Newsroom

Newsroom

Η Ιταλική Μαφία "προτιμά" το Ελληνικό λάδι

Του Μαρίνου Γκασιάμη Εν αγνοία τους Έλληνες παραγωγοί ελαιόλαδου μπορεί να είναι εν δυνάμει συνέταιροι με την Ιταλική Μαφία.   Ο…

1 2508

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Εν αγνοία τους Έλληνες παραγωγοί ελαιόλαδου μπορεί να είναι εν δυνάμει συνέταιροι με την Ιταλική Μαφία.  

Ο πρόεδρος των Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Κωνσταντίνος Κατσούλης μιλώντας στο koutipandoras.gr επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Όταν φεύγει το λάδι από εδώ χύμα, η κατάληξή του είναι αβέβαιη, γι’ αυτό κι εμείς στον συνεταιρισμό μας  εδώ και τρία χρόνια παραμένουμε πιστοί στην τήρηση των προδιαγραφών, σύμφωνα και με την ΠΟΠ κι εξάγουμε μόνο τυποποιημένο λάδι.  Μόνο έτσι υπάρχει εγγύηση ότι το λάδι θα πάει αυτούσιο και θα το καταναλώσει γνήσιο ο πελάτης».

Μεγάλο ποσοστό του «εμπορεύσιμου» χύμα ελαιόλαδου που φτάνει στην Ιταλία προέρχεται από την Ελλάδα και εν αγνοία των Ελλήνων παραγωγών μπορεί να καταλήγει σε εταιρίες που ελέγχονται από την Μαφία  μιας και όπως τονίζουν στο koutipandoras.gr αγροτοσυνδικαλιστές της χώρας μας, οι Έλληνες παραγωγοί δεν μπορούν να ελέγξουν τη μετοχική σύνθεση των Ιταλικών εταιριών με τις οποίες συνεργάζονται 

Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Αγροτικής Ένωσης της Ιταλίας και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (Eurispes), η Μαφία έχει καταφέρει να κυριαρχήσει σε σχεδόν όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής της Ιταλίας ελέγχοντας το 33% της καλλιεργήσιμης γης της Ιταλίας και συγκεντρώνοντας κέρδη πάνω από 15,4 δισ. ευρώ τον χρόνο! 

Παράλληλα η έκθεση που φέρει τον τίτλο «Agromafia report» τονίζει ότι η Μαφία κυριαρχεί στην παραγωγή, τη διανομή και την πώληση σε όλη την γκάμα των μεσογειακών αγροτικών προϊόντων ενώ πλέον λανσάρει επώνυμες μάρκες και θέτει αυτή τους όρους της αγοράς. 

Τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ ετησίως μεταφέρονται σε μορφή επενδύσεων από την υγιή οικονομία στην παράνομη.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες της Μαφίας συγκαταλέγονται από την παραγωγή ελαιόλαδου μέχρι την εξαγωγή αλλά και τα δίκτυα εισαγωγής και πώλησης των αγροτικών προϊόντων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δεσμεύτηκε πρόσφατα ότι θα αποτελέσει προτεραιότητά του το «ξήλωμα» της Μαφίας από τον αγροτικό τομέα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κωσνταντίνου Κατσούλη, από τη Μεσσηνία ένα 80% του χύμα ελαιόλαδου καταλήγει στην Ιταλία. Εκεί σύμφωνα με αγροτοσυνδικαλιστές αναμιγνύεται με ντόπια λάδια αλλά και από άλλες Μεσογειακές χώρες και πωλείται ως Ιταλικό σε ΗΠΑ και ΕΕ με υψηλότερη τιμή.

Σε πανελλαδικό επίπεδο οι εξαγωγές του ελαιόλαδου αφορούν περί το 35% της παραγωγής, ενώ στην πλειονότητά τους απευθύνονται στην Ιταλία. 

Μόλις το 27% της συνολικής παραγωγής ελαιόλαδου φτάνει στο στάδιο της τυποποίησης στην Ελλάδα, συνεπώς το περισσότερο εξάγεται προς την Ιταλία «χύμα» 

«Για να προστατευτούν οι παραγωγοί από μια ενδεχόμενη συνεργασία με την Μαφία χρειάζεται προσπάθεια από όλους τους φορείς. Από τους τυποποιητές, από τους παραγωγούς που θα συνειδητοποιήσουν πιο είναι το συμφέρον τους και να ενισχύσουν συνεταιρισμούς και τυποποιητές που είναι σε αυτή την κατεύθυνση τυποποίησης που μέσω αυτής τουλάχιστον διασφαλίζεται η κατάληξη του λαδιού.
Γενικά όμως χρειάζεται προσπάθεια», τονίζει ο πρόεδρος  των Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας