Newsroom

Newsroom

Η ηθική νομιμοποίηση της τραγωδίας. Ο Σαμαράς το είχε πει

Του Μάριου Αραβαντινού

samaras 23 1

Του Μάριου Αραβαντινού

Η τραγωδία του Φαρμακονησίου, δεν ήταν απλώς ένα ατυχές περιστατικό, αλλά κάτι το οποίο η Πολιτεία γνωρίζει, αποδέχεται και πιθανώς επιδιώκει. Οι δώδεκα νεκροί, μεταξύ των οποίων και εννέα παιδιά, είναι μερικοί ακόμη στους εκατοντάδες που τον τελευταίο χρόνο έχουν “χαθεί” στα νερά του ανατολικού Αιγαίου. Το γεγονός και μόνο ότι τα προηγούμενα χρόνια, με ίδιο αν όχι μεγαλύτερο κύμα προσφύγων θρηνούσαμε μερικές δεκάδες θυμάτων, ενώ σήμερα αυτά ξεπερνούν τα 100, δεν σημαίνει προφανώς ότι οι θάλασσες άλλαξαν, αλλά ότι η πολιτική που ακολουθείται -κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου- είναι εγκληματική. 

Μόλις χθες, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι ορισμένοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα πολιτικό θέμα, εκμεταλλευόμενοι το θάνατο μερικών ακόμη προσφύγων, ενώ πριν από μερικούς μήνες ο Άδωνις Γεωργιάδης κοστολογούσε την ανθρώπινη ζωή, όταν με ερώτησή του στη Βουλή, αναρωτιόταν πόσο πληρώνουμε για να διασώσουμε εκείνους που εισέρχονται στη χώρα μας. Ο δε σύμβουλός του στο υπουργείο Υγείας και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας σε εκδήλωση του φασιστικού περιοδικού Patria, υποστήριζε με σθένος ότι δεν μπορεί να υφίσταται φύλαξη των συνόρων εάν δεν υπάρχουν απώλειες και συγκεκριμένα εάν δεν υπάρχουν νεκροί. 

Όλα αυτά δεν κρίνονται βεβαίως καταδικαστέα, ούτε αποδοκιμάζονται από τη Νέα Δημοκρατία, τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του. Φαίνεται μάλιστα πως και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς ενστερνίζεται τις παραπάνω απόψεις και μάλιστα περηφανεύεται γι’ αυτές, σε σημείο που δεν δίστασε πριν από περίπου ενάμιση μήνα να δηλώσει, σε μια αποστροφή του λόγου του, ότι η κυβέρνησή του “χρησιμοποιεί τακτικές αποτροπής, οι οποίες απαγορεύονταν, ανοίγοντας νέους δρόμους για την Ελλάδα και την Ευρώπη”. Η παραπάνω δήλωση έγινε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014, στις 7 του περασμένου Δεκεμβρίου και μπορεί καθένας να τη βρεί στην επίσημη σελίδα του πρωθυπουργού, στο διαδίκτυο. 

Διαβάστε τη δήλωσή του

“Μόνο τους τελευταίους μήνες πετύχαμε δύο μεγάλες αλλαγές στην ευρωπαϊκή ατζέντα: Βάλαμε -το επαναλαμβάνω, έχει σημασία- ως προτεραιότητα δικιά μας στην ατζέντα το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Και σας θυμίζω ότι μέχρι πριν λίγο, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν τολμούσαν καν να πουν τη λέξη λαθρομετανάστευση. Τώρα μαζί με άλλες χώρες του μεσογειακού Νότου, τη βάλαμε ως προτεραιότητα στην ατζέντα. Και με τακτικές “αποτροπής” επιπλέον, που μέχρι σήμερα επίσης απαγορεύονταν. Και με πολιτική μαζικών επαναπατρισμών.

Σας θυμίζω ακόμα, ότι βάλαμε στην ατζέντα της Ευρώπης τις θαλάσσιες πολιτικές – αυτό που λέμε «μπλε ανάπτυξη» – που συμπεριλαμβάνει και την ανάπτυξη των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ΑΟΖ των κρατών-μελών. Κι έτσι δημιουργούμε σιγά-σιγά μιαν ομπρέλα στήριξης της ΑΟΖ, αλλά και πολιτικές διμερούς συνεργασίας με γειτονικές χώρες ή με άλλες χώρες τις περιοχής.

Ως πρόσφατα αυτά τα θέματα η Ελλάδα δεν τολμούσε να τα αγγίξει. Και τώρα αναδεικνύει συμμαχίες και τοπικές συνεργασίες που συνεχώς ενισχύουν, βελτιώνουν τη θέση της. Και η ελληνική Προεδρία τα έχει ήδη περιλάβει στην ατζέντα της -και επισήμως πλέον- ανοίγοντας νέους δρόμους και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, αδιανόητους πριν λίγο καιρό”.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι σαφές και αποδεικνύει ότι η σκληρή έως απάνθρωπη αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα δεν είναι τίποτα άλλο παρά προϊόν της πολιτικής του. Όπως προϊόν της πολιτικής του είναι και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η μετατροπή της συνθήκης της Γενεύης, η οποία προστατεύει τα δικαιώματα των προσφύγων, σε κουρελόχαρτο. 

Δημοσιογράφος της ΕΡΤ συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου του

Ektakti Epikairotita 0 1

Δημοσιογράφος της ΕΡΤ συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου του

Η γυναίκα, επίσης δημοσιογράφος, φέρει σοβαρά τραύματα και καταθέτει στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην…

Πολ Πογκμπά: «Τελείωσα, είμαι νεκρός χωρίς το ποδόσφαιρο» – Συγκλονίζει μετά τον 4ετή αποκλεισμό

pogba juventus

Πολ Πογκμπά: «Τελείωσα, είμαι νεκρός χωρίς το ποδόσφαιρο» – Συγκλονίζει μετά τον 4ετή αποκλεισμό

Ο Πογκμπά έσπασε τη σιωπή του και η ιστοσελίδα «Guardian Nigeria» δημοσιεύει ορισμένα αποσπάσματα συνέντευξης…