναι απόλυτα επείγον  να εργαστούμε συλλογικά   σε παγκόσμια κλίμακα, με το   πάθος του δημιουργικού  επιστήμονα και την φροντίδα του  θεράποντα  ιατρού που αγαπάνε πραγματικά τον συνάνθρωπο και που η επιβράβευση για τον σκληρό αγώνα τους , δεν είναι τόσο η οικονομική αμοιβή τους, όσο  η  απέραντη χαρά και η αυτοεκτίμηση από το αίσιο αποτέλεσμα της  κορυφαίας δημιουργικής τους  προσπάθειας .

*Ο Γιώργος Θ. Μιχαήλ  είναι  Αρχιτέκτονας- βιομηχανικός σχεδιαστής
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…