Η «καφκική» δεκαετία του Τζούλιαν Ασάνζ

Το χρονικό της μεγάλης περιπέτειας του Τζούλιαν Ασάνζ από το 2010 έως σήμερα - Από το 2012 ήταν κλεισμένος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ

assange

Η επεισοδιακή σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μέσα από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο κάνει σήμερα τον γύρο του κόσμου. Ο Αυστραλός που έθεσε νέα δεδομένα για την παγκόσμια δημοσιογραφία βρισκόταν κλεισμένος στην πρεσβεία της νοτιοαμερικανικής χώρας από το 2012, αντιμετωπίζοντας μάλιστα πολλά προβλήματα υγείας.

Με αφορμή τη σύλληψή του, η οποία δίνει τέλος σε ένα πραγματικά «καφκικό» θρίλερ πολλών ετών και η οποία σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου για τον Τζούλιαν Ασάνζ, παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες εξελίξεις στην περιπέτεια του ιδρυτή των Wikileaks.

2010

31 Aυγούστου: Η σουηδική αστυνομία ανακρίνει τον Ασάνζ για δύο διαφορετικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει: μια για βιασμό και μία για ασέλγεια. Ο Ασάνζ αρνείται όλες τις κατηγορίες.

18 Νοεμβρίου: Εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψης ώστε ο Ασάνζ να ανακριθεί για βιασμό, ασέλγεια και παρενόχληση.

7 Δεκεμβρίου: Ο Ασάνζ παρουσιάζεται αυτοβούλως στη βρετανική αστυνομία και τίθεται υπό κράτηση.

16 Δεκεμβρίου: Οι υποστηρικτές του συγκεντρώνουν ποσό 240.000 λιρών, το οποίο δίνεται ως εγγύηση και ο Ασάνζ αποφυλακίζεται.

2011

2 Νοεμβρίου: Ο Τζούλιαν Ασάνζ χάνει την έφεση που είχε ασκήσει εναντίον της έκδοσής του στη Σουηδία, όπου θα δικαζόταν με την κατηγορία του βιασμού. Ο δικαστής εκτιμά ότι η έκδοσή του στη Σουηδία δεν θα έθετε σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματά του

2012

19 Ιουνίου: Ο Τζούλιαν Ασάνζ εισέρχεται στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η Scotland Yard επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ένταλμα σύλληψης εναντίον του καθώς «παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του».

16 Αυγούστου: Το Εκουαδόρ παραχωρεί πολιτικό άσυλο στον δημοσιογράφο

19 Αυγούστου: Ο Ασάνζ βγαίνει στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Εκουαδόρ και καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να «εγκαταλείψει το κυνήγι μαγισσών» εναντίον των Wikileaks.

20 Δεκεμβρίου: Επανεμφάνιση του Ασάνζ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «η πόρτα είναι ανοιχτή» για διαπραγματεύσεις ώστε να μην εκδοθεί στη Σουηδία

2013

13 Ιουνίου: Ο Τζούλιαν Ασάνζ λέει σε δημοσιογράφους ότι δε θα φύγει από την πρεσβεία, ακόμη και αν αποσυρθούν οι κατηγορίες σεξουαλικές κατηγορίες εναντίον του, καθώς φοβάται ότι θα εκδοθεί στις ΗΠΑ

2014

16 Ιουλίου: Δικαστής στην Στοκχόλμη στηρίζει το ένταλμα εναντίον του δημοσιογράφου. Αργότερα ο Ασάνζ θα χάσει και την έφεση που άσκησαν οι δικηγόροι του.

2015

13 Μαρτίου: Σουηδοί εισαγγελείς αιτούνται να ανακρίνουν τον Ασάνζ μέσα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ.

13 Αυγούστου: Οι έρευνες για μερικές από τις κατηγορίες διακόπτονται λόγω παραγραφής. Η κατηγορία του βιασμού παραμένει ενεργή

16 Αυγούστου: Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Hugo Swire δηλώνει ότι η απόδαση του Εκουαδόρ να προστατέψει τον Ασάνζ εμποδίζει την σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης, ενώ εκφράζει την πρόθεση της Βρετανίας να τον εκδόσει στη Σουηδία.

12 Οκτωβρίου: Η βρετανική αστυνομία διακόπτει την διάρκεια τριών ετών 24ωρη παρακολούθηση της πρεσβείας του Εκουαδόρ. Υπολογίζεται ότι η τριετής αστυνομική επιχείρηση κόστισε περισσότερα από 12 εκατομμύρια λίρες.

2016

5 Φεβρουαρίου: Επιτροπή του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι ο Ασάνζ «κρατείται αυθαίρετα» και ζητά από τις αρχές να σταματήσουν τη «στέρηση της ελευθερίας του». Τον επόμενο μήνα η βρετανική κυβέρνηση θα ζητούσε από τον ΟΗΕ να επανεξετάσει την περίπτωση, υποστηρίζοντας ότι η άποψη που εκφράστηκε ήταν «βαθιά λανθασμένη». Το αίτημα απορρίφθηκε.

20 Ιουνίου: Το Εκουαδόρ αποκλαύπτει ότι οι σουηδικές αρχές έχουν ζηγήσει επισήμως να ανακρίνουν τον Ασάνζ.

9 Αυγούστου: Ο Ασάνζ ασκεί έφεση σε σουηδικό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα ευρύματα της επιτροής του ΟΗΕ.

14 Νοεμβρίου: Ο δημοσιογράφος ανακρίνεται από τις σουηδικές αρχές για τις κατηγορίες που παραμένουν ενεργές. Η ανάκριση έγινε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο και διήρκεσε δύο ημέρες.

2017

17 Ιανουαρίου: Η απόφαση του Μπάρακ Ομπάμα να απελευθερώσει την πληροφοριδότη Τσέλσι Μάνινγκ προκαλεί τη φημολογία ότι ο Ασάνζ προετοιμάζεται να θέσει τέλος στον αυτοπεριορισμό του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ.

19 Ιανουαρίου: Ο Ασάνζ δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι η προσφορά του να πάει στις ΗΠΑ αρκεί να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του, παραμένει σε ισχύ.

9 Μαρτίου: Ο πρώην ηγέτης του βρετανικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, Nigel Farage, εντοπίζεται να εξέρχεται από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

21 Απριλίου: Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Jeff Sessions, δηλώνει ότι η σύλληψη του Ασάνζ αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα του.

19 Μαΐου: Οι σουηδικές αρχές ξαφνικά σταματούν τις έρευνες για την κατηγορία του βιασμού που βάρυνε μέχρι τότε τον Τζούλιαν Ασάνζ

2018 

11 Ιανουρίου: Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει αίτημα της κυβέρνησης του Εκουαδόρ να παραχωρηθεί στον Ασάνζ διπλωματικό καθεστώς. Από την πλευρά του, το Εκουαδόρ επιβεβαιώνει ότι έναν μήνα νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2017 είχε χορηγήσει στον Ασάνζ την υπηκοότητα του Εκουαδόρ, έπειτα από αίτημα του ίδιου.

13 Φεβρουαρίου: Το δικαστήριο του Westminster διατηρεί το ένταλμα σύλληψης κατά του Ασάνζ με την κατηγορία της παραβίασης των όρων της αποφυλάκισής του. Ο δικαστής τον ωθεί «να δείξει το θάρρος να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου».

28 Μαρτίου: Η πρεσβεία του Εκουαδόρ διακόπτει την πρόσβαση του Τζούλιαν Ασάνζ στο διαδίκτυο, υποστηρίζοντας ότι επιχείρησε να παρέμβει στα εσωτερικά άλλων χωρών.

9 Αυγούστου: Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ζητά να ανακρίνει τον Ασάνζ ως μέρος της έρευνας που γινόταν για τη φερόμενη ρωσική εμπλοκή τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

19 Οκτωβρίου: Ο Ασάνζ κατηγορεί το Εκουαδόρ ότι παραβιάζει «τα θεμελειώδη δικαιώματα και ελευθερίες» του.

16 Νοεμβρίου: Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατονομάζει ακουσίως τον Ασάνζ σε δικαστικό έγγραφο, υποστηρίζοντας ότι ενδεχομένως να έχει κατηγορηθεί εν κρυπτώ. Συγκεκριμένα, μια δικαστική απόφαση άσχετης υπόθεσης, ανέφερε την ύπαρξη ποινικής δίωξης εναντίον ενός ατόμου που ονομάζεται «Ασάνζ».

2019

23 Ιανουαρίου: Δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ δηλώνουν ότι γίνονται ενέργειες ώστε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση Τραμπ να αποκαλύψει τις κρυφές κατηγορίες εναντίον του εντολέα τους.

5 Απριλίου: Αντικρουόμενα δημοσιεύματα για την πιθανότητα να αποβληθεί από την πρεσβεία του Εκουαδόρ ο ιδρυτής των Wikileaks, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

11 Απριλίου: Ο Ασάνζ συλλαμβάνεται στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

Πλέον, μια πρωτοφανής στα παγκόσμια χρονικά περίπτωση αυτοπεριορισμού φτάνει, με βίαιο τρόπο και με πολύ παρασκήνιο, στο τέλος της.

Το παραπάνω χρονικό των σημαντικότερων στιγμών αυτού του «θρίλερ», το οποίο έγινε με πληροφορίες από τη βρετανική εφημερίδα Guardian, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη σπουδαιότητα της υπόθεσης.

Ωστόσο ο Ασάνζ, ο οποίος κατά τη διάρκεια των έξι ετών εγκλεισμού του φέρεται να έχει αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, πλέον θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα περιπέτεια η οποία ενδέχεται να τον οδηγήσει κατευθείαν στις ΗΠΑ όπου θα μπορούσε να δεχθεί σοβαρές κατηγορίες για τις δεκάδες σοβαρές αποκαλύψεις που έχουν κάνει τα Wikileaks.

Ιρανός αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και στο τέλος έφαγε και ξύλο από τους θεατές (video)

ΜΜΑ

Ιρανός αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και στο τέλος έφαγε και ξύλο από τους θεατές (video)

Η γυναίκα εμφανίστηκε αιφνιδιασμένη από τη συμπεριφορά που είχε ο αθλητής και τον πλησίασε για…

Iταλία: Ερευνητές βρήκαν το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα – «Αναγνώσθηκαν» πάπυροι από βιονικό μάτι

mike gorrell 61cMb0WQAMA unsplash

Iταλία: Ερευνητές βρήκαν το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα – «Αναγνώσθηκαν» πάπυροι από βιονικό μάτι

Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη, η οποία είχε…

Λιάγκας: Ξέσπασε κατά Βελόπουλου – «Έλα να μου τα πεις από κοντά για την κολονοσκόπηση» (video)

Λιάγκας 1

Λιάγκας: Ξέσπασε κατά Βελόπουλου – «Έλα να μου τα πεις από κοντά για την κολονοσκόπηση» (video)

«Δεν μπορείς να αποκαλείς έναν πατέρα δύο παιδιών ότι είναι η Αλίκη στο Ναυτικό, επειδή…

Χριστοφιλοπούλου: Δεν είναι αυτό που νομίζετε… για Μπελέρη – «Τα ακούω βερεσέ όσα λένε» (video)

Χριστοφιλοπούλου 1

Χριστοφιλοπούλου: Δεν είναι αυτό που νομίζετε… για Μπελέρη – «Τα ακούω βερεσέ όσα λένε» (video)

Η Χριστοφιλοπούλου αφού πρώτα «κάρφωσε» τον Μητσοτάκη, τώρα προσπαθεί να μαζέψει τα αμάζευτα για τον…