Η κάλπικη λίρα

Η έκφραση «λίρα εκατό» προέρχεται από την τουρκοκρατία και αναφέρεται στην χρυσή τούρκικη λίρα η οποία ήταν ίση με 100 γρόσια. Οτιδήποτε λιγότερο σε περιεκτικότητα χρυσού καθιστούσε την λίρα λειψή και ελαττωματική.

lira kalpiki 44r5454

Και όλα αυτά βέβαια για μια χρυσή τούρκικη λίρα και όχι για την (μεταγενέστερη) χρυσή λίρα Αγγλίας, η οποία -γνωστόν τοις πάσι- ήταν πολλαπλάσιας αξίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή της παρουσίασης του (στον δημόσιο βίο) διαφημίστηκε ως χρυσή λίρα Αγγλίας και μάλιστα η πιο ακριβή
(συλλεκτική) έκδοση της, που από την μία πλευρά έχει σκαλισμένο το κεφάλι της Βασίλισσας Βικτωρίας και από την άλλη τον θυρεό Ανσελ.

Ωστόσο αποδεικνύεται καθημερινά και ποικιλοτρόπως ότι ο Μητσοτάκης («o μικρός Κούλης») είναι ο ορισμός της -καθ’ ημάς- κάλπικης λίρας. Η κάλπικη λίρα της πολυδιαφημισμένης αριστείας έχει σπεύσει ασμένως να εξαγγείλει το τέλος της πανδημίας τρεις φορές και άλλες τόσες έχει διαβεβαιώσει ότι ήδη διανύουμε το «τελευταίο μίλι». Η επιτελική κάλπικη λίρα έχει κάνει λάστιχο -ανοιγοκλείνοντας- την εργασία (κατά κύριο λόγο στην εστίαση), την παιδεία και τον τουρισμό, όχι με όρους την πανδημία και την δημόσια υγεία αλλά με κριτήριο την επικοινωνία.

Η κάλπικη λίρα – πρωθυπουργός όταν δεν βάζει τον Α. Γεωργιάδη να ωρύεται στις τηλεοράσεις ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ μεταδίδει τον ιό” (ναι, το ακούσαμε κι αυτό) και ερωτάται για τους 16.000 νεκρούς από Covid-19 μέσα στο 2021, απαντάει με ανατριχιαστική αφασία και απουσία κάθε ίχνους ενσυναίσθησης: “Ως προς τους νεκρούς, βεβαίως. Όμως, ταυτόχρονα, κρατήσαμε την οικονομία ανοιχτή, δεν κάναμε lockdown, σώσαμε τον τουρισμό και είχαμε και μια ανάπτυξη εξαιρετικά υψηλή”. Η κάλπικη λίρα του υπουργείου της πολιτικής (α)προστασίας -με τον πρώτο χιονιά που είχε προαναγγελθεί πολλές μέρες πριν- δείχνει ότι όχι μόνο ο Βασιλιάς άλλα και όλο το επιτελείο του (μέχρι και τον ιπποκόμο) είναι απολύτως και σε κοινή θέα ξεβράκωτοι, όταν προβάλλουν το εξωφρενικό επιχείρημα για να δικαιολογήσουν την αχρηστία τους ότι “το χιόνι «συνήθως πέφτει βράδυ και για τον λόγο αυτόν αιφνιδιάστηκε η κυβέρνηση”.

Η κάλπικη λίρα της οικονομικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης με κρεσέντο επενδύσεων, της δημοσιονομικής σταθερότητας και των πολλών νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, έγινε ακρίβεια που καλπάζει με την μεγαλύτερο πληθωρισμό (6,2%) για τον μήνα Ιανουάριο να αποτελεί ρεκόρ
της τελευταίας 25ετίας. Παράλληλα η κάλπικη λίρα του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου θέτει κόφτη (σε εμβρυακό ύψος) στην επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος, σε συνδυασμό με την απροθυμία μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ειδικού φόρου κατανάλωσης. στα καύσιμα.

Σε όλη αυτή την διαμορφωμένη (με ξεκάθαρη ευθύνη Μητσοτάκη) δυστοπική κατάσταση, η κάλπικη λίρα – πρωθυπουργός το τερματίζει με δηλώσεις του τύπου “οι εργαζόμενοι δεν θέλουν κατώτατο μισθό 800 ευρώ. Αν ρωτήσετε και τους εργαζόμενους, ξέρουν πολύ καλά ότι ο κατώτατος σήμερα δεν μπορεί να
πάει στα 800 ευρώ”. Παρακάτω, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, συνέχισε την επίδειξη κυνικότητας λέγοντας ότι “όποιος θέλει ελληνικό γάλα, θα το πληρώσει και ακριβά” προφανώς επειδή είναι ελληνικό. Άρα, ψωνίστε εισαγόμενο των πολυεθνικών να χτυπήσετε την ακρίβεια (κατά το δόγμα Γεωργιάδη).

Όλα αυτά, η κάλπικη λίρα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τα διαπράττει την ώρα που κυρώνει τις εξοπλιστικές δαπάνες ύψους 7 δις (που δεν εισηγήθηκαν οι επιτελείς του υπουργείου άμυνας) ψέγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν παραβρέθηκε στην παραλαβή των Rafale, ενώ δεν τον είχε προσκαλέσει.
“Αόοοοματος!!!”

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…