Η Johnson & Johnson θα διακόψει την πούδρα με ταλκ μετά τις μηνύσεις για αμίαντο

Η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με περίπου 38.000 μηνύσεις από καταναλωτές και τους επιζώντες τους που κατηγορούν την J&J ότι τα προϊόντα ταλκ τους προκάλεσαν καρκίνο - Η Johnson & Johnson φέρεται να γνώριζε για δεκαετίες ότι ο αμίαντος, υπήρχε στα προϊόντα.

Από το 2023 η φαρμακοβιομηχανία και εταιρεία παραγωγής προϊόντων ατομικής φροντίδας Johnson & Johnson θα αντικαταστήσει τη χρήση πούδρας ταλκ με άμυλο καλαμποκιού. Το ταλκ περιέχει έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνο, καθώς περιέχει αμίαντο, και η J&J έχει δεχθεί χιλιάδες μηνύσεις από γυναίκες που ανέπτυξαν καρκίνο των ωοθηκών.

Η εταιρεία διέκοψε τις πωλήσεις της βρεφικής πούδρας με βάση το ταλκ στη Βόρεια Αμερική το 2020, και θα σταματήσει τις πωλήσεις του επίμαχου προϊόντος παγκοσμίως το 2023, όπως γνωστοποίησε την Πέμπτη.

Η Johnson & Johnson γνωστοποίησε ότι ήδη πουλάει πούδρα χρησιμοποιώντας άμυλο καλαμποκιού σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με περίπου 38.000 μηνύσεις από καταναλωτές και τους επιζώντες τους που κατηγορούν την J&J ότι τα προϊόντα ταλκ τους προκάλεσαν καρκίνο λόγω μόλυνσης με αμίαντο, μια γνωστή καρκινογόνο ουσία.

Η εταιρεία το αρνείται, ωστόσο καθώς κινδύνευσε με χρεοκοπία, λόγω των μηνύσεων

Οι δικαστικές διαδικασίες της έχουν κοστίσει περί τα 3,5 δισ. δολάρια σε δικαστικά έξοδα και αποζημιώσεις. Σε μία από τις διαιτησίες, για τις αγωγές 22 γυναικών, υποχρεώθηκε να πληρώσει περισσότερα από 2 δισ. δολάρια.

H Johnson & Johnson αρνείται τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι δεκαετίες επιστημονικών δοκιμών και ρυθμιστικών εγκρίσεων έχουν δείξει ότι το ταλκ της είναι ασφαλές και απαλλαγμένο από αμίαντο.

Την Πέμπτη επανέλαβε τη δήλωση καθώς ανακοίνωσε τη διακοπή του προϊόντος.

Έρευνα του Reuters το 2018 διαπίστωσε ότι η Johnson & Johnson γνώριζε για δεκαετίες ότι ο αμίαντος, ένας καρκινογόνος παράγοντας, υπήρχε στα προϊόντα ταλκ της. Εσωτερικά αρχεία της εταιρείας, οι μαρτυρίες δοκιμών και άλλα στοιχεία έδειξαν ότι τουλάχιστον από το 1971 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, σκόνες μερικές φορές ήταν θετικές για μικρές ποσότητες αμιάντου.

Το Women’s Voices for the Earth ήταν ένας από τους σχεδόν 200 οργανισμούς που συμμετείχαν σε μια εκστρατεία, με επικεφαλής την Black Women for Wellness, για να πιέσουν την Johnson & Johnson να αφαιρέσει τα προϊόντα με βάση το ταλκ από τα ράφια σε όλο τον κόσμο.

«Αντιμετωπίσαμε μια τεράστια εταιρεία και παλέψαμε και κερδίσαμε», λέει η Janette Robinson Flint, διευθύντρια της Black Women for Wellness.

«Όταν είπαν ότι το απέσυραν από την αγορά στη Βόρεια Αμερική, δεν το απομάκρυναν πραγματικά από την αγορά – απλώς άλλαξαν την αγορά. Το έβγαλαν από πολυτελή καταστήματα, αλλά το κράτησαν σε καταστήματα με προϊόντα των 99 σεντ», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες NYTimes & Reuters

Πολωνία: Ακυρώθηκαν συναυλίες του Ρότζερ Γουότερς λόγω δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πολωνία: Ακυρώθηκαν συναυλίες του Ρότζερ Γουότερς λόγω δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι συναυλίες του συνιδρυτή των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς, ακυρώθηκαν από τους διοργανωτές, αφού σχόλια…

Αστυνομικός-προαγωγός της Ηλιούπολης: Σοκάρει το παραπεμπτικό βούλευμα – Πώς παγίδευσε την 19χρονη

Αστυνομικός-προαγωγός της Ηλιούπολης: Σοκάρει το παραπεμπτικό βούλευμα – Πώς παγίδευσε την 19χρονη

Το modus operandi του αστυνομικού -προαγωγού, ο πατέρας-βιαστής και ο γολγοθάς της 19χρονης και μιας…

Φοιτητικοί σύλλογοι: Συλλαλητήριο και αντικατασταλτική συναυλία καλούν αυτή την εβδομάδα

Φοιτητικοί σύλλογοι: Συλλαλητήριο και αντικατασταλτική συναυλία καλούν αυτή την εβδομάδα

Τρίτη 27/9 και Πέμπτη 29/9 τα δύο ραντεβού των φοιτητών και του αλληλέγγυου κόσμου για…